Annonce
Fyn

Børnefamilie manglede kvadratmeter: Så købte de en container, hvor teenage-sønnen kan hænge ud med vennerne

Kasper Kamuk og Lea Enemarks ældste søn har med containeren i haven fået et sted, hvor han kan game, gå i skole og hænge ud med vennerne. Foto: Kolorit Media/Kasper Kamuk
Da Kasper Kamuk og Lea Enemarks ældste søn blev teenager, valgte de at få hejst en container ned i haven, så han og vennerne havde et sted, de kunne være sig selv.

Der skulle gå 10 år og et fyldt Pinterest-board med idéer og tanker, inden Kasper Kamuk, medejer af Kolorit Media, fik sin container. Nu har han den, en fyrrefodscontainer, der fungerer som både teenage-refugium, kontor og opbevaringsrum, lige midt i parcelhushaven på Kirkevænget i Rolfsted.

- Jeg synes, den er flot, og så fungerer den rigtig godt som arbejdsplads. Fordi man skal ud af huset og ind i et andet rum, føler man, at man er på en anden lokation. Den er sit eget univers, siger Kasper Kamuk.

Indtil sidste forår levede Kasper Kamuk, hans kæreste, Lea Enemark, og deres tre børn på 13, 9 og 5 år en god, men måske lidt klemt tilværelse i deres 156 kvadratmeter store parcelhus. Det ældste barns indtræden i et hormonfyldt teenageliv og en stigende frustration over at have et hus uden kælder og loft med plads til opbevaring gjorde, at det nu var tid til at få nogle flere kvadratmeter.

Annonce
Kasper Kamuk og hans far har stået for at gøre containeren beboelig. Den stod færdig til jul, men gæsterne, der skulle have overnattet i den, udeblev på grund af corona-restriktioner. Foto: Kolorit Media/Kasper Kamuk

Familien kunne ligesom de fleste andre have valgt at bygge til, men det var dyrt og omfattende, og så blåstemplede Kasper Kamuks kæreste container-idéen, som efterhånden havde ligget i dvale i nogle år.

Arne Jacobsen og Kubeflex

For Kasper Kamuk var det opfyldelsen af en gammel drøm, som egentlig udspringer af hans fascination af det arkitektoniske formsprog i 50’erne og 60’erne. Især Arne Jacobsens sommerhus, Kubeflex, som blev bygget i 1969-70, og som er meget fleksibelt, har fyldt meget i Kasper Kamuks tanker.

- Jeg kan godt lide tanken om, at boligen ikke er så definitiv. Arne Jacobsens tanke var, at når der sker noget nyt i dit liv, at du for eksempel får børn og får brug for noget mere plads, så køber du en ekstra kube, og når de så flytter hjemmefra, så sælger du den igen. Han tænkte fleksibiliteten ind i boligen på en helt ny måde. Det har altid været sådan, at du har bygget et hus, og så har du tænkt, at det skal ligge her og se sådan ud i mange år. Sådan behøver det jo ikke at være, siger Kasper Kamuk.

Containeren kan indrettes meget fleksibelt, og når familien ikke har brug for kvadratmeterne mere, kan de med et simpelt opkald få containeren afhentet af en fragtmand. Foto: Kolorit Media/Kasper Kamuk

Og selvom han ikke har fået et Kubeflex-sommerhus, så føler Kasper Kamuk, at han med containeren har fået et appendix til boligen, som på mange måder hylder de samme principper som Kubeflex-sommerhuset.

- Vi kunne placere den, hvor vi ville, den er flytbar, og når vi ikke har brug for kvadratmeterne mere, så kan det jo være, den skal et andet sted hen. Måske skal den være værksted for en keramiker på Langeland - hvem ved?


Det har altid været sådan, at du har bygget et hus, og så har du tænkt, at det skal ligge her og se sådan ud i mange år. Sådan behøver det jo ikke at være.

Kasper Kamuk


Annonce

Ramponerede containere

Selvom det umiddelbart lyder som en overkommelig opgave at finde og købe en container, blev det lidt af en proces, fortæller Kasper Kamuk.

I starten forsøgte han at finde en container, som både var isoleret og uden de store buler og ridser, men det skulle vise sig at være umuligt. Derfor endte han med i august, efter et par måneders intens søgen, at købe en helt ny, men uisoleret container, som er lavet i Østen og derefter sejlet til Danmark.

Det betød, at han selv skulle finde ud af, hvordan man isolerer en container.

- Det er jo en metalkasse, og når varme og kulde mødes, dannes en masse kondens. Jeg vidste virkelig ikke, hvordan jeg skulle komme rundt om det, så spurgte jeg alle mulige til råds, lyder det fra Kasper Kamuk.

Kasper Kamuk har investeret i to gamle kakkelborde, der bruges både som skriveborde og til kreative aktiviteter, som samler familien. Foto: Kolorit Media/Kasper Kamuk

Der var dog ikke rigtig nogen, der kunne hjælpe ham, så han er endt med en hjemmelavet løsning bestående af en vægkonstruktion med luftventiler og hulrum mod de udvendige plader, så kondensvandet kan forsvinde. Vægkonstruktionen består af flamingo, rockwool og til sidst  OSB-plader, fordi containeren gerne må have den der sommerhus-stemning:

- Det synlige træ giver en varme og en anden fornemmelse end i et almindeligt hus. Og så er det bare ærligt at se på. Der er ikke gemt noget. Det er bare træ, og det giver en struktur i væggen, siger Kasper Kamuk.

Annonce

En fleksibel indretning

Da han fik containeren, blev den hejst over hækken af en vognmand og placeret på fire stakke fliser, så den stod i vater. El og internet er gravet ned foran huset og blev ført op i bunden af containeren, og indtil videre har en elradiator fungeret som varmekilde. Energimæssigt er det dog lidt dyrt, hvorfor der på sigt skal sættes en varmepumpe op.

Kasper Kamuk foran det nye appendix til familiens parcelhus. Næste projekt er at bygge en lille terrasse foran containeren, så familien kan få det maksimale udbytte ud af den om sommeren. Foto: Kolorit Media/Kasper Kamuk

Selve containeren er delt i to lige store rum, hvor den ene halvdel er til opbevaring, og den anden halvdel er kontor og opholdssted. Krydsfinerpladerne på gulvet er malet med en lys, grå epoxymaling, og der er ingen ”faste” møbler i containeren, fortæller Kasper Kamuk.

- I den ene ende af containeren er der et kontor med kraftige borde, i den anden ende hænger der et fjernsyn på væggen, og så er der en lænestol, sofa og Playstation. Vi ville gerne have en fleksibel indretning, hvorfor jeg ikke har bygget noget inventar, som ikke kan flyttes. På den måde er indretningen ikke definitiv, og vi har ikke låst os fast til en bestemt brug.

Annonce

Med kig ud i det grønne

Lige nu er containeren placeret, så man kigger ud i haven, og til sommer vil Kasper Kamuk lave en lille terrasse.

- Det er ret fedt at være herude. Man kigger lige ud i det grønne. Der er en helt anden stemning, og hvis man klemmer øjnene lidt sammen, så kan man godt forveksle trampolinen i haven med et lille vandhul, siger han og griner.

Lyset i containeren kommer fra LED-paneler i loftet, men i høj grad også fra de store vinduer, som Kasper Kamuk har skåret hul til i siden og i den sydvendte gavl. Vinduespartiet i siden er fire meter langt, og vinduespartiet i gavlen er 180 gange 180 centimeter.

Mens Kasper Kamuk ser det indvendige i containeren som et ultrafleksibelt rum, hvor der kan føjes til og trækkes fra, så har han ikke lyst til at bygge på ydersiden af containeren. Han har dog lagt et lag isolering oven på containeren og lavet en trækant rundtom. Det skyldes, at ændres containerens udvendige mål, så ryger den i kategorien ”særtransport”, og så bliver den meget dyrere at få løftet over hækken og fjernet den dag, familien ikke har brug for den mere.

Alle i familien elsker at opholde sig i containeren, som er blevet både lys og lækker. Foto: Kolorit Media/Kasper Kamuk

Lige nu er der dog ingen, som taler om at skille sig af med containeren, fortæller Kasper Kamuk.

- Min ældste søn bruger meget af sin tid i containeren, både når han har venner på besøg, og når han gamer, og i øjeblikket har hjemmeskole også fundet sin plads i kuben. Den bruges som arbejdsplads for mig, når jeg ikke er i fotostudiet eller ude at fotografere og filme, og min kæreste har glæde af containeren, når veninderne kommer forbi til film eller kaffe. De yngste kan også bruge containeren til alt fra tegnefilm, brætspil, høj musik og dans. Alle bruger den. Alle har en ro i at gå derud og være sig selv eller sammen med andre.

Annonce

Ingen vedligeholdelse

Kasper Kamuk ved ikke, hvor meget han har brugt på hele container-projektet, men selve containeren kostede 25.000 kroner, og så har han selv og hans far lavet de nødvendige ændringer på den. I fremtiden regner han ikke med at skulle bruge en masse penge på at vedligeholde containeren.

Der er hverken kælder eller loft i familiens parcelhus, så de havde desperat brug for et sted at opbevare ting. Det sted har de nu fundet i containeren. Foto: Kolorit Media/Kasper Kamuk

- Det er en stærk konstruktion, som er lavet til at kunne holde til vind og vejr på søen, så den burde også holde til det fynske vind og vejr. Den hverken ruster eller har brug for maling.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med eks-GOG'er Emil Jakobsen, Michael Outzen, der sætter ord på tragisk hændelse, og B1909-general i comeback

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce