Annonce
Svendborg

Fra 80 til 30 pizzaer om dagen: Corona-restriktioner rammer både Gíannis omsætning og stolthed

Gíanni Micalizio har serveret pizzaer for svendborgensere siden 1999. Foto: Michael Danekilde Olsen
De nyeste coronaregler om, at man skal bære mundbind ved restaurant besøg og lukning klokken 22, rammer restauranterne hårdt. De oplever blandt andet markant færre gæster, men også mindre take-away.
Annonce

Svendborg: Duften af tomat, hvidløg, basilikum og bagt dej rammer næseborene, så snart man træder ind af døren. Lokalet er fyldt med træborde flankeret af læderbetrukne stole og på hylder og vægge ser man alskens vine og platter med billeder og italienske ord.

Fyns Amts Avis er taget på Pizzeria La Pupa for at tage pulsen på, hvordan de nyeste coronarestriktioner har påvirket restauranterne. At de skal lukke klokken 22 og at gæsterne skal bære mundbind, undtagen når de sidder ned.

Gíovanni "Gíanni" Micalizio åbnede La Pupa i 1999 sammen med sin kone Milena Micalizio og har med tiden fået opbygget en fast kreds af stamkunder, som bliver ved med at vende tilbage. Især efter den årlige ferielukning, som oftest ligger i september. Hver gang Gíanni har holdt ferie, plejer det at strømme til med stamgæster, der har savnet maden fra La Pupa, men i år var det meget anderledes.

- Normalt ville de første dage efter ferie være travle. I år kunne jeg tælle kunderne på et par hænder og efter, at den følgende weekend var overstået, kunne jeg virkelig se, hvor galt det stod til. Weekender er der, vi har mest travlt, og den vi lige har haft endte med en reducering af omsætning på mere end 50 procent sammenlignet med sidste år, fortæller Gíanni Micalizio.

Annonce

Take-away mindsker magien

Gíanni Micalizio er ikke i tvivl om de nyeste restriktioners betydning for den nuværende situation. Især ikke fordi han fra flere kunder direkte har fået at vide, at de ikke har lyst til at blive på restauranten netop på grund af kravet om mundbind. Alt imens han snakker, jonglerer han med pizzadej og i en glidende bevægelser ryger rå pizza fra bagespatlen ind i ovnen.


Folk går bare mindre ud og spiser. Sådan en tirsdag aften som i dag ville jeg sidste år på samme tid have lavet 70-80 pizzaer. I aften har jeg lavet 30.

Giovanni 'Gíanni´ Micalizio


- Det ødelægger jo hyggen og glæden ved at se et kendt ansigt. Jeg har haft flere, der kommer ind og siger "hej Gíanni" og jeg må svare lidt uforstående hej igen, indtil de løfter i deres mundbind og jeg kan se, at det er en af mine stamkunder gennem mange år.

- Men det er ikke det værste. Maden er jo mit fag, min stolthed, og det bør nydes her i huset. En pizza skal stadig stå og boble og dampe af varme når den serveres, og i take-away forsvinder noget af den magi. Flere kunder vælger nu at tage maden med hjem, og det skærer i mig, at de ikke får den samme gode oplevelse med min mad, som de kunne have fået, forklarer Gíanni Micalizio.

At flere vælger take-away end tidligere er dog ikke med til at mindske tabet i omsætning på nogen nævneværdig måde.

- Vores take-away omsætning er også faldet, omkring 30 procent og det er til trods for, at flere vælger den løsning nu. Folk går bare mindre ud og spiser. Sådan en tirsdag aften som i dag ville jeg sidste år på samme tid have lavet 70-80 pizzaer. I aften har jeg lavet 30, siger Gíanni Micalizio.

Annonce

Vi klarer også den her krise

De nyeste restriktioner gælder foreløbigt til 18. oktober. Om de bliver forlænget derefter er ikke til at sige med sikkerhed. Noget, som til gengæld er helt sikkert, er, at hvis der fortsat skal lægges restriktioner over branchen, som begrænser omsætningen, vil det koste på personalet.

La Pupa var ganske tomt tirsdag aften. Foto: Michael Danekilde Olsen

- Lige nu kan jeg nøjes med at indkøbe mindre end normalt. Og så tilpasse restauranten til det nye kundebillede ved at forberede mindre portioner af pasta og dej til hver dag. På den måde er tabet i omsætning ikke noget, der går ud over personale endnu.

- Men fortsætter det sådan, må vi også skære ind der. Jeg vil ikke sige, at det bliver til fyringer, men som minimum bliver der færre timer til mine ansatte. Så bliver det ligesom dengang vi startede restauranten, og min kone og jeg står for det hele selv, hvis det er det, der skal til, forklarer Gíanni Micalizio.

Indtil videre ser man situationen an på La Pupa. De ændrede forhold kan mærkes, ja, men Gíanni Micalizio finder løsninger, hvor han kan. Vigtigst af alt, han har viljen og lysten til at kæmpe og løbe hurtigere, når det er nødvendigt og han opgiver under ingen omstændigheder.

- Restauranten her er mit livsværk, og selvom vi har dårligere tider lige nu, tror jeg også på, at vi kommer ud på den anden side. Og som sagt, hvis det kommer dertil, at jeg og min kone Milena skal stå for det hele næsten selv, så klarer vi det. Jeg kunne ikke have åbnet og kørt La Pupa så længe uden hende, og når vi har hinanden overlever vi og restauranten også den her krise, siger Gíanni Micalizio, sender Milena et smil og begynder at arbejde med en ny pizza.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Så kom der billeder af sommerliv ved Nordenhuse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

S-politiker tiltalt 'lille du' og bedt om at passe gryderne: - Respektløst

Annonce