Annonce
Erhverv

Forlod de bonede gulve for at blive vinbonde: Det er pionerarbejdet, der motiverer mig

Helle Stokkebye har skiftet en karriere i Udenrigsministeriet og FN ud med et fuldtidsjob som vinbonde på Fyn. Det har krævet en del overvejelser for hende at finde sin egen plads i det, der oprindelig var hendes mands drøm, men jo mere, hun lærer om branchen, jo mere oplever hun også, hvad der er i jobbet. Nu har hun planer om at tage en sommelieruddannelse eller en anden uddannelse indenfor området, for at få en teoretisk ballast at stå på. Foto: Daniel Bank
I 2018 skiftede Helle Stokkebye karrieren på de bonede gulve på den internationale scene ud med en hverdag som vinbonde på fuld tid sammen med sin mand. Det har krævet mange tanker at finde sin plads i hans drengedrøm, men Helle Stokkebye trives med skiftet og har fundet ud af, at det er pionérarbejdet og det at udbrede kendskabet til dansk kvalitetsvin, der motiverer hende.

Kerteminde: Ude på landet i Vietnam var der ingenting. Kun et par høns, der pirkede i jorden udenfor, og en stigende frustration over den forurening, der gjorde det stadigt sværere for fiskerne at blive ved med at gøre deres erhverv til en levevej. Faren, som Helle Stokkebye sad overfor, var flov.

I sin desperation over situationen havde han lyttet til nogle slægtninge med tvivlsomme motiver og sendt sin datter og hendes veninde til Ho Chi Minh City, hvor de var blevet lovet engelsk-undervisning og en fremtid i oplevelses- og servicebranchen. I stedet var de endt i tvangsarbejde, men gennem sit arbejde i fonden Choice Foundation havde Helle Stokkebye været med til at få dem tilbage til familien.

Gennem en tolk fik hun sat ord på en kompleks problemstilling, som gav enorm meget mening at arbejde med, og som hun har brugt langt det meste af en allerede imponerende karriere på. At forbedre levevilkårene for nogle af verdens fattigste gennem social ansvarlighed i virksomheder i specielt Asien og Østafrika.

Allerede som 24-årig var Helle Stokkebye cand. merc. i international business, og efter et år i tøjvirksomheden Carli Gry brugte hun det, hun kalder et sabbatår på at arbejde som trainee på den danske ambassade i Singapore, inden turen gik først til Udenrigsministeriet og siden FN. Det første sted arbejdede hun med offentlige-private partnerskaber og CSR (Corporate Social Responsibility). Siden var opgaven at få flere virksomheder til at tilslutte sig FN's Global Compact, som handler om virksomheders samfundsansvar.

En opgave, der blandt andet bød på et samarbejde med erhvervsmanden Mads Øvlisen og som i høj grad gav mening for Helle Stokkebye, der altid har været drevet af at gøre en forskel.

Nu befinder hun sig i den helt anden ende af behovspyramiden. Deroppe, hvor man serverer dyre vine og caviar. Alligevel er hun på en måde vendt tilbage til sit udgangspunkt.

Annonce

Skulle finde sin egen plads

På havnen i Kerteminde rager Butler's Choices bygning op som den eneste på grunden, der tidligere husede FAF-siloen, og hvor der nu skal bygges attraktive byhuse. Indenfor hersker en stemning af forkælelse.

Dåser med caviar, hedvin med håndskrevne navne og dansk vin i Michelinklassen med navne efter Helle og Jacob Stokkebyes børn står på disken. Ja, selv familiens aldrende labrador, Frank, har fået en hvidvin opkaldt efter sig, og Helle Stokkebye kaster sig gerne ud i en fortælling om champagnemetodens fordele og baggrunden for, at By Stokkebyes vin scorer højt i vinanmeldernes blindtest i de glitrende gastromagasiner.

Alt sammen i en stemning af overskud og med plads til refleksion, for selv om By Stokkebye-parret har succes med deres luksusprodukter, har det også krævet masser af overvejelser og tilvænning for Helle Stokkebye at finde sin egen plads i det, der altid har været hendes mands drøm.

I bygningen i Kerteminde smelter familieliv og virksomhed sammen. De seneste to år har parret arbejdet tættere sammen end nogensinde omkring parrets to virksomheder, By Stokkebye og vingården hjemme i Bovense, og fødevareforhandlingen af seafood, is og brød gennem Butler's Choice.


Jeg har ikke noget problem med at sige, at det er Jacobs drengedrøm, men jeg skulle også finde min egen plads, mine egne ben, i det for at bevare gnisten.

Helle Stokkebye, managing director, By Stokkebye


De er kørt på arbejde sammen i dagens tidlige og altomsluttende vintermørke, og selv om Jacob Stokkebyes sørger for te, god kaffe og kvalitetssnacks, er det alligevel et skifte for Helle Stokkebye.

- Der er godt nok forskel på de bonede gulve og at køre ind på havnen i Kerteminde, siger hun nogle gange til sin mand, men det er ikke en beklagelse. Blot en konstatering.

Hun har skiftet jakkesættene og de høje hæle fra ministeriet og FN ud med røde fløjlsbukser, råhvid skjorte og sølvsneakers. Et stilskifte, der er kommet i takt med, at karrieren også har ændret sig.

By Stokkebye dyrker flere forskellige druesorter. Her er det Solaris, der giver en rank vin med en god syre og en blomstret duft. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Fra drengedrøm til fælles projekt

Da Helle Stokkebye i sin tid flyttede fra København til Fyn, fortsatte hun med at pendle nogle år, inden hun i 2009 som 39-årig blev mor til parrets datter, Stella Mary.

Selv om det var svært for hende at sige farvel til jobbet i FN, fik rollen som mor og hendes ønske om at være tilstede hende alligevel til at blive selvstændig konsulent for blandt Erhvervsstyrelsen, Rederiforeningen og kampagnen Verdens Bedste Nyheder med udgangspunkt i parrets hjem på Fyn. Ved siden af arbejdede hun delvist i Jacob Stokkebyes Butler's Choice og fulgte med i, hvordan Jacob Stokkebye var ved at udvikle sig til vinbonde.

- Det har altid været Jacobs drengedrøm at lave sin egen vin. Han begyndte med 1000 vinstokke, og i begyndelsen havde jeg ikke noget med det at gøre. Jeg tænkte bare, at det måtte han da gerne hygge sig med. Jeg havde mit eget, men vores fællesnævner har altid været bæredygtighed og social og miljømæssig ansvarlighed. Vi mødte også hinanden i den sammenhæng, mens jeg var i Udenrigsministeriet, fortæller Helle Stokkebye, der gennem hele sin karriere har været tiltrukket af det internationale og brændt for at gøre en forskel.

Da Helle og Jacob Stokkebye i 2018 besluttede at købe nabogården for at udvide produktionen, betød det også, at Helle Stokkebye stoppede som selvstændig konsulent. Siden har de arbejdet tæt sammen om de to virksomheder By Stokkebye og Butler's Choice. Foto: Jesper Rais

Derfor krævede det en del tanker, da hun i 2018 forlod konsulentjobbet, fordi parret besluttede sig for at købe nabogården for at udvide produktionen, og arbejdet derfor krævede mange flere timer af hende også.

- Det var et stort skridt for os, forklarer Helle Stokkebye, der pludselig følte sig udfordret på en helt anden måde efter i en årrække at have haft en stærk faglig identitet.

Nu stod hun i en gårdbutik i Bovense, solgte vin og forsøgte efter bedste evne at svare på kundernes spørgsmål om produktionsmetoder, lagringstider og smagsnoter. Uden at have den faglige ballast, hun altid har lænet sig op ad.

- Jeg kunne godt mærke, at jeg startede helt fra zero. Glatis er måske ikke det rigtige udtryk, for jeg giver mig ikke ud for at kunne mere, end jeg kan, men jeg kunne jo slet ikke smage og dufte vin på samme måde som folk, der for eksempel har taget en sommelieruddannelse. Jeg skulle helt ærligt igennem den med "bare" at stå i en gårdbutik. Jeg skulle finde ud af, hvordan det skulle lande, og hvad meningen med det var, forklarer Helle Stokkebye.

Annonce

Ballast af teori

Ud af de tanker kom blandt andet en erkendelse af, at hun gerne vil stå på en ballast af teori og viden, mens Jacob Stokkebye i højere grad trives med learning by doing-metoden. Helle Stokkebye har derfor planer om at tage enten en sommelier-uddannelse eller noget i samme genre, og så har hun brugt tid på at udvikle en manual, der nøje beskriver, hvordan By Stokkebye laver den vin, der faktisk begejstrer både anmeldere og kunder.

På den rejse ligger det implicit, at By Stokkebyes vin både skal dyrkes efter økologiske principper, smage godt og samtidig omgæres af fortællingen om en branche, der er på vej frem i Danmark.

Derfor skulle Helle Stokkebye finde sin egen plads i sin mands drengedrøm for ikke kun at blive hende, der stod for opgaverne omkring for eksempel projektledelse og certificering i den daglige drift og ellers skænkede op, mens Jacob Stokkebye kunne sætte ord på drømme, visioner og muligheder.

- Jeg har ikke noget problem med at sige, at det er Jacobs drengedrøm, men jeg skulle også finde min egen plads, mine egne ben, i det for at bevare gnisten, siger Helle Stokkebye.

Ikke fordi hun havde behov for at række hånden op, blive set og anerkendt for sin egen andel. Det handler mere om en lyst til at bidrage og være med til at udvikle, løfte og udbrede kendskabet til, at der efterhånden bliver lavet rigtig god vin i Danmark.

For eksempel er By Stokkebye nu inde på halvdelen af de danske Michelin-restauranter. Et faktum, der kræver mere end blot en god fortælling. Kvaliteten skal også være i orden.

- Vi er i høj grad med til at udbrede kendskabet til, at man godt kan lave kvalitetsvin i Danmark. Der er nogle fordomme om dansk vin; at det er alt for dyrt og alt for surt, og at man kan købe meget bedre vin til samme pris. Så da vi stod på festivalen Heartland for halvandet år siden, spurgte folk overrasket, om det virkelig var dansk vin, fortæller Helle Stokkebye.

By Stokkebye har hidtil været oppe på at lave 10.000 flasker vin om året. Primært hvidvin og mousserende vin, og så har parret en mark med Pinot Noir-stokke, som de kommer til at høste i år og også udvide.

- At vi laver Pinot Noir-vin i Danmark har virkelig vakt opsigt, fordi den drue er så anerkendt, og man kalder Pinot Noir for druernes diva. Den er meget sensibel, og man skal virkelig værne om den, forklarer Helle Stokkebye.

Da parret i 2018 købte nabogården var det med en plan om mere end at fordoble produktionen, så By Stokkebye i løbet af de kommende år kommer op på at lave 20.000-25.000 flasker vin. Samtidig har de udvidet med deres eget vineri, hvor druerne bliver presset, og folk kommer fra hele Danmark for at se markerne og høre fortællingen. Præcis som på de sydeuropæiske vingårde.

Annonce

Pionérrollen motiverer

Efterhånden som Helle Stokkebye har fået øjnene op for alle de detaljer, der ligger i produktionen lige fra valget af drue, til dyrkningen af den og den efterfølgende proces med at omdanne den til kvalitetsvin i den rette flaske, med den rette etiket og omgærdet af den rette fortælling, har hun også fundet ro i sin egen rolle.

- Jo større viden, jeg har fået, jo mere accept har jeg også fået af, at der er nok i det for mig, forklarer Helle Stokkebye, som også er blevet bevidst om, at der ligger en rød tråd i hendes arbejdsliv, som handler om at udbrede kendskabet til ting og være pionér på forskellige områder.

- Det er faktisk også det, jeg har gjort med offentligt-private partnerskaber i Udenrigsministeriet og med antallet af virksomheder, der tilsluttede sig Global Compact, mens jeg var i FN. Med Verdens Bedste Nyheder var jeg også med til at øge antallet af virksomheder, der bidrog, meget. Så jeg har hele tiden arbejdet med at få noget til at vokse og blive større, kan jeg se.

Rollen som pionér er en stærk drivkraft i arbejdet med at få en dansk vingård op at stå.

- Det, der gør det spændende at arbejde med, er, at det er et nyt produkt og et unikaprodukt. Der er noget pionérarbejde over det, som vi begge synes er enormt spændende. Det ændrer sig selvfølgelig i løbet af de kommende fem-10 år. Det ved vi godt, men der er noget motiverende ved at være med til at sætte standarden for dansk vin, som vi begge tænder på. Vi sætter barren højt, understreger Helle Stokkebye.

Velvidende, at det er i den helt anden ende af behovspyramiden end vietnamesiske børnearbejdere under tvang, men på en måde er det også som at komme hjem til den kommercielle verden, hun har uddannet sig indenfor.

- Jeg er cand. merc.-uddannet men har i mange år arbejdet i et ikke-kommercielt setup, og det er to vidt forskellige ting, så jeg har skullet finde nogle ting frem fra værktøjskassen, og det er spændende. Jeg tænker egentlig, at jeg nu er kommet tilbage til der, hvor jeg startede, siger Helle Stokkebye.

Om Helle Stokkebye

  • Er uddannet cand.merc. i international business fra CBS og har siden arbejdet i tøjvirksomheden Carli Gry, på den danske ambassade i Singapore og derefter med internationalt bistandssamarbejde og som rådgiver indenfor bæredygtig forretningsudvikling.
  • Fra 1998 til 2007 var hun i Danida under Udenrigsministeriet, hvor hun arbejdede med offentlige-private partnerskaber og erhvervsstøtteprogrammer. Fra 2007 til 2012 var hun ansat i FN, hvor hun rådgav virksomheder om verdens største initiativ for virksomheders samfundsansvar, FN's Global Compact.
  • Derefter har hun været selvstændig konsulent indenfor bæredygtig forretningsudvikling og CSR (Corporate Social Responsibility).
  • Siden 2018 har hun imidlertid været involveret i By Stokkebye og Stokkebye Vingård på fuld tid med ansvar for den daglige drift og blandt andet projektledelse og kommunikation.
  • Virksomheden har hidtil lavet 10.000 flasker vin om året, men efter at have købt nabogården i 2018, skal produktionen mere end fordobles til et sted mellem 20.000 og 25.000 flasker.
  • Desuden sælger virksomheden caviar, trøfler og vanilje. Ved siden af driver parret Butler's Choice, der forhandler fødevarer af høj kvalitet med fokus på seafood, is og brød.
  • Er gift med Jacob Stokkebye, der er uddannet tjener og butler, er medstifter af Dansk Sommelier Forening, en dygtig blomsterbinder og har adskillige poster fra gourmetverdenen på sit cv.
  • Sammen har de datteren Stella Mary og labradoren Frank, mens Jacob Stokkebye også er far til Liva og Victor. Alle fire har fået opkaldt vine efter sig.
Helle Stokkebye fortæller vidende om druesorter, smagsnoter og produktionsmetoder, men det har været  vigtigt for hende at have en teoretisk ballast at stå på. Foto: Jesper Rais
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Det går jo godt

Svendborg For abonnenter

Brugsuddelere i nødråb til politiet efter bekostelige tyverier: Samme tyv med smag for champagne og dyre vine kommer igen og igen

Fyn

Flaskehals syd om Odense: Transportminister erkender voldsom trængsel på motorvejen

Annonce