Annonce
Svendborg

Fra Orange Scene til Ribers Gård: Stort hovednavn på Svendborg Jazzfestival

Seun Kuti & Egypt 80 spillede på Orange Scene på Roskilde Festival i 2017. Snart indtager de Ribers Gård i Svendborg Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017
Om et par uger løber anden udgave af Svendborg Jazzfestival af stablen, og årets program er propfyldt med spændende kunstnere fra både ind- og udland. Hovednavnet bliver Seun Kuti & Egypt 80, og det er et kæmpe scoop, indrømmer arrangørerne.
Annonce

Svendborg: Det er et jazznavn fra øverste hylde, som kommer på Svendborg Jazzfestival senere på måneden.

Det er nemlig lykkes arrangørerne at booke Seun Kuti & Egypt 80, der bliver det absolutte hovednavn til festivalen, som finder sted i Ribers Gård og på Harders 28. og 29. juni.

Og det er en bemærkelsesværdig signing, mener festivalleder Mads Stephensen.

- Det store scoop er uden tvivl, at vi har fået fat i Seun Kuti & Egypt 80, siger Mads Stephensen, der forklarer, hvor stort et navn, der egentlig er tale om.

- I 2008 spillede de til overrækkelsen af Nobels Fredspris. I oktober skulle de have spillet på Vega, hvor der var udsolgt, men den koncert blev desværre aflyst, siger han.

Svendborg Jazzfestival 2019

Svendborg Jazzfestival finder sted fredag og lørdag 28.-29. juni - primært i Ribers Gård og på spillestedet Harders i Møllergade. Dog afvikles to gratiskoncerter på henholdsvis Lille Torv og ved Borgerforeningen.

Det er musikforeningen Rytmisk Råstof, der har udviklet festivalen, som opstod sidste år, hvor navne som Meschiya Lake & The Dizzy Birds, M. Rexen Big Time Band og Heine Hansen Trio.

I år kan du opleve:

Fredag: Jesper Hertz Trio (ved Borgerforeningen), Dahl/Ford/Loeb (Lille Torv), I just came from the moon, Thomas Hass Kvartet, Onom Agemo & The Disco Jumpers og Seun Kuti & Egypt 80.

Lørdag: Flensborg/Venndt børnejazz (gratis koncert), Basic Bigband, Joaniquet/Soniano/Tom - Songbook, Hvalfugl, Mads La Cour & Venner, Phronesis og Athletic Progression.

Se alle tidspunkter for koncerterne og køb billetter på svendborgjazzfestival.dk.

Annonce

Ret vildt

Seun Kuti er søn af Fela Kuti, som blev betegnet som en pioner inden for genren afrobeat. Han døde i 1997, og siden tog sønnen over.

Han spiller og turnerer således med Fela Kutis originale band, Egypt 80, og da senest var i Danmark i 2017, indtog de legendariske Orange Scene på Roskilde Festival.

Snart spiller de i Ribers Gård i Svendborg.

- Det er ret vildt. Det er musikere, som har været skelsættende for selve genren afrobeat, som kommer hertil. De stiller op med 14 musikere på scenen, og der bliver helt sikkert fest, siger Mads Stephensen, som afslører, at alt faldt i hak, da han bookede det store navn til festivalen.

- Jeg skrev og spurgte deres booking og management, og først havde vi begravet den, fordi det ikke kunne lade sig gøre. Men pludseligt opstod der en mulighed, fordi de skulle spille på Europas største jazzfestival i Schweiz om lørdagen (den 29. juni, red.), siger han og fortæller, at det passer med, at orkestret kan spille koncert i Svendborg dagen forinden.

Annonce

Spiller vanvittigt

Musikbudgettet er skruet lidt op i forhold til debutåret sidste år, og festivallederen er overordnet set både tilfreds med og stolt af årets program for Svendborg Jazzfestival.

- Jeg synes, at vi har ramt godt og er nået i mål med både at have noget lokalt, noget ungt og opkommende, noget nationalt og noget med internationalt snit. Vi vil gerne favne lidt af hvert, og det er vi lykkedes med, siger han, inden han laver nogle nedslag i musikprogrammet.

- Fredag, inden Seun Kuti, har vi Onom Agemo & The Disco Jumpers, som er et mere moderne take på afrobeat fra Berlin. Og inden det har vi Thomas Hass Kvartet med både Lennart Ginman og Thomas Blachmann, siger han.

- Lørdagens hovednavn bliver Phronesis. Det er en trio med en engelsk pianist, en engelskboende bassist fra Danmark og en dansk trommeslager. Det er et band, som mange herhjemme måske ikke har hørt så meget om, men det er en ret ekvilibristisk trio, som spiller meget progressiv, moderne jazz. De spiller fuldstændigt vanvittigt, forklarer Mads Stephensen.

Det bliver også muligt at opleve nogle af de lokale jazzmusikere under Svendborg Jazzfestival.

- Der er to små koncerter fredag ved Lille Torv og ved Borgerforeningen med henholdsvis Dahl/Ford/Loeb og Jesper Hertz. Lørdag har vi Mads La Cour, som har fået lov til at stille med sit drømmehold. Og så har vi Basic Bigband, som i den grad også er lokalt, fortæller han.

Der var godt med mennesker, da Svendborg Jazzfestival debuterede sidste år. Musikprogrammet til årets festival er klar. Foto: Ronnie Jørgensen/Svendborg Jazzfestival.
Annonce

Bliver udenfor

Anden udgave af Svendborg Jazzfestival kommer ifølge festivallederen til at minde meget om den første.

- Den eneste ændring er, at vi i udgangspunktet ikke har koncerter inde på selve spillestedet, som det ser ud nu. Vi kan aldrig vide med vejret, som kan betyde, at vi rykker noget indenfor, men vi prøver at blive ude i gården, siger Mads Stephensen, der forklarer, at der sidste år var plads til 400 publikummere.

- I år har vi valgt at rykke scenen lidt tilbage, så der bliver plads til 450, siger han og fortæller, at der sidste år var udsolgt.

Og så er det ellers bare om at møde op og nyde god musik, opfordrer festivallederen.

- Vi har 13 koncerter i løbet af weekenden, og forcen ved vores festival er, at der ikke er koncerter, der foregår samtidigt. Så vi går meget op at få et godt flow i koncerterne, så man bare kan sætte sig ned på en stol og blive trukket gennem en rejse, som giver mening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Budgetforlig: Politikere ruller ældrebesparelser tilbage og sender millioner til børnene

Annonce