Annonce
Ærø

Folkemødets opfinder vil savne Ærø-skibet Samka på Folkemødet

Bertel Haarder kommer til at savne Samka under Folkemødet 2020. Her er han ved et arrangement på Søbygaard på Ærø. Arkivfoto: Rasmus Dalland
Bertel Haarder (V), som i sin tid fik idéen til Folkemødet på Bornholm, husker tydeligt en debat, har har deltaget i på Samka og kommer til at savne skibet på Folkemødet.

Christiansborg/Bornholm: Folkemødets fadder, Bertel Haarder (V) kommer til at savne Samka på dette års Folkemødet på Bornholm. Det siger han, efter at delegationen bag, Ærø, Samsø, Læsø og Balance Danmark, har meldt afbud.

Baggrunden for afbuddet er, at Samka i år har fået tildelt en plads ved ydermolen, og her er der risiko for aflyste debatter, hvis det blæser for meget.

- Jeg ville ønske, at Samka ville tage risikoen, for det plejer jo at være godt vejr. Folkemødet har været i pagt med guderne de fleste år, siger han og sætter nogle ord på, hvad Samka kan.

- Samka skaber et meget intimt debatrum. Jeg kan meget klart huske en af de debatter, jeg var med til på Samka. Det var dengang, det blev lejet af Liberal Alliance, og det var Leif Mikkelsen, som var vært. Det handlede om foreningslivet og fik den betydning, at da jeg blev kulturminiter, fik jeg sat fokus på noget af det, som plager foreningerne.

Bertel Haarder understreger, at han har deltaget i i alt 300 arrangementer på Folkemødet, så der skal noget til, for at han huske et arrangement så tydeligt.

- Det er altid hyggeligt at være på et skib. Man kommer tættere på hinanden. Der opstår sådan en feltfodsstemning, som kan være fremmende for en god dialog. Jeg kommer i hvert fald til at savne Samka.

Bertel Haarder ønsker dog ikke at gå ind i diskussionen om placeringen af Samka.

- Jeg har tillid til, at ledelsen har gjort det så godt de kan, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Et tidligt Marstal Museum var faktisk startet i 1914

Læserbrev: I forbindelse med Aage Kürsteins udmærkede indlæg om Marstal Søfartsmuseum skal det for god ordens skyld noteres, at et tidligt Marstal Museum var startet i 1914 på initiativ af købmand og skibsreder Hans Christensen, søn af den kendte H.C. Christensen. Grundet tidernes ugunst (1. Verdenskrig og Den spanske Syge, hvor Hans Christensen mistede tre sønner inden for en uge) gik det nystartede museum i bero. Effekter, der var indsamlet, blev bevaret og gik senere videre til det nuværende museum. På avisopfordring fra 61 borgere om at møde på Hotel Ærø d. 17. oktober kl. 8 Aften (1929) med det formål "at søge dannet en Museumsforening for Oprettelse af et Museum i Marstal." hed det at "det gælder nu kun om at bygge videre paa det allerede paabegyndte Værk". Initiativtagerne var inspireret af en stor udstilling på Marstal Havn, hvortil mange effekter havde været udlånt. En forening blev stiftet, og den nyvalgte meget aktive bestyrelse fik helt naturligt den museumsinitiativrige købmand Jens Hansen som arbejdende formand. En position han bestred med fuldt fortjent anerkendelse i gennem 49 år. Jens Hansen var ikke svigersøn til H.C. Christensen, men dog i noget fjernt slægtskab. Museet fik fra begyndelsen til huse i ejendommen Strandstræde 3, der meget generøst blev stillet gratis til rådighed af ovennævnte købmand Hans Christensen. Her havde museet sine udstillinger frem til museet selv købte sin første ejendom, Prinsegade 4, i 1933.

Annonce