Annonce
Erhverv

Forsker på vej: Computer skal hjælpe Orifarm med at spå om prisen

Orifarm flytter hver dag et væld af produkter mellem forskellige EU-lande. Store udsving i priser og forsyningssituation afgør, hvad der kan sælges og til hvilken pris. Arkivfoto: Orifarm
Fynske Orifarm vil have en software-forsker til at finde skjulte sammenhænge på det indviklede medicinmarked.

Odense: Selv om medicin-koncernen Orifarm mest arbejder med køb og salg, vil den for første gang ansætte en ph.d-forsker i avanceret it-udvikling.

Sammen med Syddansk Universitets leder den store koncern efter en software-ekspert, der vil bruge tre år på at forske i blandt andet medicinpriser. Forskeren skal udvikle computemodeller og simulerings-programmer, som kan hjælpe virksomheden med at forudse udsvingene på det brogede marked for medicin.

- Det er en kalkuleret risiko. Vi ved ikke, hvad det kan blive til, men vi tror på, at der er store muligheder i det, siger Jørn Faaborg Johansen, der er ansvarlig for udvikling af forretningsprocesser og innovation i Orifarm.

Annonce

Forudsiger markedet

En stor del af Orifarms aktivitet består i parallelimport af medicin i EU. Det består af mange markeder med en lang række hurtigt skiftende forhold. Der kan være udsving i priser, i forsyninger, i konkurrerende produkter, kundeopførsel, regler og et væld af andre forhold.

Alle disse skiftende data skal den kommende ph.d-studerende forsøge at få et computerprogram til at bearbejde, så det kan forudsige, hvad vej tingene går.

- I dag forsøger vores ansatte hver dag at forudsige, om det er en god idé at lancere et nyt produkt på et bestemt marked. Vi vil gerne have, at et computerprogram kan hjælpe ham med at træffe det valg, siger Jørn Faaborg Johansen.

Det kan også være meget interessant på forhånd at få en idé om, hvad der sker med de eksisterende produkter på markedet, når et nyt bliver sendt ud.

25 års data

Ph.d.-forskeren skal arbejde med projektet i tre år og kan bruge Orifarms data fra 25 års parallelimport til at lære et program, hvordan markedet skal læses. Det skal ske gennem ”agent-baseret modellerings- og simuleringssoftware,” fremgår det af stillingsannoncen.

- Det er et sats, og måske ender det med tre spildte år. Det handler om at turde, og vi tør godt satse nu. Det kan give os værdifulde resultater og samtidig vil vi gerne bakke op om mere samarbejde mellem erhvervslivet og Syddansk Universitet, siger Jørn Faaborg Johansen.

Ansættelsen er en del af Orifarms beslutning om at satse kraftigt på digitalisering. En ny afdeling har siden slutningen af 2018 været i gang med at ændre på koncernens arbejdsprocesser med hjælp fra nyt teknologi.

Den ph.d-studerende ansættes i samarbejde med Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttets afdeling for softwareingeniører på Syddansk Universitet i Odense. Der er ansøgningsfrist til stillingen 15. marts.

Orifarm har 1200 ansatte i hele Europa, hovedsædet med cirka 350 medarbejdere ligger i Odense, mens lager, ompakning og logistik finder sted i Tjekkiet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Se billeder fra statsminister-visit: Skoledreng krævede svar om organdonation

Svendborg

Statsministerbesøg i Svendborg: Spørgelystent publikum holdt Frederiksen til ilden

Annonce