Annonce
Ærø

Forslag forkastet af kommunalbestyrelsen: Socialdemokratiet ville skære i unges ø-støtte

Et flertal i kommunalbestyrelsen evndte tommelfingeren nedad til Økonomi. og Erhvervsudvalgets forslag om, at skære i ø-støtten til Ærøs unge.
Onsdagens kommunalbestyrelsesmøde bød på endnu et nederlag for borgmester Ole Wej Petersen (S), da han for anden gang på mødet ikke kunne skaffe et flertal bag sig. Sammen med Ærøs Fremtid forsøgte socialdemokraterne at få forslag om en reduktion i unges transporttilskud stemt igennem. Men de havde et flertal i kommunalbestyrelsen mod sig.

Ærø: Den ø-støtte, som ærøske unge modtager, når de efter folkeskolen rejser af øen for at tage sig en uddannelse, er for høj. Det mener Socialdemokratiet og Ærøs Fremtid i hvert fald.

Som de eneste tre medlemmer af kommunalbestyrelsen stemte borgmester Ole Wej Petersen (S), Peter Hansted (S) og Bent Juul Sørensen (Æ) nemlig for at reducere unge ærøboeres rejsetilskud på onsdagens møde i kommunalbestyrelsen.

Helt konkret lød forslaget, der var punkt tre på dagsordenen, at rejsetilskuddet skulle nedsættes fra de nuværende 10.984 kroner årligt, til 7.200 kroner årligt med virkning fra 1. august 2021 - altså en reduktion af de unges støtte til rejseomkostninger til og fra uddannelsesinstitutioner uden for Ærø på cirka 35 procent.

Annonce


Jeg kan på ingen måde bakke op om at forringelse. Hvis vi vil fastholde, at forældre med børn i gymnasiealderen bliver boende på Ærø, så er det en dårlig ide

Inga Blom Thomas, viceborgmester (P)


Argumentet var, at det er blevet billigere for de unge at rejse til og fra øen siden implementeringen af landevejsprincippet i 2016. Derfor bør uddannelsesstøtteordningen for unge på Ærø, den såkaldte ø-støtte, altså også nedsættes tilsvarende, mente socialdemokraterne.

Baggrunden for forslaget var, at kommunalbestyrelsen i 2018 besluttede at iværksætte en undersøgelse af en række effektiviseringsprojekter. Et af disse projekter var netop justering af rejse- og uddannelsesstøtte til unge.

Det oprindelige forslag lød på en reducering af rejsetilskuddet fra 10.984 kroner årligt til 4.800 kroner årligt. Dette ville konkret betyde en reduktion på cirka 500 kroner hver måned for de ærøske unge.

Forslaget blev drøftet i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 30. september, hvor et flertal vendte tommelfingeren opad til forslaget. Dog blev reduceringen justeret op, så rejsetilskuddet i det forslag, der blev sendt videre til drøftelse i kommunalbestyrelsen, lød på 7.200 kroner årligt.

Leo Holm (K) havde som det eneste medlem af Økonomi- og Erhvervsudvalget ønsket den nuværende ordning fastholdt.

Fasthold nuværende ordning

Og dette ønske gentog han på kommunalbestyrelsesmødet onsdag:

- Det kan godt være, at rejseomkostningerne er faldet, men samtidig er opholdsomkostningerne altså steget for de unge. Jeg har undersøgt sagen, og Cama-kollegiet i Svendborg har siden 2017 haft en ti-procents stigning i boligomkostninger. Skal man regulere det ene tilskud, skal man også regulere det andet, og derfor mener jeg, at vi skal fastholde rejsetilskuddet, som det er i dag, sagde han.

Leo Holms forslag vandt stor opbakning hos flertallet af kommunalbestyrelsen.

- En reduktion i støtten vil skabe ulighed i forhold til, hvem der kan tage uddannelse. Jeg kan på ingen måde bakke op om en forringelse. Hvis vi vil fastholde, at forældre med børn i gymnasiealderen bliver boende på Ærø, så er det en dårlig ide, sagde viceborgmester Inga Blom Thomas (P).


Uomtvisteligt tager vi ikke penge fra de unge, ved at lade støtten følge færgepriserne. Hvis tilskuddet følger færgepriserne, så får man flere penge i kommunen.

Peter Hansted, borgmesterkandidat (S)


-  Med den gode økonomi, vi har, finder jeg ikke, at det er tidspunktet at gøre det på. Nu er det sådan, at den ø-støtte, der bliver givet, ikke er ret meget ud over, at man kan betale kollegieværelse. Vi støtter derfor Leos forslag, sagde Lennart L. Mogensen (V).

Også Bente Friis Andersen fra Dansk Folkeparti var imod at skære i støtten til de unge.

- Vi skal ikke spare på de unge. Jeg kan godt støtte Leos forslag. Hvis vi skal sænke rejsetilskuddet, skal vi samtidig forhøje tilsvarende med opholdstilskud. Derfor kan vi lige så godt fastholde rejsetilskuddet, som det er, sagde Bente Friis Andersen (DF).

Annonce

Vi tager ikke penge fra de unge

Peter Hansted (S) gik imod flertallet og bakkede op om forslaget om en reducering af tillægget:

- Uomtvisteligt tager vi ikke penge fra de unge ved at lade støtten følge færgepriserne. Hvis tilskuddet følger færgepriserne, så får man flere penge i kommunen. Jeg synes ind imellem, at der er dårlig vilje til at spare penge. Hvis man ønsker, at de unge skal have flere penge, skal man tage det op, og beslutte, at man vil give dem flere penge. Jeg går ind for økonomiudvalgets beslutning, sagde han.

Og der var øjensynligt ikke meget vilje til at spare på de unge. Ved den efterfølgende afstemning stemte et flertal imod Økonomi- og Erhvervsudvalgets forslag. Kun Socialdemokratiet og Ærøs Fremtid stemte for. Flemming Boye (DF) undlod at stemme.

Og dermed mislykkedes det for anden gang på onsdagens møde for borgmester Ole Wej Petersen at skaffe et flertal bag sig til et forslag. For også sagen om den fremtidige billettering på Ærøfærgerne, som var punkt to på onsdagens dagsorden, gik heller ikke igennem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Klar til at finde den store kædesav frem: Venstre vil fjerne øverste etage fra Rubberton-byggeri

Annonce