Annoncørbetalt indhold

Fra Gråsten Slot til Universe Science Park: Dronning Ingrids tidligere gartner har taget blomsterpassion med til Universe

Universe udplanter hvert år mere end 10.000 sommerblomster i haven og er sandt mekka af farver, dufte og håndplukkede smagsoplevelser.
23 år som gartner for Dronning Ingrid og 14 år som chefgartner i Universe. Gert Jensen er en passioneret mand, som lever for gartnerlivet. Faktisk kalder han jobbet for en hobby, og sådan har det altid været. I Universe har han skabt en unik blomsterpark.

- Dronning Ingrid havde en kæmpe passion for sommerblomster, og det var meget inspirerende. Det er hele den passion, jeg taget med til Universe, hvor jeg har været med til at skabe en unik blomsterpark. Faktisk udplanter vi hvert år mere end 10.000 sommerblomster i haven.

Han taler om blomster, planter og træer, som de fleste forældre taler om deres børn. Med ømhed i stemmen. Gert Jensen, som er chefgartner i oplevelsesparken Universe på Als, som også bliver kaldt et sciencecenter. Udover at begejstre børn og unge for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri, blæser Universe også de fleste gæster omkuld med den omkringliggende blomsterpark. Et mekka af farver, dufte og håndplukkede smagsoplevelser. En sand sanseeksplosion på hele syv hektar.

Fra fattiggård til slot og Universe

Den 62-årige chefgartner fra Universe har været interesseret i haveliv, siden han var fem år gammel. Gert Jensens forældre drev en fattiggård, der var omgivet af store marker og skønne blomsterbede, og her voksede han op. Efter gartnerskolen åbnede der sig en ny og anderledes verden op for ham end opvæksten på fattiggården. Dronning Ingrid slog slotsportene op og ansatte ham som gartner på Gråsten Slot i 1978. 23 år senere og umiddelbart efter Dronning Ingrids død skulle Gert Jensen videre med det grønne liv og landede efter et par år i endnu et drømmejob. Denne gang som chefgartner i Universe på Als.

- Vi er tre uddannede gartnere i Universe, tre elever og en havemand fra Sønderborg Kommune. Vi har syv hektar med blomsterdrift, vi har 35 hektar skov til, som vi passer, og så tager vi os af Mads og Bitten Clausens gravsted og dekorerer for Danfoss, når der er større arrangementer, fortæller Gert Jensen og tilføjer, at han også er uddannet blomsterdekoratør og har dekoreret i Dronning Ingrids stuer gennem alle årene på Gråsten Slot.

Der er ifølge Gert Jensen mere end rigeligt at lave året rundt, selvom sæsonen i Universe kun strækker sig fra april til oktober. Mens parken er åben, planlægger gartnerne alt til næste sæson, og faktisk er den mest travle tid fra oktober til juni, for de laver alt selv. De tegner, forbereder og har fingrene i jorden. Og de går meget op i fornyelse, for som chefgartneren siger:

- Når folk kommer herind, så skal de ikke komme og se de samme blomster år efter år!

Fornemme frø

Hvert eneste år udplanter Gert Jensen og gartnerholdet mere end 10.000 sommerblomster i haven. Det handler igen om passionen for sommerblomster, som stammer fra Dronning Ingrid.

- Dronningen lærte mig, at hvis man vil have specielle sommerblomster, så må man ty til Thomson & Morgan, som er et af Englands allerstørste, fornemmeste og ældste frøfirmaer. Der bestiller vi så frø til Universe, og vi har for eksempel valgt petunia fra, for det kan alle folk købe. Vi har 120 specielle sommerblomster i forskellige farver og forskellige højder – blandt andet salvia i forskellige farver og agastache med dufte. Men det er svært at nævne alle, for vi har et helt hav, griner chefgartneren.

Farvemiks og farveeksplosion

Gert Jensen tager hvert år 10-15 sorter væk og erstatter dem med nye sommerblomster, og han kigger sirligt på, hvad for nogle farver, der passer sammen.

- Her adskiller jeg mig dog fra Dronning Ingrid, for hun kunne bedst lide, at alle hendes sommerblomster var i rene farver – det var ikke noget med at mikse farverne, så hver sort stod for sig selv. Men i Universe mikser vi næsten alle vores bede herinde, for så er man sikker på, at man har en god blomstring i bedet en hel sæson. Hvis man planter en sort for sig selv, så kan det være, den er tidligt ovre, og så er den grim resten af sæsonen. Hvis man blander det, så er der altid noget, som blomstrer, så der er absolut farveeksplosion hos os, fortæller Gert Jensen.

En duft af… boller i karry

I Universes unikke blomsterpark må man samle frø over hele haven og tage dem med hjem, og så må man spise alt, hvad man kan finde. Gartnerne har plantet alt fra jordbær, gulerødder og ærter til abrikoser, ferskner og solbær. Både saml og spis er populært blandt gæsterne, men blomsterdufte er på førstepladsen over favoritoplevelser for de yngre gæster. Og specielt Bittens Have er ét stort duftorgie, og det er der en helt speciel grund til. Det var et ønske fra Bitten Clausen, som gerne ville have, der skulle være noget specielt for børn med dufte i Universe.

- Vores mest berømte plante dufter af cola, når du nulrer bladet, og børnene bliver helt vilde. Vi har også en plante, der dufter af boller i karry, en der dufter af chokolade og en der dufter af ananas, og vi har sågar plantet jordbær, der smager af tyggegummi, og det er herligt at se, hvordan børnene virkelige går op i det her med dufte og smag, siger Gert Jensen og uddyber:

- Og så er der jo rigtig mange salvie herinde. Nogle dufter af solbær, nogle dufter af appelsin, nogle dufter af citron, og andre dufter rent forfærdeligt, griner han.

Den røde tråd

Bitten Clausen og Dronning Ingrid var nære veninder, og de delte også en fælles passion for blomster og er igen en rød tråd til Gert Jensens arbejdsliv. I Bittens Have er der for eksempel en muslingeskal fra Caribien skænket af Bitten Clausen til Universe, og det sjove er, at den anden halvdel af muslingeskallen blev foræret af Clausen-familien til Dronning Ingrids 50-års regeringsjubilæum.

- Den muslingeskal er støbt som et springvand i Gråsten Slotshave – og det ved jeg, fordi det har jeg selv været med til at gøre, fortæller Gert Jensen.

Men det er ikke kun farveeksplosioner, colablomster og muslingeskaller, man møder på sin vej gennem den fortryllende have på Als. Der er omvendte træer, en kinesisk have, et træhoroskop, en blomstrende have med insektbolig og utallige farverige og spændende kroge. En stor gartnerbedrift, men Gert Jensen vil nødigt lyde som om, han praler. Og det er jo ”bare” en hobby. En hobby, som varer nogle år endnu, selvom han har været i gang med fast arbejde i jorden siden 1978.

- Jeg fortsætter i hvert fald 2-3 år endnu. Måske 5 år. Mit største problem er at tænke på, hvordan jeg skal stoppe, for jeg har jo selv været med til at skabe denne her park. Og jeg ved, det bliver forfærdeligt, så det vil jeg slet ikke tænke på, slutter chefgartneren fra Universe.

Værd at vide om Universe

Universe Science Park er en naturvidenskabelig oplevelsespark i Nordborg på Als, hvor børn og voksne leger sig til mere interesse for videnskab og teknologi.

Fonden Universe Science Park er en non-profit selvejende fond med det formål at begejstre børn og unge for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri.

Oplevelsesparken er fyldt med oplevelser, der fascinerer, involverer og underholder inden for temaerne: Science, Technology, Engineering og Math (STEM).

Oplevelsesparken har årligt over 125.000 gæster, hvoraf de ca. 10 procent er skolebesøg.

Se mere på www.universe.dk

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.