Annonce
Svendborg

Fra børnehave til plejehjem: Kommunalt ansatte står klar som reserve i ældreplejen

Det kan blive en pædagog eller en dagplejer, der serverer mad for de ældre på plejecentrene under corona-krisen. Arkivfoto: Torkil Adsersen/Scanpix
Svendborg Kommune er ved at mobilisere en korps af hjemsendte medarbejdere, der skal være klar til at arbejde på ældrecentrene, hvis sygehusene udskriver ekstraordinært mange patienter eller sygefraværet stiger voldsomt i ældreplejen.

Svendborg: Det kan blive en børnehavepædagog eller en dagplejemor, der om nogle uger synger en sang med de ældre eller serverer frokost for beboerne på de kommunale plejecentre.

En central aftale betyder, at de kommunalt ansatte, der er sendt hjem med fuld løn, nu kan blive flyttet til andre opgaver i kommunen, og i Svendborg er man i fuld gang med at lave en lokal aftale med de faglige organisationer om de praktiske betingelser for en omflytning.

Man ønsker at organisere en reserve, som er klar til at rykke ud på kommunens ældrecentre, hvis det bliver brug for ekstra hænder.

Kommunens ældrechef Kirsten Vie Madsen fortæller, at den daglige drift på plejecentre og i hjemmeplejen lige nu ikke er udfordret af hverken højt sygefravær eller ekstraordinære udskrivelser fra sygehusene, men at man tager det her skridt for at vise rettidig omhu.

- Sygehusene har meddelt os, at der vil være borgere, der kommer tidligere hjem, og så skal vi passe dem, så de kan passe de corona-syge på sygehuset, forklarer Kirsten Vie Madsen.

Annonce

Får vi 20 ekstra personer, som vi skal passe i ældreplejen, eller oplever vi et væsentligt højere sygefravær blandt personalet end normalt, så vil vi kunne få brug for at trække nogle ekstra hænder ind.

Kirsten Vie Madsen, ældrechef

Stadig normal drift

Hun understreger dog, at man endnu ikke har fået varslinger om ekstraordinære udskrivninger, og at sygefraværet også er normalt blandt de 1700 ansatte i kommunens ældrepleje. Derfor gør man sig lige nu alene klar og afventer situationen dag for dag.

- Får vi 20 ekstra personer, som vi skal passe i ældreplejen, eller oplever vi et væsentligt højere sygefravær blandt personalet end normalt, så vil vi kunne få brug for at trække nogle ekstra hænder ind, siger Kirsten Vie Madsen.

I forvejen har man flyttet ansatte fra de lukkede dagcentre til selve plejen, og desuden har 52 borgere meldt sig som frivillige i en jobbank. Det er blandt andet studerende og pensionerede sygeplejersker, som har sagt ja til at stå til rådighed.

Derudover er man altså ved at mobilisere yderligere en reserve blandt de kommunalt ansatte.

- Vi har valgt en tilgang, hvor vi spørger, hvor mange der kan undværes i de enkelte afdelinger, og det kigger de enkelte fællestillidsfolk og afdelingsledere nu på, og jeg tænker, at det vil give os et par hundrede ansatte, siger Kirsten Vie Madsen.

Hvad de ansatte i reserven skal lave, hvis de bliver kaldt ind, ligger endnu ikke fast. Ældrechefen lægger op til, at man finder lokale løsninger på de enkelte centre.

- Men jeg forestiller mig, at det bliver nogle praktiske opgaver, hvor man i et bofællesskab på et plejecenter for eksempel hjælper til i køkkenet, sørger for, at der er mad og hygger med noget musik. Der kan også være nogen, der har brug for at komme ud og få motion eller få social kontakt, fordi aktivitetscentrene er lukket, siger Kirsten Vie Madsen.

Mange faktorer

Da corona-krisen for alvor tog fart og statsminister Mette Frederiksen begyndte at lukke landet ned, besluttede man at aflyse rengøringen hjemme hos de ældre i Svendborg Kommune, der kun får gjort rent, og det gav ekstra luft i hjemmeplejen.

Efter at statsministeren forlængede perioden til efter påsken, har man revurderet situationen og besluttet igen at tilbyde rengøring.

- Men der er pårørende, der har sagt til os, at de klarer det selv, og vi ikke skal komme. Der er mange faktorer, der spiller ind, som kan ændre situationen fra dag til dag, og det er den hverdag, vi arbejder under, siger Kirsten Vie Madsen.

Ældrechef Kirsten Vie Madsen er ved at mobilisere en reserve, der er klar til at træde ind og arbejde i ældreplejen, hvis der bliver brug for det. Arkivfoto: Michael Nørgaard

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Butikkerne lider: Men loyale kunder i lokalsamfund kan gøre livet lettere efter krisen

Annonce