Annonce
Fyn

Flere selvforsørgende: Indsats for sårbare unge har vist lovende resultater

Efterværnsindsatsen STEP har kørt i Middelfart siden 2018, og den har vist gode resultater. Modelfoto: Colourbox
Kommunens sårbare unge har haft gavn af Middelfart Kommunes efterværnsindsats STEP, viser en evaluering. Tiltaget, der er støttet af Socialstyrelsen, udløber formelt ved udgangen af året, hvis ikke lokalpolitikerne vælger at fortsætte det.

Nordvestfyn: Over én kam er det gået fremad for de sårbare unge i Middelfart Kommune her to og et halvt år efter, at efterværnsindsatsen STEP blev rullet ud.

Det viser den afsluttende evaluering på projektet, som PWC har foretaget for Middelfart Kommune.

STEP har haft til formål at hjælpe sårbare unge mellem 18 og 23 år, der enten har været anbragt eller været tilknyttet en ungekonsulent, med at blive klar til et selvstændigt voksenliv med uddannelse, job og eget hjem.

Og resultaterne ser overordnet lovende ud. Andelen af unge i efterværn, der ikke var i uddannelse eller job, var før STEP 72 procent. Det tal er nu faldet til 53 procent. Og kigger man på, hvor mange af de unge i efterværn, der er selvforsørgende, er 69 procent i dag selvforsørgende. Det tal var tidligere 36 procent.

Resultaterne skal dog tages med det forbehold, at kommunen i dag tilbyder efterværn til en bredere målgruppe end tidligere. I alt har 64 unge været i efterværn under perioden med STEP.

Ikke entydig fremgang

STEP, der er støttet af Socialstyrelsen, har i Middelfart Kommune udmøntet sig i ekstra ansatte og en række initiativer, der har skullet støtte de unge. Heriblandt gruppeforløb, individuelle forløb og etableringen af en café for de unge.

Lars Vigsø (S), formand for Børn, Kultur og Fritidsudvalget, mener, at indsatsen har haft stor effekt for de unge, og han hæfter sig ved de mange selvforsørgende.

- Det viser sit tydelige sprog, at man har flyttet nogen så markant. Det, at de er blevet selvforsørgende, er meget vigtigt. Det er jo nogle af dem, der har svært ved eksempelvis at fastholde uddannelse og i det hele taget at komme på arbejdsmarkedet. Hvis de får den selvtillid, så synes jeg, at det er rigtig positivt, siger han.

Det fremgår også af rapporten, at flere oplever øget trivsel. Til gengæld kniber det med de unges relationer til deres netværk. Flere er bekymrede for deres familie og venner, og rapporten konkluderer, at der ikke kan vises en entydigt positiv udvikling i forhold til de unges kontakt med deres netværk.

Annonce

Skal prioriteres politisk

STEP slutter formelt ved årets udgang. Hvis indsatsen skal fortsætte, skal Byrådet sætte mellem 1,5 og 1,75 millioner kroner af årligt.

Børn, Kultur og Fritidsudvalget har nu bedt forvaltningen se på de nærmere økonomiske muligheder i forhold til at trække delelementer ud af STEP-indsatsen og på den måde videreføre projektet, men eventuelt ikke i sin fulde form.

Lars Vigsø mener, at evalueringen viser, at projektet er værd at fortsætte.

- Jeg håber, at det i en eller anden form kan fortsætte. Evalueringen viser, at der er en gruppe unge, som har brug for en ekstra hånd i ryggen og opmærksomhed. Jeg tror, det er rigtig godt givet ud, hvis vi kan støtte dem, så de måske bliver selvforsørgende, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Klar til at finde den store kædesav frem: Venstre vil fjerne øverste etage fra Rubberton-byggeri

Annonce