Annonce
Svendborg

Forvandlet til murbrokker: Bryghusportal bliver genopbygget i nær fremtid - måske

Det er ved at være halvandet år siden, at store dele af bryghusportalen blev forvandlet til murbrokker. Alligevel er den ikke genopbygget endnu - men der er håb om, at den bliver det i nær fremtid. Foto: Finn Eriksen
Den skulle have stået færdig i november sidste år, men alligevel må folk spejde forgæves efter portalen ved det tidligere Svendborg Bryghus. En af ejerne håber på en snarlig genopbygning, men han tør ikke længere love noget.
Annonce

Svendborg: Et helt sikkert muligvis.

Meget anderledes kan man ikke tolke direktør Lars Bang-Nielsen fra ejendomsselskabet Bangfeldhus, når det kommer til genopbygningen af den gamle portal ved det tidligere Svendborg Bryghus.

Store dele af den 122 år gamle portal blev konverteret til en bunke brokker 7. maj 2019, da en lastbilchauffør fra EKJ Renovation og Containerudlejning kom til at hæve kranen for tidligt, da han skulle hente en container.

Det er Bangfeldhus, der ejer en del af området, som portalen står på, og to uger efter uheldet lød buddet fra Lars Bang-Nielsen, at den ville være genopbygget 1. november samme år.

Alligevel står der stadig to stumper murværk og stritter ved indgangen til det gamle bryghus, og Lars Bang-Nielsen har svært ved at se det sjove.

- Vi savner den, og beboerne savner den, og jeg er lige så træt som alle andre af, at det skal tage så lang tid, siger han.

Annonce

Forsikringsbøvl

Det er blandt andet bøvl med forsikringen, der har fået tingene til at trække ud, forklarer Lars Bang-Nielsen.

- Vi har kæmpet med sådan nogle ting, som at forsikringsselskaberne vil have, at vi skal bruge nye, røde mursten, mens vi siger, at stenene skal være gamle som resten af buen og bryghuset. Gamle sten er godt nok tre gange så dyre som nye, men vi har jo reddet de fleste og skal derfor ikke bruge så mange, siger direktøren.

Fakta: Portalen og bryggeriet

Portalen ved det tidligere Svendborg Bryghus blev væltet af en lastbil-kran 7. maj 2019.

Der stod to årstal på den: 1848 og 1898.

1848 henviser til året, hvor skipper V.T. Møller gik i land og grundlagde et hvidtølsbryggeri i Brogade.

1898 er året, hvor portalen blev rejst som indgangsparti til det nye bryghus.

I 1967 blev aktiemajoriteten overtaget overtaget af Albani Bryggerierne, og i 1989 lukkede bryghuset.

Det har også kompliceret sagen noget, at portalen står midt i et skel. For det betyder, at Bangfeldhus ejer den ene halvdel, mens den anden på uheldstidspunktet var ejet af Hvidovre-selskabet Ejendomsgruppen - som for et halvt år siden solgte dets del af det tidligere bryghus og dermed også af portalen til en svensk kapitalfond ved navn SBB.

Efter at have knejset i 121 år måtte portalen ved det tidligere Svendborg Bryghus strække våben i maj 2019. Her blev den ramt af en kran fra en lastbil, som skulle hente en container. Privatfoto: Preben Storm Hansen

- Det betyder, at der er flere forsikringsselskaber, der har skullet blive enige, siger Lars Bang-Nielsen, der ydermere peger på, at det har taget noget tid at få slået stregerne.

- Arkitekten har været et halvt år om at lave udbudsmaterialet, og alle har travlt, og så er der corona oveni. Det er op ad bakke, siger han.

Annonce

Venter på håndværkerne

Alligevel er der grund til forsigtig optimisme.

- Sagen står der, hvor arkitekten har lavet et helt detaljeret prospekt på, hvad der skal laves, og det har vores forsikringsselskab accepteret. Det er sendt ud til to håndværkere; ham, jeg gerne vil bruge, og ham, forsikringen vil bruge. Så lige nu venter vi på priser, siger Lars Bang-Nielsen, der nødigt vil sige noget nagelfast om, hvornår vartegnet er genopført.

- Jeg har lovet noget før, og det gør jeg ikke igen. Men jeg håber, at arbejdet går i gang om tre uger, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Så kom der billeder af sommerliv ved Nordenhuse

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

S-politiker tiltalt 'lille du' og bedt om at passe gryderne: - Respektløst

Annonce