x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Forkomne buspassagerer: Giv os et læskur

Helle og Knud Jensen savner den gamle busstation, hvor der var læ og varme. Foto: Bent Warncke
På en kold og blæsende vinterdag er det en noget blandet fornøjelse at vente på bussen i Faaborg. Passagerernes humør var i bund på en kold onsdag i februar.

Faaborg: I foråret 2019 fik Faaborg en fin ny busterminal som erstatning for busstationen på den gamle den gamle banegård - elegant og stilren ser den nye ud, og der ikke sparet på klinkerne.

I den forgangne uge skulle busholdepladsen så stå sin prøve, når vejrguderne betænker faaborgenserne med kombinationen af hård blæst fra sydvest og slagregn, og spørger man dem, der står og venter, så dumper den nye holdeplads med et brag.

I venteområdet på museums-siden af vejen, mødte vi ægteparret Knud og Helle Jensen, der jævnligt tager bussen fra Faaborg til Nyborg og Odense. Her er der ingen skærmende vægge til at give læ, og begge havde hætterne trukket godt ned om ørerne mens de vendte ryggen til den hårde vind.

Knud er ikke imponeret.

- Jeg vil tro, at dem der har tegnet det her, aldrig selv har kørt med bus. Jeg savner noget læ. Jeg savner den gamle busstation, og lige nu har jeg ikke noget positivt at sige om det her, siger han og slår demonstrativt ud med armene.

- Men havde det været en solskinsdag, havde vi ikke brokket os, tilføjer Helle Jensen og smiler.

Annonce

Busholdepladsen

Faaborgs nye busstoppested på Banegaardspladsen blev indviet i april 2019.

Den blev etableret for at give "porten ind til Faaborg" et løft, og fordi den gamle stationsbygning og området omkring den indgår i udviklingsplanerne for Faaborg.

Præcist hvad, det gamle stationsområde skal bruges til, er endnu ikke besluttet.

Skur mangler vægge

I venteskuret på den anden side af vejen, møder vi de to afghanske søstre Sahra (12) og Hosnija (15).

Skuret har en tremmevæg mod syd, og der burde i princippet være mere læ her. Men skuret giver ikke meget beskyttelse på en dag som i dag.

- Prøv at se sæderne, siger Hosnija og peger på det, der burde være siddepladser for de ventende.

- Bænken er plaskvåd, fordi det regner lige igennem tremmevæggen. Der kan vi ikke sidde, konstaterer hun.

Så pigerne må stå op og vente endnu et kvarter på bussen, der skal bringe dem hjem til bopælen i Nr. Broby.

Søstrene bruger busserne dagligt til at komme omkring, og det kan ind imellem være en blandet fornøjelse.

- En dag, hvor vi tog bussen i skole, var vores tøj fuldstændig gennemblødt, fordi vi havde stået og ventet i regnen. Vi måtte tag sokkerne af og tørre dem på radiatoren i skolen, fortæller Hosnija.

Pigerne går i 5. og 8. klasse på Brobyskolerne og bor i Nr. Broby. Men de er ofte i Faaborg, fordi de har bekendte her.

- Om sommeren er det fint, så kan man gå ned til vandet og vente eller kigge på butikker, men om vinteren er det megatræls at vente på bussen i Faaborg. Der kunne godt være et rum, hvor der var lidt læ, siger Hosnija.

Og Sahra supplerer: - Og der måtte gerne være en radiator.

Senere på dagen møder vi de to faaborgpiger Amalie Robl og Marie-Louise Harbo, begge 18 år. De når kun at vente et par minutter, inden deres bus ankommer.

- Men man kunne godt bruge noget læ. Der mangler ligesom nogle vægge i det her skur, når Amalie lige at sige, inden hun stiger ind i den varme bus.

Søstene Sahra (tv) og Hosnija måtte stå op og vente på bussen - det regner igennem tremmerne, så sæderne i skuret var plaskvåde. Foto: Bent Warncke
Amalie og Marie-Louise skyndte sig ind i den varme bus, da den ankom. Foto: Bent Warncke
Værsgo og tage plads - det regner ind i skuret igennem tremmevæggen. Foto: Bent Warncke
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Støt handelslivet så seks tomme butikker ikke bliver til 76

Lokaldebat: I disse corona-tider er der tid til at reflektere over mange ting. En af disse er butikker. Som Faaborg er nu med mange lukkede på grund af coronaen og en mennesketom gågade samt andre steder, så kunne det være, folk skulle tænke lidt eller meget over brugen af indkøb på webshops. Det udvikler sig konstant i stigende grad. Hvis det bliver ved med at udvikle sig, så bliver Faaborg en meget tom og trist by, hvilket også vil have en effekt på et dalende antal turister. Denne tomhed har vi allerede nu fået et eksempel på. Så fremover: Handl lokalt i de fysiske butikker, så vi bevarer handelslivet. Hvis der er ting, man ikke kan købe her, så er det måske nødvendigt med køb på webshops. Forestil jer for eksempel en Open By Night uden butikker eller en almindelig hverdag med tomme lokaler. Det bliver en trist vandring igennem byen. 2019 optalte jeg antal butikker med start Østergade og op ad Østergade til Torvet, Torvegade, Mellemgade, Vestergade og frem til Mellemgade med slutpunkt ved Hammer-Hansen. Der er steder, som er detailhandel, caféer, bodegaer og restauranter. Der var faktisk 76 åbne steder. Der var seks lukkede. Generelt dukker der hurtigt nye butikker op i de tomme lokaler i byen. I dag var der det samme resultat. Og så er der jo også lige de fyldte lokaler i Herregårdscentret plus seks supermarkeder. Vi har et rigt handelsliv i Faaborg. Støt det og gå udenom webbutikker og ind i en fysisk lokal butik, så de seks tomme lokaler ikke bliver til 76.

Annonce