Annonce
Ærø

Fra skole til afrikansk slum: Ærøske computere genbruges af fattige drenge i Mozambique

Her er fem af de otte drenge, som har fået bærbare computere sendt fra Ærø til Maputo i Mozambique. Foto: Johan Mottelson
Aflagte computere fra Ærø Friskole er blevet foræret til en gruppe unge mænd i et slumkvarter i Mozambique. De kan nu skrive opgaver i Word i stedet for med en kuglepen. Skoleleder Henrik Mogensen mener, det viser et billede af en skole, der også har fokus på at hjælpe andre.
Annonce

Ærø/Maputo: For godt tre år siden kasserede Ærø Friskole nogle computere, fordi var udtjente. De bedste af de computere, i alt otte styk, har nu fået nye ejermænd så langt væk som i Maputo i det sydøstafrikanske land Mozambique. Det fortæller skoleleder Henrik Mogensen.

- Vi gik fra at bruge pc’er til at bruge chromebooks. Det var nogle virkelig skramlede computer, og så fik vi sendt de otte bedste til Afrika, fortæller han.

Det er Johan Mottelson, der har stået for at levere de otte bærbare computere til otte mozambiquiske unge mænd i et afrikansk slumkvarter i hovedstaden Maputo. Han er bror til en af lærerne på friskolen og har derfor fået overdraget computerne for at give dem videre. Han er arkitekt og har de seneste otte år arbejdet med udviklingsprojekter i Mozambique. Han fortæller, at det var lidt af et tilfælde, at det lige blev de otte, der fik computerne.

- Det var nogle unge drenge fra området, som jeg kom i kontakt med, fordi jeg har boet lige ved siden af dem. Det var ikke, fordi der var en udvælgelsesproces, og det var ikke en del af en større udviklingsstrategi. Det var bare en gave, fortæller han.

Johan Mottelson ser computerne som nyttige i drengenes skolegang.

- Jeg har tidligere betalt engelskkurser for nogle af de her drenge, og jeg tænkte, det var noget, der kunne støtte deres udvikling, siger han.

Annonce

- Vi gør noget aktivt

Beboerne i det kvarter, hvor drengene bor, er generelt meget fattige, og de ville ikke have haft mulighed for at erhverve sig computerne ved egen kraft, mener Johan Mottelson, som derfor mener, de ærøske computere kan gøre en forskel.

- Det gør for eksempel den forskel, at de drenge, som er ved at uddanne sig, kan lave deres afleveringer i Word frem for med en kuglepen i hånden. Og det er jo noget, vi alle sammen ved, hvilken forskel det betyder. Og så tror jeg også, der en social komponent i det. Nu kan de tage deres computere med hjem til deres familier, og så kan de sidde og se brasilianske telenoveller om aftenen og hygge sig med det.

Hvilken forskel - om nogen - computerne kan have for drengenes muligheder og succes på længere sigt, vil Johan Mottelson helst ikke spå om.

- Jeg tror, man skal passe på med at drage for bastante konklusioner. Det vil selvfølgelig være en hjælp for de drenge, der tager en uddannelse, og forhåbentlig kan det gøre en forskel, siger han dog og tilføjer, at drengene selvfølgelig er meget glade for gaven.

- Det er nogle drenge, der kommer fra nogle enormt fattige familier, som ikke har ressourcer til at købe computere for, siger han.

Leder af Ærø Friskole Henrik Mogensen er glad for, at skolens aflagte computere nu får et efterliv.

- I stedet for at bare smide dem ud så vælger vi at gøre noget aktivt og sende dem til Afrika, hvor nogle studerende i Mozambique kan få glæde af dem. Det er en god historie for os. Det fortæller lidt om, at vi er en skole, der også forsøger at hjælpe andre steder.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Mand reddet op af Svendborg Havn

Svendborg For abonnenter

Mekanikeren var selv i tvivl i morges: De færreste ved, hvordan de tænder for tågelygterne

Annonce