Annonce
Fyn

Forslag om uvildig undersøgelse af Søstre mod vold og kontrol fik bølgerne til at gå højt: - Et historisk politisk lavpunkt

Der er endnu et stykke vej, til politikerne i Odense Byråd igen kan mødes fysisk i byrådssalen, men selv om onsdagens møde foregik virtuelt, var der stor diskussionslyst. Især om forslaget, der foreslog en uvildig undersøgelse af foreningen Søstre mod vold og kontrol. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Skal man tage rygter med ind i byrådssalen eller ej? Borgerligt forslag om undersøgelse af foreningen Søstre mod vold og kontrol fik diskussionen til at gløde. Pinligt og et historisk lavpunkt, mente rød blok. Undersøgelsen kommer dog alligevel.

Odense: Var det "et historisk politisk lavpunkt" og en pinlig sag, som aldrig skulle have været på dagsordenen, da Odense Byråd onsdag aften behandlede et borgerligt forslag om en uvildig undersøgelse af foreningen Søstre mod vold og kontrol, fordi forslaget var baseret på rygter?

Eller var forslaget tværtimod at tage borgerne og vælgerne alvorligt ved at bære deres henvendelser og bekymringer med ind i byrådssalen?

Bedømt på næsten en times politisk debat om sagen, afhang svaret af partifarven.

Annonce

- Det er vores pligt, som borgernes repræsentanter at sikre, at vi får undersøgt og afdækket tvivlsspørgsmål, når borgerne henvender sig til os. Vi håber derfor på, at vi i dag kan få opbakning til at igangsætte en uvildig undersøgelse, for at undersøge de mange påstande mod foreningen, sagde manden bag forslaget, den konservative Tommy Hummelmose.

Et nybrud

Det fik Socialdemokratiets politiske ordfører, Cæcilie Crawley, til at konstatere, at hun ikke syntes sagen hørte hjemme på en byrådsdagsorden.

- Hvis vi ser på, hvorfor vi har sagen på dagsordenen, er det alene på baggrund af rygter, primært fra de sociale medier.  Vi har gentagne gange efterspurgt noget konkret, noget dokumentation, og det har vi stadig ikke fået. Her i byrådssalen har vi altid gjort en dyd ud af, at sagerne skal være oplyste, og vi skal kende konsekvenserne. Og det er på ingen måde tilfældet her.


Den her sag er i sandhed et nybrud for sager i byrådssalen. Betyder det her, at alle andre foreninger fremover kan forvente at blive sat i den samme offentlige gabestok, hvor man fremsætter sladder i en byrådssal?

Rådmand Brian Dybro (SF)


Venstres Mark Grossmann sagde, han støttede forslaget, fordi det var nogle markante bekymringer, og at han havde en forventning om, at der kom dokumentation på bordet på et tidspunkt.

SF's Brian Dybro var til gengæld enig med Cæcilie Crawley:

- Den her sag er i sandhed et nybrud for sager i byrådssalen. Betyder det her, at alle andre foreninger fremover kan forvente at blive sat i den samme offentlige gabestok, hvor man fremsætter sladder i en byrådssal? Er det sådan, at vi fremover skal samarbejde med frivillige foreninger? Jeg synes, den her sag er et historisk politisk lavpunkt.

Annonce

I byrådssalen eller ej

En stor del af den efterfølgende debat kom derefter til at handle om, hvorfor forslaget var bragt op i byrådet i stedet for i den forvaltning og det politiske udvalg, sagen hører hjemme.

Det var, fortalte Tommy Hummelmose, fordi han havde fået at vide af de førende embedsmænd i forvaltningen, at sager, som var født i Økonomiudvalget, skulle op som initiativretssager i byrådet.

Den udlægning var rådmand Brian Dybro dog ikke enig i.

Annonce

Undersøgelse vedtaget

I det hele taget kneb det noget med enigheden denne aften.

Udgangspunktet på sagen blev således, at foreningen Søstre mod vold og kontrol skal igennem en uvildig advokatundersøgelse - noget foreningen selv har ønsket, fordi de nuværende beskyldninger tager for meget fokus fra arbejdet med at hjælpe kvinder, der udsættes for hård negativ social kontrol.

Undersøgelsen skal fokusere på den borgerlige bloks "offentlige opremsede påstande og rygter", som borgmester Peter Rahbæk Juel (S) formulerede det i resolutionsteksten. Det handler om fire forhold: Om foreningen udelukker medlemmer, lægger pres på tidligere medlemmer, laver dokumentfalsk og har berøringsangst overfor kvinder i muslimske familier.

Forslaget blev vedtaget af S, SF og R, men de borgerlige partier stemte imod. Enhedslisten undlod at stemme.

De borgerlige stemte i stedet for et ændringsforslag fra Enhedslisten, som foreslog en forundersøgelse foretaget af kommunens egne jurister. Den skulle afdække og vurdere, om "de anklager, som især på de sociale medier er fremsat mod foreningen Søstre mod vold og kontrol, skaber grundlag for at igangsætte en ekstern undersøgelse."

- Hvis vi skal støtte en uvildig undersøgelse, som kommer til at koste flere hundredetusinde kroner af skatteydernes penge, skal vi være sikre på, at der er en gyldig grund til at lave en undersøgelse. Og det er vi ikke, begrundede Reza Javid forslaget.

Det besluttede byrådet også

1. At give grønt lys til nedrivning af boligblokke i Vollsmose på baggrund af en VVM-tilladelse. Her er der fastlagt grænser for, hvor meget støj og hvor mange vibrationer beboerne må udsættes for i forbindelse med nedrivningen. Det er nu op til boligforeningerne at udarbejde en plan, som også skal indeholde et forslag til overvågning af generne. 

2. At godkende en ny helhedsplan for Bøgeparken. Her reduceres de nuværende 476 familieboliger til 189 efter ombygning og nedrivninger. Lejlighederne skal igennem en omfattende renovering med nye nye døre og vinduer, nye el-installationer og ventilationsanlæg, nye køkkener og badeværelser og nye altaner Nedrivningen skal ske i blok 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59. afdeling 1-4, som tilsammen udgør 287 almene boliger.

3. At tilslutte sig organisationen Oxfam Ibis "Charter for skattelyfri kommune". Charteret er en vision og forpligter derfor ikke kommunen til konkrete handlinger eller undladelser. Det betyder dog, at kommunen vil arbejde for at sikre ansvarlige investeringer og udfærdige udbud og kontrakter sådan, at kommunen i ”videst muligt omfang” kan udelukke virksomheder fra udbud - eller ophæve deres kontrakter – hvis de begår væsentlige overtrædelser af skattelovgivningen.

4. En gang hver fjerde år vedtages en ny kommunalplan, som gælder 11 år frem. Og sådan en ny plan gældende frem til 2032 vedtog byrådet onsdag med forskellige forbehold fra enkelte partier undervejs, uden at de dog fik afgørende indflydelse. Især det forhold, at Grønt Danmarkskort nu også omfatter den sydlige del af Åløkkeskoven, fik mange ord med på vejen.

Annonce
Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fyn For abonnenter

Store lastbiler i små gader vækker oprør: Husene revner og hastigheden er for høj

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Annonce