Annonce
Fyn

Flere flytter til Hindsholm: Helårshuse bliver til fritidshuse - og så til helårshuse igen

Der er kommet mere liv på Hindsholm takket være fleksboligordningen, fortæller formanden for Landsbyrådet Steen Hjorth. Her fra en vintermorgen i Salby, hvor der er travlt ved busstoppestedet. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Flexboligordningen, der tillader at helårshuse omdannes til fritidsboliger, har overraskende styrket tilflytningen til Hindsholm.
Annonce

Hindsholm: Helårshuse brugt som sommerhuse. Det er noget, der mange steder vækker voldsom modstand - men ikke på Hindsholm. Her sagde man ja til flexboligordning, da det for fire år siden blev tilbudt. Flexbolig betyder, at man kan købe et helårshus og benytte det som fritidshus - altså at bopælspligten bortfalder.

Og det har overraskende givet flere tilflyttere.

- Vi tænkte dengang, at vi har så mange fritidshuse heroppe, at et fra eller til ikke betyder alverden, fortæller formand for Landsbyrådet Steen Hjorth.

- Og så synes vi også, at det var bedre at få liv i et hus en gang imellem, frem for at det hele tiden stod tomt og dødt. Så er der i det mindste nogen, der ofrer lidt på at vedligeholde det.

Landbyrådet slap dog ikke tøjlerne helt. Når et hus ønskes solgt som flexbolig skal sælger søge kommunen om lov, og kommunen beder i hvert tilfælde Landsbyrådet om en udtalelse.

Annonce

Ikke velkomment i Viby og Måle

Der er på Hindsholm givet tilladelse til 24 flexboliger på Hindsholm, og 11 af dem er bortfaldet igen, da ejeren af huset har valgt at flytte permanent ind.

- Vi har ikke oplevet, at flexboligordningen har påvirket tilflytningen til Hindholm negativt, tværtimod. Flere af flexboligtilladelserne har resulteret i, at ansøgerne har fået fast bopæl på Hindsholm, fortæller Steen Hjorth.

- Vi ved fra ejendomsmæglerne, at det er et godt salgsargument, at ejedomme kan bruges som flexbolig. Og hvis nogen ikke kan sælge deres hus, så kan de i stedet leje det ud til feriegæster.

Kun i 1% af de ansøgninger, Landsbyrådet bliver bedt om at kigge på, svarer de nej.

- Det handler primært om landsbyerne Viby og Måle. Det er de suverænt mindste landsbyer, og der frygter man, at fællesskabet ikke kan tåle, at der står delvist tomme huse. Der er i forvejen så få beboere til at trække det fællesskab, der skal sikre et levende landsbymiljø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Tillidsmand rystet over lukning af kraftvarmeværk: - Vi troede, vi havde frem til 2024. Nu får vi travlt med at omskole os

Annonce