Annonce
Danmark

Forsvarsminister står fast ved tørklædeforbud i Forsvaret

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser ingen grund til at ændre uniformsbestemmelser, så muslimske kvinder må bære en hijab. - Hvis du bærer et religiøst klæde, så sender du et signal, siger forsvarsministeren. Arkivfoto: Foto: Kim Rune
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser ingen grund til at tillade religiøse hovedbeklædninger i Forsvaret. SF finder ikke, at hijab bør være en forhindring for unge kvinder, der vil i hæren.

Uniform: Flere unge kvinder og mænd er en mangelvare i både Efterretningsregimentet på Varde Kaserne og Danske Artilleriregiment i Oksbøl Kaserne. De to regimenter mangler henholdsvis 15 og 25 procent i bemandingen.

En 19-årig kvinde fra København var derfor lige det, som Efterretningsregimentet i Varde har brug for. Men efter fire dage som rekrut på Hærens Basis Uddannelse på Varde Kaserne tog hun torsdag toget hjem til København. Hun er muslim og bærer hovedbeklædningen hijab, hvilket med de gældende uniformsbestemmelser ikke er tilladt.

Og sådan skal det også være i fremtiden ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Vi har ikke planer om at ændre tørklædebestemmelserne. Uniformsbestemmelserne glæder for alle, siger Trine Bramsen.

Skal man så også have lov til at tage turban og burka på? Man skal ikke som soldat tage sin religion med ind i forsvaret.

Karsten Lauritzen (V), forsvarsordfører

Religiøst signal

Uniformsbestemmelser siger helt nøjagtigt, hvad soldaten må og skal bære af hovedbeklædning. Og en hijab er ikke en af dem.

- Det er en bred skare af unge mennesker, vi får ind i Forsvaret. Der er sandsynligvis mange ønsker til, hvordan man går klædt. Det handler både om sikkerhed og ensartethed og om ikke at sende et signal, siger Trine Bramsen.

Det er heller ikke tilladt at bære synlige kors, halvmåner og andre religiøs symboler.

- Hvis du bærer et religiøst klæde, sender du et signal, siger Trine Bramsen.

Annonce

Bør ikke være et problem

Samfundet og befolkningssammensætning ændrer sig. Og det bør Forsvaret agere på ifølge SF's forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.

- Jeg opfordrer Forsvaret til at opdatere dens uniformsbestemmelser, siger Anne Valentina Berthelsen.

Hun finder, at i forbindelse med Hæren Basis Uddannelse – i daglig tale værnepligten – bør en hijab ikke være et problem.

- Forsvaret har en uniformsbestemmelse. Hvis der ikke er et sikkerhedsproblem, kan jeg ikke se noget problem i at have en hijab på, siger Anne Valentina Berthelsen.

Hertil og ikke længere, hvis man ønsker at bære andet, end hvad Forsvarets uniformsbestemmelser siger. Og det omfatter ikke hijab og andre religiøse hovedbeklædninger. Foto: Henrik Reintoft
Annonce

Hvad med turban?

Men det kan Venstres forsvarsordfører Karsten Lauritzen.

- Skal man så også have lov til at tage turban og burka på. Man skal ikke som soldat tage sin religion med ind i forsvaret, siger Karsten Lauritzen.

Han finder lige som forsvarsministeren, at de gældende regler ikke skal ændres.

- Jeg håber da, at vi får masser af muslimske kvinder ind i Forsvaret, siger Karsten Lauritzen.

Annonce

Kassedamerne

Det Radikale Venstres forsvarsordfører Martin Lidegaard er stor tilhænger af, at 2.- 3.- og 4. generationsindvandrer i langt højere grad bliver en naturlig del af det danske forsvar.

- Vi har haft den tilsvarende diskussion med kassedamerne for år tilbage. Vi har brug for de unge mennesker. Så skal et tørklæde ikke være en hindring, siger Martin Lidegaard.

Han vedgår, at der kan være et sikkerhedsaspekt, men foreslår, at man som en sjette hovedbeklædning eventuelt kunne indføre en hijab designet til Hæren.

- Det er en god måde at få flere kvinder med en anden etnisk baggrund ind i Hæren. Vi skal finde en model, der virker, siger Martin Lidegaard.

Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Ekspert: Det skal der til, før kommunen kan rive øverste etage af Rubberton-byggeri ned

Annonce