Annonce
Langeland

Formand om salg af elforsyning på Langeland: Jeg græder med det ene øje og smiler med det andet

Thomas Elnegaard, formand for Fonden Langelands Elforsyning. Foto: Michael Lorenzen
Svært især i forhold til medarbejderne, men også hensyn til fondens videre drift vejer tungt for ny elformand.

LANGELAND: - Jeg græder med det ene øje og smiler med det andet.

Nogenlunde sådan er de blandede følelser hos den nye formand for Fonden Langelands Elforsyning, Thomas Elnegaard, om det bebudede salg af elforsyningen til Energi Fyn, der for 170 millioner kroner  vil købe elforsyningen og de øvrige aktiviteter.

Der er 17 medarbejdere. Direktør Kim Henning Hansen fortsætter i den almene fond, mens de øvrige overgår til Energi Fyn, når det hele er på plads. Hermed vil en del få længere transport til og fra arbejde. Dog bor to i Odense og opnår det modsatte, mens montører typisk kører ud på opgave direkte fra bopælen.

Man ved ikke, hvordan kontorarbejdspladser bliver i fremtiden, belært af coronaens mange hjemmearbejdspladser.

I anfører i begrundelsen for salget til Energi Fyn blandt andet, at I anser virksomheden for at være for lille i en energisektor præget af sammenlægninger og store forandringer på flere fronter. Men hvis alle små selskaber gør det, bliver det vel en selvopfyldende profeti?

- Det er en ren og skær nødvendighed, mener vi. Siden liberaliseringen af elsektoren for knap 20 år siden er Danmark gået fra over 200 elselskaber til nu færre end 40. Selvfølgelig er det ikke rart at træffe beslutningen og skulle varsle disse ændringer for vores gode, loyale medarbejdere, men omvendt har vi en pligt til at drive fonden på bedste vis, siger Thomas Elnegaard og fortsætter:

Den nye formand

Den nye formand for Fonden Langelands Elforsyning, Thomas Elnegaard, er 53 år. Der blev holdt repræsentantskabsmøde på papir i december, og han blev valgt i forbindelse med et bestyrelsesmøde den 19. januar. Formandsskiftet har i øvrigt intet med hensigtserklæringen med Energi Fyn at gøre. Det er tilfældigt, at de to ting falder sammen.

Han kom i bestyrelsen for Fonden Langelands Elforsyning i maj 2004 og blev næstformand i maj 2017.

Thomas Elnegaard er 53 år og født på Tryggelevegnen.

Han er gårdejer og driver et landbrug i Lindelse på 150 hektar inklusive skov og et areal med nobilisgran.

Tidligere har han sideløbende med landbrug solgt forsikringer, først i det daværende Østifternes Forsikring til både landbrug og private. Siden i FOMO til private.

I dag er han udelukkende landmand, dog medlem af bestyrelsen i FOMO.

- I forvejen er der en skarp adskillelse af netdelen og salgsdelen, og hvad nu hvis kravene blev skærpet yderligere, så man ikke må være i samme hus længere? Det ville blive helt uoverskueligt for os, og så ville vi måske også stå i en situation, hvor vi gerne ville opkøbes, men ikke fremstod så "lækre".

Annonce

Fungeret godt

- Elforsyningen har fungeret godt, men tingene er blevet langt mere komplicerede, påpeger formanden.

Direktør i Fonden Langelands Elforsyning, Kim Henning Hansen, supplerer:

- Det kan for eksempel være it-systemer. Når først de er oppe at køre, er det ikke afgørende, om der er 12.000 eller 100.000 kunder, du skal ud til. Det handler om at trykke på en knap. Og der er også forsyningssikkerheden. For cirka 20 år siden havde vi 14 montører. I dag er der fire tilbage, og vi har en forpligtelse til at levere el døgnet rundt hele året. Vi er bedre dækket ind her, siger han.

Forbrugene skal ikke forvente de store ændringer.

- Nettariffen hos Energi Fyn ligger typisk 10-15 procent under vores, og på længere sigt kommer der nok samme tariffer.

Annonce

Gerne støtte til erhvervslivet

Lige nu skal man i gang med at få de juridiske ting ordnet, og her kommer formålsparagraffen for den nye fond, "Den almene fond Langeland", til at spille en hovedrolle. Der bliver cirka 400 millioner at gøre godt med, da man også har sin egen formue fra Elsam-aktiesalget med.

- Den nye fond skal kunne noget mere end det almennyttige, for eksempel fremme erhvervslivet på Langeland. Det skal vi undersøge nærmere. Vi regner med ideer og inspiration fra borgere, elkunder, Langeland Kommune, ikke mindst fra erhvervs-, kultur- og turistchef Jane Jegind, med flere. Og pengene skal udelukkende bruges på Langeland og Strynø, nævner Thomas Elnegaard.

Hvilke erhvervsinteresser, der er tale om, har man ikke fastlagt endnu, men Kim Henning Hansen nævner et eksempel fra Energi Fyn, som har understøttet en række iværksætteres etablering i et kontorlandskab i Sanderum.

Annonce

Indflydelse sikret

Langelandsområdet vil få fem-seks pladser i repræsentantskabet hos Energi Fyn næste gang, der er valg, hvis folk ellers vil stille op. Det bliver i 2022. Et givet område får en plads pr. 2350 andelshavere. Netvirksomheden Veksel A/S har godt 12.000 netkunder.

I overgangsperioden er Thomas Elnegaard med i Energi Fyns bestyrelse.

Annonce
Sport For abonnenter

Divisions-formand kalder forslaget et frontalt angreb - eks-OB-direktør Thomas Christensen ser hele fodbold-verdens balance truet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce