Annonce
Fyn

FOA bekymret for fremtidens ældre: Kun hver 20. sosu-ansatte i ældreplejen på Fyn arbejder fuld tid

Avisen skrev sidste år om Latifah E.S, der som social- og sundhedsassistent i Assens Kommune råbte op om de pressede arbejdsforhold. Netop Assens havde i 2019 en fordeling med 2,6 procent fuldtidsmedarbejdere, 85 procent på deltid og 12,3 procent timelønnede inden for ældreplejen. Og dermed den mindste andel af fuldtidsansatte blandt de fynske kommuner. Foto: Michael Bager
Mens hver 10. medarbejder arbejder fuld tid i ældreplejen på landsplan, har kun hver 20. ansatte på Fyn 37 timer om ugen, viser opgørelse. Det er afgørende at få flere op i tid, hvis ældre fynboer skal have den nødvendige hjælp i fremtiden, advarer FOA.
Annonce

Kun omkring hver 20. medarbejder i ældreplejen på Fyn arbejder 37 timer om ugen. Det er langt under landsgennemsnittet, hvor hver 10. medarbejder arbejder fuld tid. Det viser en rapport fra Social- og indenrigsministeriet med statistik fra 2019.

Tallene bekymrer Torben Hollmann, der er sektorformand i fagforbundet FOA, som blandt andet repræsenterer sosu-hjælpere og sosu-assistenter.

- Vi er helt afhængige af, at problemet med den store andel af deltidsstillinger i ældreplejen bliver løst. Ellers kan fremtidens ældre ikke få den hjælp, de har brug for, udtaler han.

FOA vurderer, at der på landsplan vil mangle 41.000 ansatte i sektoren i 2028.

I Assens Kommune er blot én ud af 40 medarbejdere på fuld tid med en andel på 2,6 procent, mens andelen af fuldtidsbeskæftigede i Svendborg er 3,1 og 3,4 procent i Kerteminde.

En del flere arbejder fuld tid i Nyborg med en andel på 11,5 procent, ligesom der er 7,8 procent ansat på 37 timer i Odense inden for ældreplejen.

Annonce

Skal lære af hinanden

Sektorformanden hos fagforbundet mener, at kommunerne bør skele til hinanden for at få flere op på fuld tid.

- Kommunerne skal lære af hinanden. Hvis det fungerer i én kommune, bør det også kunne fungere i andre, siger han.

Vejen dertil er ifølge FOA først og fremmest, at kommunerne slår flere fuldtidsstillinger op. Det har Ærø og Middelfart Kommune for eksempel gjort. Derudover er det dog også vigtigt at tage medarbejderne med på råd, når arbejdet skal planlægges.

- Du får ikke flere til at tage flere timer, hvis timerne bliver lagt, så det går ud over privatlivet. Der skal også sættes kraftigt ind for at forbedre arbejdsmiljøet. Vi ved, at mange ikke ønsker flere timer, fordi de er nervøse for, om de kan holde til det, siger Torben Hollmann.


- Vi er helt afhængige af, at problemet med den store andel af deltidsstillinger i ældreplejen bliver løst. Ellers kan fremtidens ældre ikke få den hjælp, de har brug for.

Torben Hollmann, sektorformand FOA


Selv om Odense Kommune ligger noget højere end andre fynske kommuner målt på andelen af fuldtidsbeskæftigede i ældreplejen, viser rapporten fra Social- og Indenrigsministeriet, at en fjerdedel af medarbejderne i Odense er timelønnede, typisk vikarer. Derimod er andelen af timelønnede på Ærø og Langeland kun 7,4 og 8,3 procent.

- Det bliver sværere og sværere for kommunerne at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft, men det er ikke holdbart, når man i stigende grad hyrer løstansatte vikarer i stedet for fast personale, påpeger Torben Hollmann.

Annonce

Mange glade for deltid

Den faglige organisation er gået sammen med andre fagforbund og Kommunernes Landsforening i en fælles kamp for at få flere op på fuld tid. Blandt de fynske kommuner er Odense Kommune med i projektet som en nøglekommune.

Det kan dog blive en hård nød at knække. Det viser resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse, som indgår i ministeriets rapport. Spørgeskemaet er besvaret af 770 sosu-hjælpere, sosu-assistenter samt andre medarbejdere i hjemmeplejen og i plejeboliger.

Her svarer 34 procent, at det ikke var deres eget valg at komme på deltid. Alligevel er hele 82 procent af de deltidsansatte glade for at være på deltid. Det er især en hård arbejdsbelastning og ekstra tid til familien, der gør, at de er glade for ikke at arbejde fuld tid.12 procent svarer, at de ikke er tilfredse med deltidsansættelsen.

Andelen af fuldtidsansatte i ældreplejen i de fynske kommuner

Middelfart: 5,8 procent

Assens: 2,6 procent

Nordfyn: 3,6 procent

Odense: 7,8 procent

Kerteminde: 3,4 procent

Nyborg: 11,5 procent

Faaborg-Midtfyn: 4,7 procent

Svendborg: 3,1 procent

Ærø: 4,8 procent

Langeland: 3,9 procent

Blandt de adspurgte svarer 28 procent, at de gerne vil gå op i tid nu eller inden for de næste to år. Det gælder især medarbejdere under 50 år. Men der er også ni procent blandt de deltidsansatte, der gerne vil gå yderligere ned i tid.

Hos de fuldtidsansatte i spørgeundersøgelsen har 11 procent et ønske om at gå ned i tid nu eller inden for de næste par år. For mange er det af hensyn til helbredet, for at få mere fritid eller fordi man ønsker at trappe ned inden pensionen.

Annonce

Knap to timer ekstra

Blandt de fynske sosu-assistenter lød den faste arbejdstid i gennemsnit på 30 timer ugentligt, mens sosu-hjælperne havde 29 timer om ugen. Dertil kommer dog ekstra timer.

For på landsplan arbejdede cirka halvdelen af de sosu-ansatte mere, end de var ansat til. Blandt dem med flere timer, havde medarbejderne i gennemsnit knap to timer ekstra hver uge ud over de faste timer.

Når deltidsansatte har ekstra timer kaldes det merarbejde og aflønnes til normalt timesats, mens overarbejde er arbejde ud over 37 timer.

Derudover havde cirka 15 procent af sosu-assistenterne og sosu- hjælperne bibeskæftigelse ved siden af deres arbejde i ældreplejen, viser rapporten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Teknik- og Miljødirektør: Det er ikke kommunens ansvar at skaffe vand til borgere i Lebymark

Ærø For abonnenter

Formand for Søby Vandværk: Kommunen har det overordnede ansvar for adgang til rent vand

Annonce