Annonce
Langeland

Forening nedlægger sig selv: Donerer overskud til Nordskolen

Sådan så det ud, da Birger Printz overleverede pengene fra Tranekær Musikforening til eleverne på Nordskolen. Privatfoto
Tranekær Musikforening har valgt at nedlægge sig selv. Overskuddet fra foreningen skal elevrådet på Nordskolen stå for at forvalte.

NORDLANGELAND: Tranekær Musikforening blev stiftet i 1996 med et formål om at drive musikskole, da der ikke var nogen musikskole i den daværende Tranekær Kommune. Foreningen stod også for at arrangere udflugter og rejser med et kulturelt indhold.

Medstifter af Tranekær Musikforening, Birger Printz, var på det tidspunkt skoleinspektør på Snøde Skole, ligesom han var leder af musikskolen og havde derudover adskillige andre titler.

I slutningen af 1990’erne var der især stor tilslutning til musikskolen med omkring 72 elever.

- Det var både, fordi vi havde nogle gode lærere og gode instrumenter. Vi havde fondsmidler til at købe instrumenter, og vi havde hold helt fra børnehaveklassen, siger Birger Printz.

Annonce

- Som en af mine venner siger: alt går sydover med alderen. Og så opfatter jeg det, som mange af de andre ting jeg har haft med at gøre – hver ting har åbenbart sin tid. Det er altid trist at nedlægge noget, men hvis det ikke længere udfylder et behov, så skal man jo ikke bevare det.

Birger Printz

Hver ting har sin tid

I forbindelse med strukturreformen blev musikskolen i Tranekær Kommune nedlagt, og musikskolen blev i stedet samlet i Langeland Musikskole i Rudkøbing.

Derfra blev det alene Tranekær Musikforenings formål at arrangere udflugter og rejser.

Udviklingen har siden 2008 gjort, at Tranekær Musikforening enten er blevet overflødig eller har mistet medlemmernes interesse. Resultatet er, at foreningen har nedlagt sig selv i august.

- Som en af mine venner siger: Alt går sydover med alderen. Og så opfatter jeg det, som mange af de andre ting jeg har haft med at gøre – hver ting har åbenbart sin tid. Det er altid trist at nedlægge noget, men hvis det ikke længere udfylder et behov, så skal man jo ikke bevare det, siger Birger Printz.

Helle Banke, der har været formand for Tranekær Musikforening de seneste år, mener, at udviklingen har gjort foreningen overflødig.

- Det er vi selvfølgelig kede af. Men modsat er det tidens udvikling, at folk selv bestiller billetter og selv kører, hvis de vil i teateret i Odense eller København. Så jeg tror desværre bare, at det er udviklingen der har løbet fra musikforeningen, siger Helle Banke.

2500 kroner til elever

Foreningen havde 2500 kroner tilbage i kassen, som man har valgt at donere, til at Nordskolen kan afholde et kulturelt arrangement – det kan være en koncert, teaterforestilling eller noget andet kulturelt.

- Det stod i vores vedtægter, at hvis foreningen en dag blev ophævet, så skulle overskuddet enten gå til Hou, Snøde eller Tullebølle Skole. Og de andre skoler er jo lukket, så der er kun Nordskolen tilbage, siger Helle Banke.

Den eneste betingelse er, at arrangement skal være åbent for offentligheden, så foreningens tidligere medlemmer har mulighed for at deltage.

- Vi synes, at de folk, som har lagt penge i foreningen, skal have mulighed for at nyde de sidste penge. Men jeg aner ikke, hvad det bliver til.

Det er Nordskolens elevråd, som står for at forvalte donationen.

Birger Printz var med til at stifte Tranekær Musikforening i 1996. Arkivfoto
Helle Banke har de seneste år været formand for Tranekær Musikforening. Arkivfoto: Anna Stærbo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

93-årige Ruth troede, det var slut, da coronaen ramte: - Jeg ved ikke, om jeg bare har været heldig

Annonce