Annonce
Erhverv

For meget vand, blæst og varme og tysk frækhed: Kæmpe underskud i Sydfyns Elforsyning

De skandinaviske vindmøller som dem her ved Horns Rev snurrede lystigt i 2020, og det blev dyrt for Sydfyns Elforsyning. Foto: SØREN BIDSTRUP/Scanpix
Den ene ulykke efterfulgte den anden for Sydfyns Elforsyning i 2020, og det kan ses i regnskabet. Det blev til et underskud på næsten 90 millioner kroner - og så måtte selskabet i øvrigt betale dyrt for en fræk tysk manøvre ved grænsen.

Sydfyn: Vand, blæst og varme er ikke nogen god kombination, og når den så bliver efterfulgt af en pandemi og toppet op med en portion tysk frækhed, er den for alvor gal.

Det har Sydfyns Elforsyning måttet sande, eftersom 2020 resulterede i et underskud på 89,7 millioner kroner.

Ifølge selskabets direktør, Anders Banke, er selskabet SEF Energi en af de primære bidragydere til det dårlige resultat.

Annonce

Den perfekte storm

Selskabet køber el i store bundter på børsen Nasdaq for så at sælge det igen på det nordiske marked nogle måneder senere, og forventningen var, at det ville kaste et overskud på små 17 millioner kroner af sig.

Det gjorde det ikke.

Handlen med el kostede Sydfyns Elforsyning 48,2 millioner kroner, og Anders Banke forklarer, at de første måneder af 2020 var kendetegnet ved høje temperaturer, konstant regn og masser af vind.

Varmen betød, at der blev brugt mindre el rundt omkring, mens de store mængder vand fik nordmændene og svenskerne til hyppigt at tømme deres vandreservoirer i bjergene - hvilket resulterede i, at der blev sluset en masse vand gennem turbinerne med den følge, at markedet blev oversvømmet af el. Som der altså ikke for alvor var brug for.

Ikke meget gik Sydfyns elforsynings vej i 2020, fortæller direktør Anders Banke. Foto: Katrine Becher Damkjær

Som om det ikke var nok, fik hyppig blæst de skandinaviske vindmøller til at snurre lystigt, og Anders Banke oplyser, at der på et tidspunkt var så meget overproduktion af strøm, at prisen uden afgifter faldt til halvanden øre pr. kilowatt. Hvilket er omkring en tyvendedel af den normale pris.

Fakta: Der var også noget, der gik godt

Ikke alt gik skidt for Sydfyns Elforsyning i 2020.

I selskabet Fiberlan, som elforsyningen købte i 2017, var der budgetteret med et overskud på 3,4 millioner kroner, mens der blev realiseret et plus på 5,4 millioner kroner.

Fiberlan leverer løsninger inden for alt lige fra netværk og fiber til kommunikation og videoovervågning.

I fibernetvirksomheden SEF Fiber var der budgetteret med et underskud på 700.000 kroner, mens det blev til et overskud på 2,3 millioner kroner.

Endelig bidrog 19 vindmøller, som Sydfyns Elforsyning ejer i Tyskland, med et overskud på 6,4 millioner kroner, hvilket er halvanden millioner kroner mere, end der var budgetteret med.

Og da alt det så var overstået, kom covid-19-pandemien, som også lagde en dæmper på det samlede forbrug af strøm.

- Det kunne næsten ikke være værre. Man kan kalde det den perfekte storm, siger direktøren.

Annonce

Værdipapirer og tilbagebetaling

Der var også budgetteret med en indtægt på værdipapirer, men den udeblev, da den del af forretningen stort set gik i nul.

Desuden har Energitilsynet pålagt at betale penge tilbage til forbrugerne, oplyser Sydfyns Elforsynings økonomidirektør, Tom Bak.

- Vi har opkrævet for meget i årene 2018, 2019 og 2020. Vi havde beregnet, hvad vi troede, vi skulle have, men vi gjorde det ud fra de forkerte data, siger han om posten, som tynger regnskabet med 10 millioner kroner.

De vil blive betalt tilbage til forbrugerne i løbet af 2021, oplyser Tom Bak og Anders Banke, som dog ikke varsler den helt store check til hver enkelt, da el-selskabet forsyner omkring 32.000 husstande med strøm.

Annonce

Frække tyskere

Men lidt har også ret, og endelig har Sydfyns Elforsyning sat nogle penge til ved den dansk-tyske grænse - og ikke i hverken Otto Duborg eller Poetzsch.

Ved Bølå på den danske side har selskabet en enkelt vindmølle, som ikke helt leverer, hvad den bør.

Det er der en forklaring på.

Tyskerne har været så frække at opføre en vindmøllepark lige på den anden side af grænsen, og de germanske piskeris napper så meget af vinden, at Bølå-møllens produktion er faldet med 10 procent.

Ifølge Anders Banke er der ingen regler på området og dermed heller ingen at bebrejde, men konsekvensen er, at det har været nødvendigt at nedskrive den nu mindre produktive Bølå-mølle med seks millioner kroner.

Annonce

Overskud i første kvartal

Endelig anfører direktøren, at man bør se årsregnskabet som et øjebliksbillede, og at det pauvre resultat hverken vil få konsekvenser for kunder eller medarbejdere.

For der er opmuntring at hente i et netop udarbejdet regnskab for første kvartal 2021, eftersom det viser et overskud på 33,2 millioner kroner før skat.

- Vi er allerede nu på rette vej, siger Anders Banke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Klar til at finde den store kædesav frem: Venstre vil fjerne øverste etage fra Rubberton-byggeri

Annonce