Annonce
Langeland

Forsker: Brug facebook og snak sammen

Sociolog, lektor ved Center for Landdistrikstsforskning ved SDU Pia Heike Johansen. Foto: SDU
Transport til centerbyer er generelt ikke det store problem - derimod er transporten mellem landsbyer svær at få styr på, viser rapport fra Center for Landdistriktsforskning

Ved nytårstid luftede Venstrepolitikeren Ulrik Kølle ideen om mere samkørsel på Langeland i Fyns Amts Avis. Forleden skrev Jette Purup en klumme om at blaffe, og før jul tog journaliststuderende Mille Harritsø Winther hele øen rundt på tommelfingeren istedet for at vente på bussen og skrev om det i Øboen.

I valgkampen i efteråret 2017 var transport på øen et stort tema, men et forsøg med at få busserne fra Lohals og Bagenkop til at køre ind i Rudkøbing på Engdraget er opgivet igen, fordi ruten blev benyttet for lidt. Andre initiativer er der ikke taget på transportområdet.

Det ser ud som om transport på landet er besværligt, men ikke på alle måder, mener forsker.

Pia Heike Johansen er sociolog og lektor ved Center for Landdistriktsforskning på SDU. I 2016 var hun med til at lave en rapport om smart transport på landet, hvor man undersøgte transportinitiativer, der forbinder land, by og lokalsamfund i landdistrikterne.

- En af konklusionerne i vores arbejde var, at det ikke var det store problem at komme til centerbyerne. Det, der var den virkelige udfordring, var at komme rundt mellem landsbyerne og lokalsamfundene. For eksempel at komme fra sin landsby til fodboldtræning i nabolandsbyen, siger Pia Heike Johansen.

- Dels var der ingen busser mellem landsbyerne, dels var der ofte fjernet stier og genveje på grund af strukturændringer i landbruget, og det gør det vanskeligt at komme rundt. Så alene stier og genveje i landskabet er en store hjælp for de bløde trafikanter.

Det er ikke nødvendigvis vanskeligt at løse transportproblemer.

- Man kan for eksempel spørge hinanden. Der er mange landsbysamfund, hvor der ikke længere er købmand, skole eller forsamlingshus og derfor ikke noget uforpligtende mødested. Alligevel viser en stor interviewundersøgelse, at 70 procent af de, der bor i lokalsamfundet dagligt taler med andre i lokalsamfundet, så måske skal man bare spørge hinanden, om de vil med, eller om de vil hjælpe, siger hun.

- Det kan være vanskeligt og dyrt at lave alle mulige konstruktioner med forskellige apps. Langt de fleste især ældre er på Facebook. Så hvorfor ikke bare bruge facebook til at aftale samkørsel, spørger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

GOG-kollektivet skal vinde på svær udebane

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce