Annonce
Søsiden

Flydende lakseslagteri trækker ballade i kølvandet

Den elegante Norwegian Gannet - udadgående i Hirtshals - er et sejlende lakseslagteri og en arbejdsplads for 100 lakseslagtere plus besætning. Den kan rumme slagtede laks, der svarer til 70 truck-lastbiler. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
100 fiskeslagtere arbejder om bord på den omstridte Norwegian Gannet

HIRTSHALS: Her spotter vi et flydende lakseslagteri. Det er hjemmehørende i Bergen og pendler Norge-Danmark - med ballade i kølvandet.

Norwegian Gannet, som det 94 meter lange fartøj hedder, har den norske fiskerikoncern Hav som reder. Koncernen driver også havdambrug og har set et rationale i et slagteri til sejlende forarbejdning af burenes laks.

Annonce

Fidusen er, at Norwegian Gannet kan hente laksene direkte i burene i de norske fjorde. Undervejs til anløbshavnen Hirsthals slagtes laksene af en arbejdsstyrke på 100 m/k. Det holder laksene friskere og sparer landevejstransport og CO2.

Norwegian Gannet fra Bergen pumper laks op fra bure, slagter dem og sejler til Hirsthals for losning. De 100 lakseslagtere arbejder i to skiftehold. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Det normale er, at laksene bringes fra burene i land i Norge, slagtes og videreforarbejdes. Det skaber job i små kystbyer - og øget lastbiltrafik på landevejene.

Frygten for at miste disse job har skabt røre om slagteskibet og udløst klagesager ved de norske instanser. Den lange strid er netop afgjort med en kendelse til det sejlende lakseslagteris fordel.

Norwegian Gannet er bygget i Spanien i 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce