Annonce
Langeland

Foredrag om sex og køn i antikkens Rom: Rigtige mænd, ordentlige kvinder og perverse typer

Ittai Gradel holder foredrag i Møllehavehuset søndag den 10. november. Privatfoto

Arkæolog og antikhistoriker Ittai Gradel holder foredrag i Møllehavehuset/Bøstrup Præstegård søndag den 10. november klokken 15-17.

Ittai Gradel er oprindeligt uddannet klassisk arkæolog fra Aarhus Universitet, dernæst antikhistoriker med en doktorgrad fra Oxford, hvor han arbejdede med religion, særligt kejserkult, i Romerriget.

Han har forsket og undervist på de fleste danske universiteter, samt i Oxford, og senest som fastansat lektor ved universitetet i Reading, England.

I 2008 sagde han sin faste stilling op og forlod universitetsverdenen. I dag ernærer han sig som konsulent og antikvitetshandler og bor i Rudkøbing.

Om foredraget, der har titlen "Rigtige mænd, ordentlige kvinder og perverse typer: sex og køn i antikkens Rom - og sidenhen", skriver Ittai Gradel i en pressemeddelelse:

- Var kvinder altid fra Venus og mænd fra Mars - eller er det først vores kultur, der har fundet på det? Begreber som køn og seksualitet er i dag til debat som aldrig før. Men det er ikke noget nyt: Det har de altid været. Også antikkens romere diskuterede heftigt begreber som køn og kønsroller, korrekt og forkert sex, forskellene på mænd og kvinder (og forvirrende typer der imellem). Fx var det en udbredt opfattelse, at kvinders sexlyst var syv gange stærkere end mænds.

- Hvor denne og andre ideer stammede fra, og hvad de betød for romersk kultur og samfundsindretning, vil være temaet for mit foredrag - med afstikkere til lignende diskussioner sidenhen. /anst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Annonce