Annonce
Rejser

Fra Stillehavet til Endelave: Vandreturen giver plads til ro og ydmyghed

Gitte Holtze kan bedst lide at gå i varieret terræn. Her er hun ved Bornholms kyst i forbindelse med, at hun gik Kyststien, som er en at Bornholms klassiske vandreruter. Privatfoto
Hvad stiller man op, når den verden, man plejer at rejse tynd, pludselig bliver utilgængelig? Vandreekspert Gitte Holtze har lagt drømmen om eksotiske rejsemål på hylden for en stund og har i stedet fundet indre ro på danske vandrestier.

Kilimanjaro i Tanzania, Mount Elbrus i Rusland og Pacific Crest Trail i USA.

47-årige Gitte Holtze er vant til at rejse meget, og hun er ikke bange for at udfordre sig selv. Hun har bestiget bjerge og gennemført flere tusind kilometer lange vandreruter.

Corona spændte i midlertid ben for udlandsrejsen i 2020. Hun har i stedet brugt året på at lære de danske vandrestier at kende.

Faktisk var Gitte Holtze og kæresten Leon i færd med at planlægge en 500 kilometer lang vandretur i Alperne, da corona ramte. Turen gik i vasken, og efter at have sundet sig over skuffelsen gik parret i gang med at danne sig et overblik over mulige vandreruter i Danmark.

Solopgang ved Tåsinge. Solen har fået en særlig betydning for Gitte Holtze. Hun kan især godt lide det farvespil, der dukker op ved solopgang. Privatfoto

- Vi havde allerede gået et stykke af den danske pilgrimsrute i vinteren 2020, så det var ikke, fordi Danmark ikke var interessant. Jeg har bare vandret mest i udlandet og har blandt andet gået Caminoen. Derfor faldt jeg over pilgrimsruten. Jeg er fasineret af at gå langt og forsvinde i den vilde natur. Det er der flere muligheder for i udlandet, men da corona ramte, besluttede jeg, at jeg ikke ville gå i Netflix-fælden foran tv’et. Jeg ville ud, så vi gik i gang med at researche. Vi lavede en lang liste med vandreruter i Danmark, og så udvalgte vi dem, vi ville gå, forklarer hun.

Annonce

Kun én sol

I løbet af året har Gitte Holtze blandt andet gået vandreruten Kaninoen på Endelave, et stykke af den sydfynske øhavssti og en ny rute, der går tværs over Bornholm. De vandrede ruter har været med til at finde nye perspektiver i det at gå, for naturen herhjemme har flere ligheder med den vilde natur, der i mange år har fascineret hende:

- Altså. Solen er jo den samme. Om du står og ser på den i Nepal eller i Nordsjælland. Naturens ro er også den samme, og det er vandretempoet også. Naturen herhjemme byder også på nogle virkelig storslåede øjeblikke. Vi har nogle helt sindssyge solopgange og solnedgange. Det har jeg virkelig fået øjnene op for.

Annonce

Gå langt

Øhavsstien byder på meget varieret terræn, og overnatningsmulighederne er gode. Privatfoto

Vandretempoet har også den samme helende effekt på Gitte Holtze, uanset hvor hun er. Hun finder tilfredstillelse i at være i et med naturen. Derfor fokuserer hun også på at finde lange ruter, der så vidt muligt er fri for asfalt og andre by-elementer. De forstyrrer oplevelsen. Desuden er asfalt hårdt at gå på.

- Jeg vil helst være fri for andre mennesker, når jeg vandrer. Det at føle sig isoleret er med til at forstærke oplevelsen. Jeg kan lide at udfordre mig selv, og det gør jeg, når jeg går langt. Jeg finder et tempo, som jeg så holder. Det handler om processen, uddyber hun.


Jeg vil helst være fri for andre mennesker, når jeg vandrer. Det at føle sig isoleret er med til at forstærke oplevelsen.

Gitte Holtze


Gitte Holtze fandt for alvor vandringen, da hun var i 30’erne. Hun fandt hurtigt ud af, at hun kunne lide at gå langt og trivedes godt med at gå i højder. Passionen kulminerede i 2018, da hun i det vestlige USA gik den 4270 kilometer lange Pacific Crest Trail, der snor sig fra den mexicanske grænse i syd til den canadiske grænse i nord. Turen varede fem måneder.

Gitte Holtze

Er 47 år og har tidligere arbejdet som rejsejournalist hos Berlingske.

Hun sagde sit job op i 2018 og begav sig ud på den 4270 kilometer lange Pacific Crest Trail.

Siden hun kom hjem, har hun arbejdet som vandreekspert, foredragsholder og journalist. Hun råder og vedjleder andre i, hvordan man bliver god til at gå langt, for det er ikke noget, man bare lige gør. Kroppen skal vænnes til de lange strækninger.

Hun har udgivet tre bøger. Den ene handler om turen til USA og hedder ”Jeg lever”. Den anden hedder ”Gå langt” og handler netop om, hvordan man tilpasser krop og madindtag til de lange vandreture. Hun har også skrevet ”Turen går til Camino de Santiago & Nordspanien”, der er en del af Politikens Forlags rejseserie.

For at dulme sin rejsetrang har hun siden årsskiftet hver dag lagt fotos fra sine mange rejser på sin Instagram-profil: gitteholtze. Her er der god mulighed for at finde inspiration til nye rejseoplevelser.

Annonce

Alperne igen?

Når snakken falder på, hvor Gitte Holtze vil hen til sommer, dukker den 500 kilometer lange vandrerute over Alperne op igen. Hun nævner også Frankrig og Italien som mulige destinationer. I det hele taget glæder hun sig til nye naturoplevelser, når verden igen bliver farbar.

Gitte Holtze er meget glad for at sove i telt eller shelter. Derfor er det også et stort plus, hvis der er mulighed for det i løbet af en vandretur. Hotelovernatning er noget, hun bevidst fravælger. Privatfoto

- Det har været spændende at lære Danmark bedre at kende, men jeg er stadig meget betaget af vild natur. Jeg bliver meget ydmyg, når jeg vandrer i bjerge, der har stået her i millioner af år. Det er, som om vi mennesker pludselig bliver meget små. Det savner jeg. Jeg savner også at flyve, hvilket er kommet lidt bag på mig. Jeg plejer at hade lufthavne og flyveture, men jeg har nok fået øjnene op for, at det også er et privilegium at kunne rejse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce