Annonce
Svendborg

Fra en fynsk minister til en anden: Kæmpe tillykke - det bliver benhårdt

Mai Mercado forlader Børne- og Socialministeriet, mens Trine Bramsen er nyudnævnt forsvarsminister. Arkivfoto: Peter Skjødt Mygind
Den afgående fynske minister Mai Mercado ønsker Trine Bramsen tillykke og afleverer et råd om at nyde ministerposten og huske at prioritere sit barn.

Svendborg: Da den konservative Mai Mercado den 28. november 2016 blev udnævnt til børne- og socialminister, var hendes yngste barn kun fem måneder.

Nu siger hun farvel til ministeriet, og på vej ud ønsker hun en anden fynbo, Trine Bramsen (S), et stort tillykke med den nye titel som forsvarsminister, men hun giver også gode råd til Bramsen, der har datteren Ingrid på godt et år.

- Trine er blevet udnævnt på et tidspunkt, hvor hun har en meget lille datter. Det har jeg selv prøvet, og det er bare benhårdt. Mine børn glæder sig til at opleve en mor, der ikke er minister, siger Mai Mercado, der er mor til Elisa, der nu er tre år, og Winston på seks.

- Man skal nyde, at man er minister, men også huske at prioritere børnene, og det kan man godt samtidig, siger hun.

Hvordan gør man det?

- Man kan lynhurtigt blive overdænget med en fyldt kalender, men til syvende og sidst er det én selv, der bestemmer, og det skal kunne harmonere med familien. Det er en øvelse at deponere selvstændigheden i andres hænder, men man har i høj grad også mulighed for selv at planlægge, siger Mai Mercado.

Annonce
Fem unge fynske folketingskandidat i valgkampen i 2011. Fra venstre Mads Fredeløkke (DF), Thomas Frederiksen (LA), Mai Henriksen (nu Mercado) (K), Trine Bramsen (S) og Emilie Dakler (SF). Arkivfoto: Jørgen Outzen

Kugler for Frederiksen

38-årige Mai Mercado blev ligesom den jævnaldrende Trine Bramsen for første gang valgt til Folketinget ved valget i 2011. De har været i valgkamp sammen flere gange på Fyn, og de har også være med til at danne den såkaldte ”ungebande” – en gruppe yngre fynske MF’ere, der gik sammen på tværs af partifarver for at kæmpe for fynske interesser.

Mai Mercado beskriver Bramsen som ”hamrende dygtig og megaflittig”, og så mener hun, at det er hårdt arbejde for partiet, der nu har udløst en ministerpost.

- Hun var ude at tage rigtig mange kugler for Mette Frederiksen, da hun var justitsminister, og det tror jeg, Mette Frederiksen har lagt mærke til. Desuden har Trine været en god terrier på retsområdet, så det lå lige for at give hende et område i periferien af det, og her passer forsvarsministeriet godt, siger Mai Mercado.

Den afgående minister blev genvalgt ved valget den 5. juni og bliver nu gruppeformand for den konservative folketingsgruppe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Legeplads er det hidtil bedste torveforslag

Torvet i Svendborg mangler liv. Det er både tilhængere og modstandere af det bilfri torv nogenlunde enige om. Nu har det entreprenante par Luise og Anders Føns Haaber lagt en idé om en legeplads på torvet frem. Den tanke er tidligere blev luftet lidt i krogene, men nu ser det ud til, at parret lægger en god portion krop og sjæl i forsøget på at etablere en mobil legeplads på torvet. Det er en idé med et stærkt potentiale. Kan det lykkes at omsætte tankerne til handling, vil der kunne komme et helt naturligt liv på den plads, der både er en politisk slagmark og et smertensbarn. Sidstnævnte, fordi det endnu ikke er lykkedes at knække koden til, hvordan pladsen kan blive det samlingspunkt, den er tænkt som fra det politiske flertals side. Altså oftere end nogle gange om året som når der holdes fødevaremarked i juni, og når Svend-priserne uddeles i sensommeren. Et særligt bemærkelsesværdig element i forslaget er det ansvar, parret har påtaget sig. De nøjes ikke med at lægge idéen frem, hvorefter de læner sig tilbage og venter eller koncentrerer sig om andre ting. Anders Føns Haaber er blevet en del af torvegruppen, og parret er i gang med at søge fonde og lede efter sponsorer, samtidig med at de forsøger at aktivere deres netværk, så frivillighed også kan blive en del af projektet. De har med andre ord stillet sig i spidsen for projektet i stedet for at overlade det til politikerne at løse opgaven, og det kan vise sig som en vigtig forudsætning for realiseringen af idéen. Luise og Anders Føns Haaber har naturligvis en indlysende interesse i at få etableret en legeplads på torvet, fordi deres café er målrettet småbørnsfamilier, men der er ikke noget forgjort i det. Den personlige interesse i projektet kan være en løftestang, og udkommet kan vise sig at være til glæde for mange flere. Projektmagerne har også blik for, at torvet skal kunne have andre funktioner. Derfor har de foreslået, at legepladsen skal kunne flyttes, når store arrangementer skal kunne bruge hele torvet. Det kan gøre arbejdet lidt sværere, men det viser også, at der tænkes i helheder. Netop denne tilgang, hvor initiativtagerne fastholder initiativet og tænker i helheder, ligner en god model for udviklingen af torvet. Ansvaret for fremdriften skal ikke isoleres hos byrådsmedlemmerne og forvaltningen. Det skal fordeles, så det politiske og administrative led blot er en del af projektet.

Annonce