Annonce
Ærø

Flere penge til Marstal Søfartsmuseum: Museet arver 800.000 efter ægtepar fra Ommelsvejen

Marstal Søfartsmuseum har arvet 833.000 kroner efter ægteparret Helle og Erik Friis, som boede på Ommelsvejen. Privatfoto
Marstal Søfartsmuseum har arvet 833.000 kroner efter ægteparret Helle og Erik Friis, som boede på Ommelsvejen i Marstal. Samme beløb er gået til organisationen Læger uden grænser.

Marstal: Endnu engang er Marstal Søfartsmuseum dukket op i et testamente.

Denne gang drejer det sig om ægteparret Helle og Erik Friis, som efter deres død har efterladt 833.000 kroner til museet. Ægteparret boede på Ommelsvejen i Marstal, og Erik Friis har blandt andet arbejdet som pressefotograf på Politiken.

Samme beløb er givet til organisationen Læger uden grænser, fortæller museumsleder Erik Kromann.

- Vi var ikke klar over, at vi skulle arve Helle og Erik Friis, og vi er dybt taknemmelige for sådan en donation. Arven er medvirkende til, at museet får mulighed for at realisere forskellige projekter, siger Erik Kromann og tilføjer, at museet ikke bliver krumrygget af at slæbe statslige midler til institutionen.

- Men gavmilde gaver fra private og jævnlige tildelinger af arvemidler gør, at museet får vingefang til at ekspandere og forny sig, siger Erik Kromann.

Museet arver fra tid til anden penge fra afdøde marstallere. Det skete for eksempel i 2012, hvor museet arvede en millionvilla på Strandvejen i Marstal efter Karen-Margrethe Trolle Hansen. Og igen i februar i år, hvor museet arvede et hus i Skippergade efter Hans Christian Bech Jensen (bedre kendt som Skrige-Hans).

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sorte aktier sender et dårligt signal

Det er småpenge i den store sammenhæng, Ærø Kommune har investeret i såkaldte sorte aktier. 62.000 kroner er der for eksempel investeret i oliefirmaet Shell, og det er den klart største post af de forkætrede sorte aktier, kommunen har i deres aktieportefølje. Den består af aktier for rundt regnet 42 millioner kroner. Det er en forsvindende lille del med andre ord. Den ville knap kunne ses, hvis man stillede det grafisk op. Vi taler om langt under en procent. Alligevel skurrer det. Vi er nødt til at forholde os meget aktivt til de udfordringer, klimaet giver os, og investeringer i sorte aktier er altså investeringer i virksomheder, som bidrager til et negativt CO2-regnskab. I forbindelse med folketingsvalget for snart et halvt år siden, spurgte en ung mand på et vælgermøde, hvor meget politikerne skal bestemme, og hvor meget det skal være op til befolkningen, når det gælder adfærdsændring til gavn for klimaet. Svarene fra politikerne var meget forskellige. Nogle fastslog, at en skarp politisk styring er vejen frem, mens andre afviste at detailstyre befolkningens dagligdagsbeslutninger. Tydelig var bevidstheden dog om, at politiske beslutninger vedrørende miljøet er toneangivende for befolkningen. De viser en retning. Hvilken retning er det så, flertallet i Ærøs økonomiudvalg angiver med beslutningen om ikke at røre ved de sorte aktier? Der er noget økonomisk ansvarlighed. Der bliver peget på, at budgettet er tilrettelagt efter blandt andet forventningerne til aktieinvesteringerne, og laves der om på den præmis, skubber det til budgettet. Det er godt og validt. Samtidig sendes der et signal til borgerne om, at kommunen på det punkt ikke går forrest i kampen for miljøet. Selv om der kun er tale om et lille beløb, så er det signalværdien, der er interessant. For hvem er det egentlig, der skal gå forrest? Burde det ikke være politikerne, der på vegne af samfundet viser det nødvendige mod? Det kan selvfølgelig også betragtes som mod at gå imod en folkestemning, men er det mod på de fremtidige generationers vegne eller er det fodslæberi? I bund og grund overdrager politikerne det at vise mod til befolkningen. Svære beslutninger er en del af det politiske lod, og når det handler om klimaet, er det nogle gange en nødvendighed at lade økonomikortet blive i baglommen. For ja, det koster penge at finde mere klimavenlige løsninger. Men i ren Greta Thunbergsk stil kan vi også stille spørgsmålet: Har vi råd til at lade være med at betale regningen? Politikere står med den notoriske udfordring, at der stort set aldrig er penge nok til at indfri alle ønsker og visioner. Opgaven er så at prioritere, hvad der er vigtigst. En omprioritering af aktieinvesteringerne væk fra sorte aktier har mestendels signalværdi, og her må Ærøs politikere overveje, hvilket signal de som folkevalgte helst vil sende.

Annonce