Annonce
Svendborg

Forbrugsekspert er i tvivl: Hvem tjener egentlig mest på Black Friday?

Januar-udsalget betyder udsalg i rigtig mange butikker. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Black Friday er årets største handelsdag, men hvad er det egentlig, der får danskerne til at svinge dankortet på en tilbudsdag, der ligger blot en måned før juleaften?

Danskerne shopper løs på Black Friday, og hvert år overgår salget alle forventninger.

For det utrænede øje kunne det se ud, som om vi bare bruger løs. Ifølge Ole Storm Jørgensen, der er lektor ved Erhvervsakademi Dania, skyldes det stigende forbrug, at danskerne i højere grad er blevet gode til at få det maksimale ud af tilbudsdagen.

Internettets prisportaler har nemlig gjort det muligt at følge prisudviklingen på varer. Det gør, at forbrugerne slår til, når varen faktisk er billig, og ikke når butikkerne siger, de er det. Derudover ser han også en tendens til, at forbrugerne udskyder deres køb og foretager dem på Black Friday.

Annonce

- Før i tiden foretog folk impulsive indkøb, hvor de for eksempel købte 10 ens bluser, fordi de var billige. Det ser vi ikke længere. Der er en global menneskelig bevidsthed om at tænke på klimaet. Vi forbruger ikke bare uden hjerne. Vi ser faktisk en tendens til, at forbrugerne venter med at foretage deres køb til Black Friday, fordi butikkerne ofte har procenter på hele sortimentet. De ved, at der er penge at spare, forklarer han.

Derfor kan det også være svært at gennemskue, hvem der egentlig tjener på Black Friday. Butikkerne jubler hvert år over de høje salgstal, men måske kunne tallene have været endnu højere, hvis ikke der var garanti for besparelser på dagen.

- Mange udskyder som sagt deres køb og foretager dem Black Friday. Det er altså køb, som forbrugeren ville have foretaget under alle omstændigheder. Måske butikkerne ville have tjent mere, hvis ikke de holdt Black Friday og i stedet solgt varen til fuld pris. Mange forbrugere benytter også dagen til at gøre indhug i julegaveindkøbene. Det er normalt penge, butikkerne ville tjene i julemåneden, siger han.

Mennesker kan lide at spare penge

En ting er sikkert: Danskerne elsker at gøre en god handel og spare penge. Det har mennesket gjort i mange århundreder. Faktisk siden vi begyndte at interagere med hinanden. Ifølge Ole Storm Jørgensen kan vi godt kan lide den fortælling, der er forbundet med købet:

- Vi kan godt lide at fortælle vores medmennesker, at vi har gjort en god handel. Det er altid en god historie. Du kan sammenligne med likes på sociale medier. Det gør os glade og udløser dopamin. Vi mennesker har altid pruttet om prisen. Teknologien har bare gjort det sværere for forretningerne, fordi de fleste forbrugere i dag er meget prisbevidste. Omvendt er vi trænet til at reagere på sort skrift på gul baggrund. Det signalerer tilbud og besparelser.

Vi kan godt lide at fortælle vores medmennesker, at vi har gjort en god handel. Det er altid en god historie.

Ole Storm Jørgensen, lektor

Derfor ser vi ifølge Ole Storm Jørgensen også, at forretningerne har taget nye midler i brug i forsøget på at lokke kunderne til at foretage et køb. Et godt tilbud kan ikke længere få os til at starte bilen og køre langt. De fleste ved godt, at det ikke kan betale sig, for prisen på benzin skal lægges oven i prisen på varen. Det gør ofte, at besparelsen forsvinder. Det gælder især ved internetshopping, at kunderne får at vide, hvor mange der kigger på den samme vare, og hvor mange varer der er tilbage.

Den mekanisme kommer også til at præge årets Black Friday, for corona-restriktionerne har skabt leveringsproblemer og varemangel. Derfor er Ole Storm Jørgensen særlig spændt på at se forbrugernes adfærd.

- Medierne har skrevet flittigt om varemangel og forsyningsproblemer, men det er svært at gennemskue, hvilke varegrupper der bliver ramt. Det skaber usikkerhed hos forbrugerne, siger Ole Storm Jørgensen.

Danskerne har dog i den grad taget Black Friday til sig. Før i tiden blev der brugt penge i forbindelse med januarudsalget, men forbrugsvanerne ændrer sig. Det gælder også for Black Friday, som i mange tilfælde er blevet til en hel uge eller sågar en måned med tilbud.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Besparelser rammer børnene: Tidligere forårs-sfo og kortere åbningstider i børnehaven

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Podcast: Lodsejere siger nej tak til fredning af Vejstrup Ådal - mener de selv kan tage vare på naturen

Fyn For abonnenter

Derfor kommer drab på uskyldig mand i Odense først for retten i efteråret 2022

Svendborg

Fredagens coronatal: Smitten falder i flere sydfynske kommuner på nær Ærø

Livsstil For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Kultur For abonnenter

Madanmeldelse: Lige ud ad landevejen på Vester Skerninge Kro

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne For abonnenter

Guldbryllup: Lizzie og Aage Jensen har været gift i 50 år

Faaborg-Midtfyn

Caféejer er træt af unge, der smugler øl og spiritus ind: - Vi kan ikke overleve, hvis det forsætter

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Faaborg-Midtfyn

Caféejer står alene med smuglerproblem: Kommunen vil ikke blande sig

Ærø For abonnenter

Nu er magten fordelt på Ærø Rådhus: Borgmesteren er officielt fundet efter endnu en afstemning

Ærø

Iza Alfredsens første regionsrådsmøde: - Det gik ligeså fredeligt som det konstituerende møde i kommunen

Annonce