Annonce
Svendborg

Forfatterskole åbner i Svendborg: - Vi vil rigtig gerne lave noget talentudvikling

Emilie Parsbæk Skibdal er forfatter og redaktør på forlaget Gladiator, som starter forfatterskole i Svendborg. Foto: Lærke Posselt
Det københavnske forlag Gladiator har udset sig Svendborg som næste sted, de åbner en af deres forfatterskoler. Her kan eleverne lære hvad der fungerer og ikke fungerer i deres egne tekster, og skolen skal også fungere som talentudvikling for forlaget.
Annonce

Svendborg: Forlaget Gladiator har udset sig Svendborg som næste sted til at starte en af deres forfatterskoler. Og hvis elevgrundlaget ellers viser sig at være på plads, bliver der ringet ind til første lektion 10. februar.

- Vi skal gerne op på en 12-15 stykker, men det tror jeg nu også, vi kommer. Der er en god håndfuld tilmeldte nu, og ansøgningsfristen er først den 31. januar, fortæller forfatter, redaktør og overordnet tovholder på forlagets forfatterskoler Emilie Parsbæk Skibdal.

Forlaget har allerede åbnet lignende skoler i København og Aarhus og sågar også i både Island og på den franske ø Sardinien, og at valget for den næste skole lige netop faldt på Svendborg, er resultatet af, at forlaget brændte fingrene lidt på en lignende satsning et andet sted på Fyn.

- Vi har hele tiden haft en plan om, at vi gerne ville brede os ud over hele Danmark, og vi prøvede faktisk at lave en skole i Odense, men der kom slet ikke det antal tilmeldinger, der var nødvendige til at det kunne lade sig gøre, fortæller Emilie Parsbæk Skibdal.

- Og det undrede os faktisk lidt, for vi har aldrig problemer med at få fyldt skolerne i København og Aarhus, hvor vi faktisk ofte får flere ansøgninger, end der er plads til, forklarer hun.


Vi vil rigtig gerne lave noget talentudvikling. Både i forhold til at få gode læsere og gode skrivere. Og det er i høj grad fra vores eksisterende skoler, at vi henter vores debutanter.

Emilie Parsbæk Skibdal, redaktør og forfatter ved Gladiator


- Så vi spekulerede lidt i, om der var andre steder, der passede lidt bedre i forhold til litteratur, og vi fandt ud af, at der faktisk er et ret god tradition for den slags og for kulturprojekter i det hele taget i Svendborg. Jorden var ligesom gødet for den her slags skoler, vurderer Emilie Parsbæk Skibdal.

Annonce

Hvad der virker

Selvom coronaen har sat en fysisk grænse for, hvordan undervisningen på Gladiators sydfynske forfatterskole kan foregå, har man booket lokaler i baghuset Vestergade 24-26, hvor kunstskolen FLUK også har til huse.

Her skal undervisningen som udgangspunkt foregå fra, og det er forfatter Luca Engberg Talamona, som skal stå for den.

- Der er ikke en fast målgruppe for skolen. Vi appellerer meget bredt, og det er enormt fascinerende og inspirerende, når der kommer folk med vidt forskellige baggrunde til undervisningen, fortæller Luca Engberg Talamona.

Forfatter Luca Engberg Talamona skal står for undervisningen på skolen. Foto: Sofie Amalie Klougart

Erfaringen fra de andre skoler er, at deltagerne også kommer med meget forskellige læsevaner i rygsækken.

- Deltagerne kan komme fra mange forskellige steder i livet og læser meget forskelligt litteratur, og det giver et meget mangfoldigt læserum til at snakke om sprog og tekster. Det bliver kombineret med, at jeg også har nogle tekster med, som vi gennemgår, og hvor jeg fortæller, hvad der gør den her tekst god, hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer. Så kan vi også  tale om klassikere og værker, der anses for høj litteratur, og så tage det fra dem, der dur, forklarer Luca Engberg Talamona.

Der er heller ikke nogen fast ramme for, hvilke litteraturgenrer, der er plads til på skolen.

- Vi er åben for alle slags skønlitterære tekster, former, genrer og hybrider. Skolen er både henvendt til dem, som har skrevet i et stykke tid, og dem, der lige er begyndt, fortæller han.

Undervisningen vil være fordelt over otte kursusdage over lige så mange uger, og Luca Engberg Talamona, der ellers bor i København, vil hver kursusdag være til stede i lokalerne i Svendborg.

- Ja, jeg kører det fast i lokalerne i Svendborg, men der vil også være gæstelærere, der kommer ind over, forklarer han.

- Bliver der en total corona-lockdown, vil der selvfølgelig blive undervist over Zoom, men ellers har vi også mulighed for at dele holdet op i mindre størrelser og undervise forskudt, forsikrer hun.

Annonce

Talentudvikling

Fra forlagets side lægger man ikke skjul på, at det er med sigte på fremtidige udgivelser, at man opretter egne forfatterskoler.

- Vi vil rigtig gerne lave noget talentudvikling. Både i forhold til at få gode læsere og gode skrivere. Og det er i høj grad fra vores eksisterende skoler, at vi henter vores debutanter. Det er meget sjældent, at der lander et manuskript fra nogen, vi slet ikke kender i forvejen, fortæller Emilie Parsbæk Skibdal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Det er folks egen sag: Læsere kritiske over for vaccinationstvang

Annonce