Annonce
Svendborg

For første gang i 125 år: Svendborg Teater sætter selv forestilling op

Brian Arnold i rollen som John Mogensen. Til april kommer han til Svendborg, når Svendborg Teater for første gang nogensinde selv sætter en forestilling op. Foto: Morten Pedersen.
Svendborg Teater skal til foråret lægge brædder til forestillingen Danmarks John om John Mogensen, og for første gang nogensinde er det teatret selv, der sætter forestillingen op.

Svendborg: Der bliver skrevet historie, når forestillingen Danmarks John har premiere på Svendborg Teater 17. april 2020.

For det er første gang i det 125 år gamle teaters historie, at det er teatret selv, der sætter en forestilling op.

Ifølge Claus Bjerregaard, der er leder af kulturhuset Borgerforeningen, skal det ses i lyset af, hvad man godt kan kalde en kombination.

Dels blev kulturhuset lagt sammen for et år siden, dels blev han for noget tid tilbage kontaktet af folkene bag John Mogensen-kopibandet ved navn Danmarks John, fordi de var interesserede i at lave noget i teatret.

- Svendborg Teater har aldrig prøvet selv at sætte en forestilling op, men nu, hvor der er indgået et samarbejde mellem teatret og os, er det godt at signalere, at det er nye tider. Og det her er en måde at gøre det på, siger Claus Bjerregaard.

Annonce
Svendborg Teater og Claus Bjerregaard skal huse forestillingen Danmarks John. Det er første gang teateret selv sætter en forestilling op. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Folkeligt

Danmarks John er en teaterkoncert, der går tæt på John Mogensen, som jo blandt andet fik en hel nation til at synge om en forfærdeligt malende mølle ovre i Dybbøl.

Og ifølge Claus Bjerregaard går Svendborg Teater ikke Baggårdteatret i bedene med forestillingen.

- Vi har tradition for folkelige og brede forestillinger, og det er det, det her sigter imod, siger Borgerforeningen-lederen, der desuden oplyser, at der heller ingen planer er om at sabotere noget for Svendborg Teaterforening, som jo lejer forestillinger ind til teatret.

- Det fortsætter de med. Med Danmarks John tilsætter vi bare et krydderi til den sammenkogte ret, som Svendborg Teater er, siger Claus Bjerregaard.

Han er helt bevidst om, at det er jomfrueligt land, teatret dermed betræder. Og at det sjældent er let.

- Jeg er mentalt forberedt på, at vi kommer til at lave fejl, men dem må vi lære af undervejs. Det skal i hvert fald ikke afholde os fra at forsøge, og håbet er, at vi kan lave sådan noget som det her en gang om året, siger han.

Manuskriptet til Danmarks John er skrevet af Lasse Winkler, som også instruerer, og skuespillere er Brian Arnold, der er forsanger i bandet Danmarks John, og Sofie Alhøj. Musikken leveres af Anders Haaber, Rasmus Stavnsager og Kristian Hybel, scenografien tager Luise Midtgaard sig af, og så er Baggårdteatrets tidligere leder, Lasse Handberg, konsulent på forestillingen. Som i øvrigt er blevet til med støtte fra Fonden for Fynske Bank, Hotel Svendborg, C. C. Jensen, Resvindinge Bryggeri og Keofit.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Morten Aagaard glæder sig til første jul i chokoladebutikken i Odense: Han tager konstant temperaturen på sine brune dogmer

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Minimumsnormeringer på tynd is

Regeringen og dets støttepartier og sågar Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) risikerer et tillidsbrud med vælgere, forældre og medlemmer med det, de kalder minimumsnormeringer. Det er jo egentlig et markant løft, at der i den nye finanslov kanaliseres 500 millioner kroner i 2020 stigende til 1,6 milliarder kroner i 2025 ud til flere pædagoger i daginstitutionerne i kommunerne. Men når finansminister Nicolai Wammen (S) siger, at de med aftalen vil indføre minimumsnormeringer, bevæger politikerne sig ud på tynd is. Og fagforbundet BUPL går gladeligt med derud, når det på sin hjemmeside kalder minimumsnormeringer en realitet. Minimumsnormering er defineret som, at der minimum skal være en voksen pr. tre vuggestuebørn og en voksen pr. seks børnehavebørn. Det er det, forældre har demonstreret for. Det en række politikere har stillet i udsigt. Og det som forligspartierne, Socialdemokraterne, Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF, nu lover. Men det er hverken finansloven eller BUPL, der bestemmer, om minimumsnormeringer er virkelighed. Det står sin prøve i daginstitutionerne. Kan du gå ind i en hvilken som helst institution en hvilken som helst morgen, dag eller sen eftermiddag og finde voksne i forholdet 1:3 og 1:6, så har man holdt det, man har fejret. Men finder forældre fortsat en pædagog alene med 10 børn, mister ordene værdi, og tilliden er brudt. Der har det seneste år været mange tvivlsomme beregninger på, hvordan normeringerne reelt ser ud i daginstitutionerne i dag. Ledere blev talt med, møder ikke fraregnet, og både en sygemeldt medarbejder og vedkommendes vikar blev registreret, som om de begge var på arbejde samtidig. Imens kunne en stikprøveundersøgelse i og af Svendborg Kommune konstatere, at der i det værste tilfælde var en voksen til 22 børn. Alt sammen satte blot en fed streg under, at minimumsnormeringer ikke er defineret via en opregningsmetode. Heller ikke i en finanslov. Det står sin prøve i daginstitutionerne. Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, som også var med til at præsentere finanslovsaftalen, mener da heller ikke, at man hermed leverer minimumsnormeringer. Og hvis man har tænkt sig at pege på en beregning og kalde det minimumsnormeringer, er det måske snarere maksimumsnormeringer, som man har indført. Politikernes fejl er i virkeligheden at tage ordet ”minimumsnormeringer” i munden. Måske fejlen blev begået allerede i valgkampen, hvor regeringens senere støttepartier bakkede op om idéen, og derfor vil man også levere det nu. Men det kan altså vise sig at blive et seriøst selvmål, at man ikke kunne nøjes med at holde sig til at sige det, man rent faktisk har gjort: givet de danske daginstitutioner et milliardløft.

Faaborg-Midtfyn

En afreven fingerspids, leg med pukkelhvaler og gudesmuk natur: Lisbeths jordomsejling endte i Dyreborg

Annonce