Annonce
Fyn

Fjernvarmen bliver grøn og fri for kul: Varmeregningen stiger med cirka 300 kroner om året

Det skal ikke længere være røg fra afbrænding af kul, der skal komme op af Fynsværkets høje skorsten i Odense. Fra 2022 dropper Fjernvarme Fyn alt kul, og den beslutning blev tirsdag præsenteret af blandt andre Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S). Foto: Birgitte Carol Heiberg
Som et af de sidste kulfyrede kraftværker dropper Fjernvarme Fyn kullene fra 2022, og det sætter så markante klimaaftryk, at det vil kunne aflæses i landets samlede CO2-regnskab. For fjernvarmekunderne betyder det en lidt højere varmeregning.

250.000 tons bjerge af kul, der er sejlet ind fra lande som Colombia og Rusland, ligger lige nu ved Odense Kanal og venter på at blive brændt af og forvandlet til fjernvarme i Fjernvarme Fyns anlæg.

Måske bliver der brug for en enkelt sort sending mere, men i 2022 er det slut. Kullet forsvinder, varmen i fjernvarmerørene bliver grøn, og det vil sætte et markant aftryk ikke bare på Odenses lokale CO2-regnskab, men på hele landets.

- Det her er et kvantespring for Odense og et stort spring for Danmark. Det er vi glade for og stolte af, fremhæver Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), da den kulfri beslutning tirsdag bliver præsenteret på et pressemøde for foden af kulanlæggets høje skorsten.

Ved at droppe kullet forsvinder hvert år 375.000 tons CO2, og det skærer knap en procent af den samlede danske udledning - det svarer til, at 200.000 benzin- og dieselbiler bliver til el-biler. Og med en national ambition om frem mod 2030 at reducere CO2-udledningen med 70 procent glæder også klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) sig over den odenseanske beslutning.

- Tillykke! Det er fantastisk godt gået. Ingen regering og intet politisk flertal på Christiansborg kan alene nå målet om 70 procents reduktion. Vi er helt afhængige af, at blandt andet også kommunerne bidrager, og det skal I have kæmpe tak for, siger han.

Kort fortalt om Fjernvarme Fyn

  • Odense Kommune ejer 97 procent af Fjernvarme Fyn, mens Nordfyns Kommune ejer 3 procent.
  • Selskabet leverer fjernvarme og varmt vand til 66.500 fynske kunder fordelt på flere end 100.000 boliger, industrivirksomheder og institutioner.
  • Alene de fynske gartnerier aftager cirka 16 procent af varmen fra Fjernvarme Fyn.
  • Kul udgør lige nu cirka en tredjedel af varmeforsyningen hos Fjernvarme Fyn, mens resten kommer fra forbrænding af affald, halm og træflis.
  • Et byrådsflertal i Odense har besluttet at undersøge muligheden for at sælge fjernvarmeselskabet til Energi Fyn for at skabe ét stort, lokalt og forbrugerejet forsyningsselskab. De forhandlinger er lige nu i gang.

Prisen stiger

Fynsværket er imidlertid langtfra første kraftværk, der giver slip på kullene og de høje CO2-udledninger, og ud over det fynske af slagsen har kun Ørsteds værker i blandt andet Esbjerg og Avedøre og Nordjyllandsværket stadig kul i anlæggene.

Men når det har trukket ud i Odense, skyldes det ifølge Peter Rahbæk Juel et hensyn til Fyns mange gartnerier, der er store fjernvarmekunder.

- Vi skal være ærlige omkring, at andre har sluppet kullet tidligere. Men vi bærer ansvaret for et helt gartnerierhverv og 5000 arbejdspladser, og højere varmepriser ville få fatale økonomiske konsekvenser for den branche. Derfor giver det mig ro i maven, at der nu er lavet en aftale om, at varmepriserne til gartnerierne fortsat vil være konkurrencedygtige, understreger han.

For de cirka 100.000 fynske husstande, der får leveret varmen fra Fjernvarme Fyn, stiger regningen med det, der svarer til 300 kroner om året for en gennemsnitlig husstand på 130 kvadratmeter.

- Der er ingen tvivl om, at den grønne omstilling koster noget, men jeg tror, de fleste vil synes, at det er fair nok, mener Rahbæk Juel.

Trods prisstigningen vil den fynske fjernvarme fortsat være blandt landets billigste.

Annonce

Ingen statskroner

Fjernvarme Fyn investerer over de næste 10 år to milliarder kroner i nye teknologier som varmepumper, elkedler og verdens største damvarmelager. Nogle af pengene har det kommunalt ejede fjernvarmeselskab selv sparet op, mens de låner de fleste. Odenses borgmester håbede ellers på økonomisk hjælp fra Christiansborg, men det kommer der ikke noget af.

- Der ville gå flere år, før vi ville få svar på statsstøtten, og det vil vi ikke vente på, siger Peter Rahbæk Juel.

Egentlig var ambitionen, at bjergene af kul skulle være væk fra Fynsværket i 2030, for få år siden blev det ændret til 2025, men nu gør en kombination af nye, teknologiske løsninger - og noget indledende hjælp fra gas - det altså muligt at slukke for det kulfyrede anlæg i 2022.

Annonce
Langeland For abonnenter

DF-kandidat tabte lodtrækning: Meldte hele familien ud af partiet

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Efter et halvt år på markedet: Italiensk specialbutik er solgt til kokkepar, der tilbringer alle somre i støvlelandet

Ærø For abonnenter

Tidligere HF-søfartsstuderende taler ud om druk- og narkokultur: - Det ville vi ikke udsætte vores børn for

Faaborg-Midtfyn

Fynsk restauratør frustreret over zig-zag-kurs: - Man kan komme i tvivl, om myndighederne har styr på det her

Ærø

To skoler gennemsøgt i stor narkosag: Mistanke om salg over Snapchat

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Svendborg

Øboerne får forlænget sejltiden: - Det er symbolpolitik af værste skuffe

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flere og flere biler øger presset: Hvor længe skal vi vente på omfartsvejen?

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn

Stormløb af frivillige til Tour de France i Nyborg: - Det er helt vildt

Svendborg

Video: Store flammer har brændt bygning helt ned - vej spærret af kraftig brand

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Langeland

Vigepligtsuheld i kryds: Person kørt til OUH

Navne For abonnenter

Klar tale: Eva Kristina Mikkelsen fortæller skarpt og skrapt

Faaborg-Midtfyn

Ny trend: Faaborg-ejendomme bliver solgt til yngre og erhvervsaktive

Annonce