Annonce
Fyn

Flere kollegieboliger udskudt: Ingen dispensation til centerejer

Planen om fem kollegieboliger mere i Munkebo Bycenter er udskudt på ubestemt tid, da ejerne ikke kan få den nødvendige dispensation. Grafik: Sunke Arkitekter
Med et ønske om flere kollegieboliger har ejeren af Munkebo Bycenter forgæves forsøgt at få en dispensation af Kerteminde Kommune.
Annonce

Munkebo: I første omgang fik Allan Jørgensen, ejer af Munkebo Bycenter, en opfordring af en af Kertemindes Kommunes medarbejdere til at bygge flere kollegieboliger end de 12, som han allerede har etableret. Men da han noget tid efter indsendte en ansøgning til Kerteminde Kommune for at få dispensation til fem boliger mere, kom der mod forventning et afslag tilbage.

- Kommunen siger, at de desværre ikke kan godkende ansøgningen, fordi de skal undersøge, hvordan lokalplanen er, før de kan give dispensationen, fortæller Allan Jørgensen.

Annonce

Behovet er der

Han tilføjer, at grundet coronavirussens indtog i Danmark har mange unge valgt at blive i Danmark og gå i gang med et studie. Mange bliver boende i for eksempelvis Odense, mens andre søger udenbys.


Kommunen siger, at de desværre ikke kan godkende ansøgningen, fordi de skal undersøge, hvordan lokalplanen er, før de kan give dispensationen

Allan Jørgensen, ejer af Munkebo Bycenter


Det gør, at der er brug for flere boliger, der er til at betale.

- Der kommer et endnu større behov for kollegieboliger. Det er selvfølgelig ikke Kerteminde Kommunes problem, men så kan jeg gå og vente, mens jeg rent praktisk undværer de penge, jeg kunne have fået ind der, siger Allan Jørgensen.

Principperne for dispensationer ved byggesager

Efter planloven er der mulighed for midlertidig at dispensere fra bestemmelser i en lokalplan, selvom dispensationen er i strid med planens principper.

Det er en betingelse, at muligheden for at dispensere fra bestemmelserne i en lokalplan tidsbegrænses til maksimalt 3 år, dog 10 år for studieboliger. Tidsbegrænsningen skal fremgå som vilkår i dispensationen.

Tidsbegrænset dispensation

Planlovens § 19, stk. 1, giver kommunen mulighed for midlertidigt at dispensere fra bestemmelser i en lokalplan eller en plan m.v., der er opretholdt efter § 68, stk. 2. Det gælder, selvom dispensationen er i strid med principperne i planen.

Bestemmelsen tænkes særligt anvendt i tilfælde, hvor der er udarbejdet en ny lokalplan, som endnu ikke kan realiseres, eller hvor en ældre lokalplan ikke længere er aktuel, men endnu ikke er erstattet af en ny plan.

Annonce

En underskrevet lokalplan er vejen frem

Investeringsselskabet Alma Property arbejder ikke længere med en plan om at få en dispensation til boligerne. Nu er der kun en løsning tilbage, der kan sikre, at de resterende kollegieboliger, der ligger på tegnebrættet, bliver til noget.

- Jeg kan jo ikke starte med noget som helst konkret, før jeg har en underskrevet lokalplan. Det er der, at det hele starter. Jeg kan ikke gå ud og lave noget. Når jeg beder nogen om at lave tegninger, så jeg kan godt starte med at skrive en check på halvanden million kroner. Det er klart, at de to ting helt praktisk bliver nødt til at følge hinanden, siger Allan Jørgensen.

Han tilføjer, at håbet er en færdig lokalplan for Munkebo i år 2020, så byggestarten for projektet kan blive i foråret næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce