Annonce
Rejser

Flotte fyr ved Danmarks kyster

Vesborg på Samsø var et strategisk punkt i middelalderens Danmark. Fyret er opført på resterne af fortidens mægtige borganlæg. Foto: Laura Kjestrup Nielsen
Tag med på en tur rundt i landet til fem seværdige fyrtårne, der alle fascinerer med historie, smukke omgivelser og mulighed for aktive naturoplevelser i kystlandskaberne. Flere steder sørger lokale frivillige kræfter desuden for nyt liv i de gamle bygninger.
Annonce

Vesborg Fyr

I 1858 blev Vesborg Fyr på Samsø opført. Men historien om øens sydvestligste punkt rækker meget længere tilbage. Fyret troner nemlig på resterne af et af middelalderens største forsvarsværker opført under Valdemar Atterdag omkring 1370.

Borgen Vesborg bestod af en hovedbanke beskyttet af hele tre volde og voldgrave, og selv om havet siden middelalderen har spist store bidder af anlægget, kan man stadig fornemme konturerne i landskabet.

Er man historisk interesseret, bør man kigge ind i det lille krudthus, der rummer en udstilling om borgens historie. Fra toppen af fyret kan man skue ud over en stor del af det sydlige Kattegat, og på en klar dag kan man se til både Sjælland, Fyn og Jylland. Lidt tættere på ligger Endelave som en flad grøn plet i alt det blå.

Med denne panoramaudsigt forstår man godt, at stedet havde strategisk militær betydning før i tiden. Og det gjaldt ikke kun i middelalderen, men også under den kolde krig. Her blev den lille udsigtspavillon i nærheden af fyret nemlig opført til overvågning af skibstrafikken. I dag kan man leje pavillonen som feriebolig, og det samme gælder de tidligere fyrmester- og fyrassistentboliger. Fra voldanlægget fører en stejl trappe ned til en smuk stenstrand.

Annonce

Bovbjerg Fyr

På den jyske vestkyst skiller Bovbjerg Fyr sig ud med sin karakteristiske røde farve. Fyret er opført i 1877, og den røde farve skulle sikre, at søfolk ikke forvekslede fyret med de nærliggende kirketårne i Ferring og Trans.

Men Bovbjerg skiller sig ikke kun ud fra mængden på grund af sin kulør. Fyret med sine tilhørende bygninger er nemlig også lidt af et kulturelt kraftcenter på Vestkysten, og det skyldes ikke mindst hele 160 frivillige, der lægger energi i alt fra butik, café og udstillinger til arrangementer som koncerter, foredrag og fællesspisning.

Det røde Bovbjerg Fyr på den jyske vestkyst er med sine mange udstillinger, aktiviteter og arrangementer bogstavelig talt et kulturelt fyrtårn. Foto: Laura Kjestrup Nielsen

Stedet summer derfor normalt af liv, og det er ingen tilsnigelse at kalde Bovbjerg et kulturelt fyrtårn. I caféen i fyrmesterens gamle stuer kan man sætte tænderne i en bolle med Thise Mejeris populære Vesterhavsost, der modner i et lager ganske tæt på fyret.

Det røde fyr hører med sine 26 meter ikke til blandt de højeste, men beliggenheden på toppen af den 40 meter høje Bovbjerg Klint gør sit til, at udsigten fra toppen af tårnet er ganske panoramisk.

Tæt på fyret fører en lang trappe ned på stranden, hvor man har et rigtig flot kig til Bovbjerg Klints imponerende profil. Klinten er en af naturseværdighederne i Geopark Vestjylland, der arbejder målrettet på at blive godkendt som Unesco Global Geopark i år.

Annonce

Helnæs Fyr

Den naturskønne halvø Helnæs i det sydvestfynske er på flere måder et oplagt udflugtsmål. Køreturen hertil via vejdæmningen Langøre er en oplevelse i sig selv, og den gode udsigt følger med hele vejen rundt på Helnæs. Det gælder selvfølgelig også ved fyret, der stikker markant op i det forholdsvis flade landskab og gør sig til som postkortmotiv.

Helnæs Fyr fra 1901 er still going strong, og lyset herfra kan ses på op til 30 kilometers afstand. Foto: Laura Kjestrup Nielsen

Desværre er der ikke adgang til toppen af tårnet, men udsigten over indsejlingen til Lillebælt - og i klart vejr helt til Als - er også fortrinlig fra plateauet og stenstranden neden for tårnet.

Helnæs Fyr blev taget i brug i 1901, og det adskiller sig fra andre danske fyr ved at være opdelt i etager med reposer. Desuden er det stadig aktivt, og lyset fra fyret kan ses på op til 30 kilometers afstand.

Et andet meget seværdigt sted på Helnæs er Bobakkerne, som ligger lige efter dæmningen fra fastlandet. Bakkerne ligger som en slags kæmpevold langs kysten, og her er betagende smukt. En to kilometer lang vandrerute fører rundt i landskabet, og man kan være heldig at spotte marsvin i vandet.

Annonce

Røsnæs Fyr

Man behøver hverken besøge Provence eller Alsace for at køre rundt i et smukt kuperet landskab med solskin og vinmarker. For på Røsnæs, der strækker sig ud i havet nordvest for Kalundborg, er klimaet nemlig også egnet til vinproduktion. Her er flere producenter, heriblandt landets største vingård, og det er kombination af mere sol, mindre nedbør og kalkholdige skrænter, der gør Røsnæs til et særligt sted for vinentusiaster.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Placeringen af Røsnæs Fyr må være en absolut femmer. Foto: Laura Kjestrup Nielsen

Men Røsnæs er også et oplagt udflugtsmål for naturglade, og her er mange fine markerede vandreruter i den varierede natur på spidsen af næsset med mose, skov, kystskrænter og sceniske strande.

Røsnæs Fyr ligger alleryderst, og man skal gå det sidste stykke gennem Fyrskoven for at komme hertil fra p-pladsen. Fyret er opført i årene 1844-46 og er normalt åbent i sommerhalvåret. Her er også en hyggelig lille café drevet af frivillige.

På en gåtur langs stranden er der gode muligheder for at spotte marsvin tæt på - altså dem i vandet. Særligt hvis vandet er roligt. Det er til gengæld sværere at spotte den meget sjældne sommerfugl fransk bredpande, der trives i det særlige mikroklima på Røsnæs. Det samme gør dyr som fugleedderkopper, markfirben og klokkefrøer.

Annonce

Lodbjerg Fyr

Man skal være meget stor, hvis man ikke føler sig en smule lille i toppen af 35 meter høje Lodbjerg Fyr. For det ensomt beliggende fyrtårn byder på en mildest talt storslået udsigt over et øde landskab med hav, forrevne klitter og hede.

Det er faktisk på grænsen til utroligt, at man kan opleve et så mennesketomt og særpræget landskab i vores lille land, men Nationalpark Thy kalder sig da også Danmarks største vildmark.

Med sine 35 meter hører Lodbjerg Fyr til i den høje ende af fyrskalaen, og de 133 trin op kan sagtens sætte pulsen i vejret. Foto: Laura Kjestrup Nielsen

Lodbjerg Fyr har tronet her siden 1883, og årene havde sat sig spor på både tårnet og de omkringliggende bygninger. Men i 2019 slog man dørene op efter en større restaurering, og der er nu både adgang til tårnet, en udstilling samt en sæsonåben kaffestue i den gamle fyrmesterbolig, som drives af frivillige.

I udstillingen kan man få et indblik i, hvilke opgaver fyrmesteren skulle passe før i tiden - ud over at holde gang i fyret. I Lodbjerg lød en af arbejdsopgaverne på at indsende fugle, der var omkommet ved at flyve mod lyset, til Zoologisk Museum i København.

Nationalpark Thy byder på adskillige vandreruter, og Lodbjerg Fyr er udgangspunkt for fire forskellige ruter rundt i terrænet. Man kan for eksempel vælge turen til toppen af Penbjerg med udsigt over klitheden.

Fyrig viden

  1. Inden de første danske fyrtårne så dagens lys, var det ofte ganske farefuldt at begive sig ud at sejle. Skibe sank i massevis, for eksempel ved Skagen, men efterhånden som der blev bygget flere og flere fyrtårne, blev der færre og færre forlis ved de danske kyster.
  2. I dag er det primært teknik i form af radarer og GPS, som hjælper skibene med at holde kursen. Men der er stadig en del fyr, der lyser i Danmark - for en sikkerheds skyld.
  3. Der findes i alt flere end 2000 fyr i Danmark, men kun omkring 200 af dem er de runde eller kantede murstensbygninger langs kysten, som vi kender som fyrtårne. Mange af dem er opført i perioden 1870-1930.
  4. Et fyr kan også forstås som et lys, der advarer fly, en afmærkning på en boreplatform, en mast med lys i eller en konstruktion ude på havet.
  5. Dueodde Fyr på Bornholm tager med sine 47 meter titlen som Danmarks højeste fyrtårn, mens fyret med den største lysevne er Stevns Fyr, der kan ses på 26 sømils afstand, hvilket svarer til 48 kilometer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Friskoler byder ny skole velkommen: - Der er plads til flere i Svendborg

Annonce