Annonce
Udland

FN-chef opfordrer til beskyttelse af kvinder under lockdown

Loey Felipe/Ritzau Scanpix
På verdensplan er der sket en markant stigning i vold mod kvinder i hjemmet de seneste uger, siger FN-chef.

FN's generalsekretær opfordrer regeringer over alt i verden til at beskytte kvinder som en del af deres reaktion på den dødbringende coronaviruspandemi.

- Vold er ikke begrænset til slagmarken.

- For mange kvinder og piger lurer truslen der, hvor de ellers burde være sikrest. I deres egne hjem, siger António Guterres i en video frigivet med undertekster på flere sprog.

- I løbet af de seneste uger, efterhånden som det økonomiske og sociale pres er vokset, har vi set en rædselsvækkende stigning i vold i hjemmet på globalt plan, siger Guterres.

- Jeg opfodrer alle regeringer til at tage forebyggende skridt og sikre, at vold mod kvinder i hjemmet bliver en central del af deres nationale handlingsplaner for Covid-19.

Generalsekretæren opfordrer regeringer til at oprette advarselssystemer på apoteker og i dagligvarebutikker, således at "kvinderne kan bede om hjælp, uden at deres misbrugere ved det".

António Guterres gentager samtidig sin opfordring til en global våbenhvile.

En global våbenhvile skal beskytte sårbare civile i konfliktzoner fra de problemer, som coronavirus fører med sig.

Eksperter og diplomater forudser, at pandemien kan skabe kaos i konfliktlande, da landene ofte er meget fattige og har skrøbelige sundhedssystemer.

Især sårbare i konfliktzoner risikerer at blive hårdt ramt, har António Guterres tidligere udtalt.

- Virusset er ligeglad med nationalitet, etnicitet eller tro. Det angriber alle ubarmhjertigt. Imens raser væbnede konflikter rundtom i verden.

- De mest sårbare - kvinder og børn, personer med handicap, de marginaliserede og folk på flugt - betaler den højeste pris. De har også størst risiko for at lide de største tab fra Covid-19, sagde Guterres i slutningen af marts.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce