Annonce
Ærø

Folket har fået sin færge: Jubel og glæde, da den nye marstalfærge blev døbt

Marstal Havn var fyldt af glade mennesker, der var kommet fra nær og fjern for at fejre Marstals og Ærøs nye færge. Der var rosende ord fra talerne og jubel fra gæsterne over færgen, der blandt andet er støttet af små 1900 aktionærer. Folket har fået deres færge.
Annonce

Marstal: Klokken var præcis 13, da færgen gav lyd fra sig i hornet. Færgen, ja, men jo ikke en hvilken som helst færge: Marstals nye færge, Ærøxpressen, som folket var kommet for at fejre.

Havnepladsen var fyldt, hvad der syntes som tusindvis af ærøflag skød i vejret, og jublen brød løs fra de mange tilskuere. På den flotte og i dannebrog indsvøbte talerstol stod bestyrelsesformand Christian Holm klar.

- I dag fester Marstal by, så vi igen kan forbinde Marstal og Rudkøbing, indledte Christian Holm sin tale.

Han mindedes, at den daværende turistchef på sidste tur ombord på Marstal-færgen i januar 2013 sagde, at man måtte håbe, at nogle private investorer og ildsjæle ville genskabe ruten mellem de to byer.

- Det er sket. Vi står her, sagde han, og julen brød endnu en gang løs i mængden.

- Vi i bestyrelsen vil gerne sige tak for den fantastiske opbakning fra nær og fjern, fortsatte han og nævnte, at rederiet har lige knap 1900 aktionærer.

- Pludselig er vi her i Marstal blevet en by af nye skibsredere. Mon ikke det er det største antal skibsredere per kvadratkilometer i nogen by?

Marstal havn var fyldt ørdag den 30. November, da Ærøxpressen blev indviet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Ny og slankere model

Christian Holm gav derefter ordet videre til Inge Halmø, formand for Ærøforeningen, som har fået æren af at døbe færgen.

- Lad os komme i gang, sagde hun fra talerstolen og skridtede med det samme ned fra podiet, de få meter ad den røde løber og ud på broklappen, hvor champagnen ventede i en snor.

- Jeg døber dig Ærøexpressen, sagde hun og svingede flasken imod broklappen, så den smadredes.

Endnu en gang brød folket ud i jubel, og flagene skød til vejrs.

Også Inge Halmø mindes i sin tale den sidste tur med den gamle marstalfærge.

- Vi troede, vi mistede den eneste ene. Men i stedet så vi en yngre og slankere model komme sejlende ind i årets havn 2019, sagde hun og takkede bestyrelsen for et stort stykke arbejde.

Annonce

Folkebevægelse

Knud Bøttiger, repræsentant for Færgegruppen, som i sin tid blev dannet for at genskabe Marstal-Rudkøbing-ruten, var så højstemt, at han tog hatten af. Han mente, at der fra de første spæde skridt over dannelsen af det nye færgeselskab til aktieemissioner og færdig færge har været tale om en folkebevægelse med en kolossal opbakning.

- Ellers havde det aldrig været muligt at genskabe ruten, sagde han.

- Resultatet er den flotte færge, der ligger her foran os. Til sidst vil jeg bare give en opfordring til alle: Brug Ærøxpressen og gør Marstal stærk igen, sagde han.

Gudmor Inge Halmø fik blomster efter veloverstået dåb. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Lys forude

Knud Bøttiger gav ordet til turist- og erhvervsdirektør Chris Hammeken, som også havde taget de store ord med.

- Da jeg kørte ind for en times tid siden, blev jeg virkelig rørt. Det har været et lortevejr i flere uger, og nu kommer solen. Det er der en mening med: Der er lys forude, indledte han.

Ærø kan noget ganske særligt, mente han:

- Når først Ærø har sat sig noget for, er det umuligt at stoppe os. Det er Ærøxpressen et godt eksempel på. I gjorde det fandeme, det er virkelig godt gået.

Han mente, den nye færge er en gevinst for hele Ærø.

- Vi har nu fem færger til og fra Ærø, og kapaciteten er øget betragteligt, sagde han og mindede om, at også elfærgen Ellen for nylig er blevet en realitet:

- Vi er en af de mindste kommuner i landet, men vores skaberkraft er en af de største, sagde han.

Marstal Havn var fyldt med ærøflag. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Ros og et løfte fra værftet

Carl Erik Kristensen, administrerende direktør for Hvide Sande Skibsværft, som har bygget den nye færge, fortsatte i den bramfrie tone, turistchefen havde lagt an.

Han talte om det første møde med "otte-ti gamle mænd med en gennemsnitsalder, der nærmede sig plejehjemsalderen" og kaldte dem "gamle røvhuller".

- Det er kærligt ment, understregede han og slog fast, at de med deres store erfaring faktisk har været overkvalificerede til opgaven.

- I har lagt en kæmpe indsats og set langt ud over egen næsetip, også for de kommende marstalleres skyld, roste han.

Der blev også plads til en undskyldning fra værftsdirektøren, for han kunne godt love, at der ville komme justeringer og småreparationer på færgen.

Det lod ikke til at lægge en dæmper på folket, som var spændte på at besigtige deres nye færge. Da bommen gik op, strømmede folk i hobetal om bord på den solbeskinnede nye, blå færge.

Stort var og er det. Som lokalpolitiker Jens Weiss (S), der stod ved siden af avisens udsendte i menneskemængden, udbrød midt i jublen:

- Det er satanedeme stort, det her. Det er det!

Knud Bøttiger, repræsentant for Færgegruppen, mente, der er tale om en folkebevægelse. Her skuer han ud over folket. Foto: Katrine Becher Damkjær
Gudmor Inge Halmø døber den nye færge, Ærøxpressen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Arriva: - Vi er selvfølgelig kede af, at det nye signalsystem ikke er blevet prioriteret

Coronavirus

Live: Norsk myndighed vil markere to danske regioner som røde områder

Annonce