Annonce
Langeland

Forsker: Folk vælger debatten fra, når tonen for hård

Michael Bang Petersens forskning viser, at en tiltagende grovere tone i debatten kan være med til at afskære folk at deltage. Arkivfoto: Axel Schütt.
Michael Bang Petersen har forsket i debattonen på de sociale medier, og det viser sig, at folk afholder sig fra at debattere, når tonen bliver for grov.
Annonce

Langeland: Tonen i debatten har betydning for borgernes engagement - særligt når det kommer til sociale medier.

Det siger Michael Bang Petersen, der er professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet, og peger på, at forskning viser, at tonen i debatten på de sociale medier gør, at visse dele af befolkningen vælger den fra.

- Det er i høj grad personer, som måske selv optræder mindre aggressivt i debatterne, fortæller han.

I sin forskning har Michael Bang Petersen kigget på betydningen af forskellige personlighedstræk. Det viser sig, at hvis man er selvhævdende og lidt brysk i sin debattone, så bliver man i højere grad tiltrukket af debatterne på de sociale medier, men de, der ikke er sådan, holder sig væk.


En af de negative konsekvenser ved den hårde tone i debatten på sociale medier er, at man kan få et skævt billede af, hvad generelle holdning i befolkningen er.

Forsker Michael Bang Petersen


- Det skaber jo selvfølgelig sådan en selvforstærkende effekt, hvor dem, der holder fast i debatter på sociale medier, i højere grad er dem med en hårdere tone, siger Michael Bang Petersen.


Annonce

Konsekvensen

Hvad betyder det for demokratiet, at der er en gruppe i befolkningen, der vælger debatten fra?

- Da der er mere og mere debat, der er rykket ud på de sociale medier, er der nogen, der trækker sig fra de samtaler. Det havde de ikke gjort, hvis debatten var forgået et andet sted. Det kunne for eksempel være forsamlingshusmøder eller klassiske vælgermøder, siger Michael Bang Petersen.

Ifølge Michael Bang Petersen betyder debattens store indtog på de sociale medier ikke kun noget for hvem, der deltager, men også hvordan vi ser på verden.

- En af de negative konsekvenser ved den hårde tone i debatten på sociale medier er, at man kan få et skævt billede af, hvad den generelle holdning i befolkningen er, siger professoren.

De sociale medier er også et sted, hvor mange journalister spenderer tid. Og når medierne bringer historier om stærke ytringer, så skaber det skæve billeder, mener Michael Bang Petersen.

- Et eksempel på det kan være fra her under coronaen, hvor der har været meget højrystede og kritiske grupper. Men bare fordi de taler meget højt, betyder ikke nødvendigvis, at de repræsenterer det brede flertal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Langelandsfortet må genåbne: Men museet åbner først til påske - meget kan opleves allerede nu

Langeland For abonnenter

Mulig svinefarm på Langeland: Flere naboer op i det røde felt - beboer vil gå til Naturklagenævnet

Annonce