Det vil kræve investeringer i milliardklassen - både fra Fjernvarme Fyn og den finske energikoncern Fortum - hvis det skal lykkes at fange CO2 i røgen fra Fynsværket i Odense og i bedste fald omdanne det til for eksempel bæredygtigt brændstof til industri og transport.
Alligevel skal de fynboer, der luner sig ved radiatorer fulde af varme fra Fjernvarme Fyn, ikke frygte for voldsommere varmeregninger. Det siger Jan Strømvig, der er direktør for Fjernvarme Fyn.
- Vi vil levere både konkurrencedygtig og klimaneutral fjernvarme, understreger han.
Der bliver brug for at investere milliarder i byggeriet af både et anlæg til selve CO2-fangsten og et anlæg til efterfølgende at omdanne CO2'en til grønt brændstof eller genanvendt plastik.
Jan Strømvig håber, at begge anlæg bygges ved Fynsværket, og med den tidligere beslutning om at udfase kul bliver der masser af kvadratmeter ledige til formålet.
- Når vi i løbet af i år er færdige med kul, har vi et kæmpe stort areal, hvor der før har ligget kul, og det område kan bringes i spil til noget andet. Det er en af de muligheder, vi kigger på, forklarer han.
- Nu skal en forundersøgelsen afdække, hvad anlæggene vil fylde, de skal kunne godkendes i forhold til miljøregler, og vi skal vide, hvad de koster. Men vi er i milliardstørrelsen. Det er kæmpe store investeringer, der skal til, påpeger Jan Strømvig.
Har ledt efter partner
Og der er flere årsager til, at den slags investeringer ikke skyder varmepriserne i vejret.
For Fjernvarme Fyn slipper samtidig for nogle af udgifterne til eksempelvis at købe CO2-kvoter og betale afgifter til staten, fordi der produceres varme på affaldsforbrænding.
Samtidig endes et bredt Christiansborg-flertal kort før jul om en aftale, som skal sikre CO2-fangst fra 2025, og der ligger 16 milliarder kroner klar til at hjælpe med at udvikle markedet.
- Dem skal vi gerne have fingrene i, siger Jan Strømvig, der også håber at hente penge ad anden vej.
- Vi kan godt komme til at tjene lidt penge også, fordi vi kan udnytte overskudsvarmen fra de her nye processer. På den måde kan det blive en win-win, konstaterer fjernvarmedirektøren.
Som kommunalt ejet fjernvarmeselskab ligger det imidlertid ikke lige for at begive sig ud i at lave grønne, avancerede brændstoffer, og derfor har Fjernvarme Fyn i noget tid ledt også internationalt efter en partner, der kan hjælpe med den del.
- For vi vil ikke bare fange og lagre CO2, men også nyttiggøre det. Derfor ser jeg store synergier i samarbejdet med Fortum, der har samme strategi som os og vil have CO2 ind i et bæredygtigt kredsløb, siger Jan Strømvig
- Det her er en af de sværeste opgaver, vi har stået med. Men vi tror på det.