SVENDBORG/ÆRØ: Svendborg havns flygtede langtidsgæst, fragtskibet Aaron, der har overtrådt et sejlforbud fra Søfartsstyrelsen, er under sørejsen til det vestlige Afrika bemandet af en besætning helt eller delvis fra Ærø. Det erfarer Søsiden.
I følge vore oplysninger er mindst to for redaktionen navngivne besætningsmedlemmer på Aaron fra Marstal.
Den spektakulære 4500 sømil lange tørn nonstop fra Frederiksøen til Togo skulle angiveligt være kommet i stand med en hyre-side på Facebook som mellemled.
En eller flere takkede nej
Flere af de ombordværende kendte hinanden i forvejen. En eller flere andre søfolk fra Ærø er også blevet spurgt, om de ville være med på sejladsen, men har takket nej.
Så vidt Søsiden erfarer, er der kun påmønstret et absolut minimum antal søfolk for at kunne sejle. Og nogle af dem nåede lige akkurat rutebilen fra Rudkøbing til påmønstringen i Svendborg.
Sejlede omvej med slukket AIS
Aarons afsejling fra Svendborg mod Grenen i tusmørket den 5. oktober skete med AIS-signalgiveren slukket. Det er ikke efter reglerne.
Hvad der er tilladt, men dog ikke normalt er, at Aaron tog omvejen ad Lillebælt. Dermed kunne det undgå pligtig registrering ved VTS-vagten i Storebælt.
Aarons oplyste sejlads mod hjemhavnen Lomé i Togo synes foregået uden havneanløb. Ifølge AIS-systemet er estimeret ankomst på torsdag. Aaron har dog i nogle døgn sejlet med deaktiveret AIS eller synes at have været udenfor signalers rækkevidde.
Fåmælte myndigheder
Og hvad sker der videre?
På baggrund af Søfartsstyrelsens meddelte tilbageholdelse i Svendborg kan Aaron ved anløb risikere at blive mødt af en såkaldt havnestatskontrol.
Søfartsstyrelsen vil ikke oplyse mere, end synschef Martin Hvid John har været citeret for. Styrelsen har som bekendt meldt den højst usædvanlige sag til politiet og henviser til ordensmagten.
Fra Fyns Politi melder kommunikationschef Charlotte Nyborg, at politiet ikke har mulighed for at komme med andre oplysninger i sagen end at bekræfte Søfartsstyrelsens anmeldelse som modtaget.