Annonce
Faaborg-Midtfyn

Flere børn end ventet: Større tilbygning skal sikre nok børnehavepladser i Ringe

1000Fryd står foran en større udvidelse. Det skal sikre, at efterspørgslen efter børnehavepladser i Ringe kan imødekommes. Foto: René Johansen
Tilbygning til 1000Fryd i Ringe skal løse et stigende behov i byen for børnehavepladser, og de ekstra pladser gøres fleksible, så de senere kan benyttes som vuggestue. Tilbygningen til godt seks millioner kroner kan stå klar med udgangen af næste år.
Annonce

Ringe: Der kommer flere og flere børn til i Ringe, og det skaber pres på byens daginstitutioner. Faktisk så meget, at der ifølge prognoserne kommer til at mangle pladser, når blikket rettes ganske kort ud i fremtiden.

Derfor har politikerne i Opvækst- og Læringsudvalget netop peget på en større tilbygning til børnehaven 1000Fryd som en løsning.

- Vi vidste jo godt, at der med de mange nye udstykninger i byen og arbejdet med at få 3000 flere borgere i kommunen på et tidspunkt skulle bygges nyt for at favne alle de nye børn, der kommer, siger formand for udvalget, Kim Aas Christensen (S).


Ringe er faktisk forud for den plan, vi havde forudset, og vi må erkende, at vi er nødt til at agere lidt hurtigere, end vi havde regnet med. Derfor var vi i udvalget enige om, at vi gerne vil have bygget nu, så vi kan modstå det krav, der er. Det gør vi, og det er super positivt

Kim Aas Christensen, formand for Opvækst- og Læringsudvalget


- Ringe er faktisk forud for den plan, vi havde forudset, og vi må erkende, at vi er nødt til at agere lidt hurtigere, end vi havde regnet med. Derfor var vi i udvalget enige om, at vi gerne vil have bygget nu, så vi kan modstå det krav, der er. Det gør vi, og det er super positivt, lyder det fra formanden.

Annonce

Børnehaver lukket

Ifølge den seneste prognose vil der i 2022 mangle 12 børnehavepladser i Ringe. Med udgangen af 2022 er det samtidig besluttet at lukke en midlertidig pavillon hos Hættegården i Ringe, og det vil betyde, som det ser ud nu, at der mangler 15-17 pladser i årene lige efter.

Kim Aas Christensen og de øvrige medlemmer i Opvækst- og Læringsudvalget er enige om, at en tilbygning er en god løsning for at imødekomme behovet for flere børnehavepladser. Arkivfoto: Kim Rune

- Det er ikke længere end tre-fire år siden, at vi lukkede børnehaver, og nu står vi så her. Men vi agerer ud fra den situation, vi står i. Nu gør vi det måske lidt hurtigere, end vi tidligere ville have gjort, hvor vi har løst det med barakker og pavilloner eller sendt børnene i institutioner længere væk. Men selvfølgelig vil folk have en plads i Ringe, og derfor fortsætter vi med at lave den her udbygning af vores enheder i Ringe, forklarer udvalgsformanden, der sammen med de øvrige medlemmer hurtigt forkastede løsningen om at sende Ringe-børn til nærmeste ledige plads.

- Folk har en travl hverdag, og det at børnene skal sendes længere væk, det er ikke praktisk. Det tør vi ikke binde an på. Det kan vi gøre som en nødløsning i en måned, men her ved vi, at der vil være et behov fremadrettet, fastslår formanden.

Annonce

Fleksible pladser

Helt enighed var der dog ikke i udvalget, idet socialdemokraten Steffen Jensen stemte for, at der laves en mindre tilbygning til 1000Fryd, og at der i stedet ansættes to dagplejere.

I år forventes der at mangle seks pladser i vuggestue eller dagpleje - og det tal stiger, ifølge prognosen, markant om nogle år.

- Vi var alle enige om, at dagplejere er det sted, hvor langt de fleste børn bliver passet, men vi må også acceptere, at mange af de familier, der kommer til Midtfyn og de unge mennesker, der får børn, de har et ønske om en vuggestueplads, og det er vi nødt til at imødekomme, siger Kim Aas Christensen.

Stigning i nord

Også i den nordlige del af kommunen stiger børnetallet markant.

Ifølge den nyeste prognose vil der mangle 128 børnehavepladser og 64 pladser til 0-2-årige i Årslev-Nr. Lyndelse i 2030 med den nuværende kapacitet.

Der er dog planlagt en ny daginstitution Årslev. Den skal stå klar i 2023.

I Nr. Søby er det planen at udvide den eksisterende integrerede daginstitution Symfonien.

Blandt andet skal der laves 18 vuggestue- og 40 børnehavepladser samt faciliteter til gæstepasning i sidebygning til Symfonien.

Pris for projektet i Nr. Søby: 8,4 millioner kroner.

Det ønske efterkommes med tilbygningen, som bliver med fleksible pladser, så 1000Fryd med tiden bliver en integreret institution, oplyser områdeleder for Børneområde Midt, Britta Kruse.

- Vi skal ikke stå i en situation, hvor vi ikke har rum til de nye borgere, der flytter til byen, og i første omgang er det børnehavetrykket, der stiger, og som tilbygningen skal bruges til. Senere er det tænkt som en vuggestueordning, så 1000Fryd også bliver en integreret institution.

Britta Kruse, områdeleder Børneområde Midt, ser tilbygningen til 1000Fryd som en god løsning. Arkivfoto: Ane Johansen

- For det er der stor efterspørgsel efter hos borgerne, så man som familie har mulighed for at vælge sit barn ind i en løsning fra 0-6 år. Det kunne vi se i Hættegården, hvor de 12 vuggestuepladser blev revet væk på halvandet døgn, tilføjer områdelederen med henvisning til den nye Hættegården, som netop nu er ved at være helt færdig.

Annonce

Fra 2026 går det stærkt

Mens børnetallet i de nærmeste år stiger ganske moderat, ser det anderledes ud lidt længere ude i fremtiden. Ifølge prognosen vil der fra 2026 og frem mod 2030 mangle 65 børnehavepladser og 38 pladser til 0-2-årige børn i Ringe med den nuværende kapacitet.


Vi tager hul på det nu og bruger nogle penge på at få udbygget 1000Fryd, for det er der, det giver bedst mening. Så vil vi tilpasse den nye institution, der kommer senest i 2026, ud fra det. Så når vi bygger til nu, så kan vi formentlig gøre det lidt mindre og billigere senere, men vi ved selvfølgelig aldrig, hvad der sker

Kim Aas Christensen, formand for Opvækst- og Læringsudvalget


Den udfordring skal en helt ny daginstitution være med til at løse.

- Vi tager hul på det nu og bruger nogle penge på at få udbygget 1000Fryd, for det er der, det giver bedst mening. Så vil vi tilpasse den nye institution, der kommer senest i 2026, ud fra det. Så når vi bygger til nu, så kan vi formentlig gøre det lidt mindre og billigere senere, men vi ved selvfølgelig aldrig, hvad der sker, siger Kim Aas Christensen.

Tilbygningen til 1000Fryd vil koste godt seks millioner kroner, og den kan stå klar med udgangen af 2021. Forslaget skal dog først behandles i Økonomiudvalget og endelig godkendes i kommunalbestyrelsen, inden der sættes gang i det videre arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Lektor kritiserer skovrejsningsprojekt: Er det godt eller skidt for grundvandet og biodiversiteten, og er formålet flis?

Annonce