Annonce
Faaborg-Midtfyn

Flystyrt skal undersøges nærmere: Nærmest mirakuløst at 79-årig overlevede

Et ultralet fly styrtede tirsdag aften ned på en mark i Hundtofte mellem Ringe og Svendborg. Foto: presse-fotos.dk/Scanpix 2020
Det er op til Fyns Politi og trafikstyrelsen at undersøge, hvorfor ultralet fly tirsdag aften styrtede ned på en rapsmark på Midtfyn. Piloten slap nærmest mirakuløst med knubs og brændt skæg og hår.
Annonce

Hundtofte: En 79-årig mand fra Midtfyn var tirsdag sidst på eftermiddagen utrolig heldig med blot at pådrage sig nogle knubs og svedent hår og skæg, da han fra 20 meters højde styrtede med sit ultralette fly af typen Kitfox.

Det vurderer Fyns Politi, som dagen derpå har været i gang med tekniske undersøgelser af flystyrtet, som skete tirsdag kort efter klokken 17.30, på en mark ved Hundtofte på Midtfyn.

- Det har reddet ham, at han har forsøgt at krænge flyet i sådan en grad, at det er landet på den ene vinge, vurderer Christian Billesø, Fyns Politi.

Det er op til efterforskerne i Fyns Politi og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen at finde ud af, hvorfor det ultralette fly styrtede ned på marken kort efter starten. Fordi der er tale om et ultralet fly er Havarikommissionen ikke inde over sagen, sådan som det ellers plejer at være ved flystyrt. Til gengæld får politiet og Trafikstyrelsen hjælp af Dansk UL-Flyver Union (kendt under forkortelsen DULFU).

Ifølge politiet er DULFU en slags mini-havarikommission med fokus på netop de ultralette fly.

Annonce

Gik selv til ambulancen

Den 79-årige pilot på ultraflyet var netop i færd med at lette fra en mark ved Hundtofte, og han havde retning mod Ærø. Efter kort tid i luften opstod der motorproblemer, og motoren satte ud. I et forsøg på at få den genstartet valgte han at rette propellen på snuden på flyet i nedadgående retning i håb om, at vindmodstanden kunne få den i gang igen.

Det viste sig at være fatalt, fordi motoren ikke genstartede, og flyet havde retning mod rapsmarken. Ifølge politiet har flyet haft en fart på omkring 60 kilometer i timen, og styrtet skete fra 20 meters højde.

I forbindelse med styrtet udbrød der brand i motoren, men den 79-årige mand nåede at slippe væk og kun skæg og hår blev lidt brændt, ligesom han fik nogle knubs.

- Han var selv i stand til at gå fra resterne af flyet gennem marken til den ambulance, som hurtigt var kommet til stedet sammen med resten af redningsmandskabet, fortæller Christian Billesø.

Efter at være kommet til ambulancen og behandlet for skaderne, som var små i betragtning af det voldsomme styrt, blev han afhørt af politiet på stedet. Der skal dog yderligere en afhøring til, før såvel politi som trafikstyrelse kan konkludere noget på styrtet.

Annonce

Rutineret pilot

Ifølge Fyns Politi er det langt fra første gang, den 79-årige mand har fløjet med sit ultralette fly.

- Han har fløjet mange gange tidligere, og ifølge mine oplysninger var han på vej til Ærø. Han var med andre ord rutineret i at flyve det ultralette fly, siger Christian Billesø.

Selv om der ikke er mange rester tilbage af flyet, fordi det brød i brand før eller under styrtet, skal det undersøges af unionen for de ultralette fly.


Han har fløjet mange gange tidligere, og ifølge mine oplysninger var han på vej til Ærø. Han var med andre ord rutineret i at flyve det ultralette fly.

Christian Billesø, Fyns Politi.


- Vi har valgt at grounde flyet for at få det undersøgt, og når det er sket fjernes det, siger Christian Billesø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Brand i Toldbodgade

Annonce