Annonce
Fyn

Fjernvarme Fyn investerer milliarder i at blive fri for kul: Forhandlingerne om et salg fortsætter

Der skal ikke længere sejles bjerge af kul ind til Fynsværket fra lande som Colombia og Rusland. Fra 2022 skal Fjernvarme Fyn producere mere grøn og mindre CO2-belastende varme. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Den grønne omstilling er ikke længere noget argument for at sælge Fjernvarme Fyn, mener V og K, men den socialdemokratiske fjernvarmeformand ser med investeringer i ny teknologi nu endnu bedre argumenter for at lade Energi Fyn købe selskabet. Energi Fyn har ingen kommentarer til, hvorvidt deres interesse er blevet større eller mindre.

Over de næste 10 år investerer Fjernvarme Fyn to milliarder kroner i at blive kulfri for i stedet ved hjælp af nye teknologier at sende langt mere klimavenlig varme ud i de fynske radiatorer.

Den beslutning er netop blevet præsenteret, og det sker midt i forhandlingerne om det omdiskuterede eventuelle salg af fjernvarmen til Energi Fyn.

I dag ejer Odense Kommune 97 procent af Fjernvarme Fyn - Nordfyns Kommune ejer resten - men et politisk byrådsflertal i Odense har besluttet at undersøge muligheden for at sælge til Energi Fyn for at skabe ét stort forbrugerejet forsyningsselskab og få det, der er kaldt "et væsentligt, trecifret millionbeløb" i kommunens pengekasse.

Men ifølge både Venstre og Det Konservative Folkeparti viser den seneste beslutning om at droppe kullet fra 2022, at Fjernvarme Fyn ikke behøver blive del af nogen større organisation for at "få større organisatorisk og finansiel styrke til at gå ind i grøn omstilling", som det er beskrevet i den politiske aftale omkring det eventuelle salg.

- Det skal ikke være den grønne omstilling, der afgør et salg, mener Christoffer Lilleholt, der er Venstres politiske ordfører og også næstformand i Fjernvarme Fyns bestyrelse.

- Uanset ejerform kan den grønne omstilling gennemføres. Jeg er glad for og stolt over, at kommunen er så dygtig, at der nu er lagt en plan og kan købes teknologier, der uden markante prisstigninger for hverken borgere eller erhverv udfaser kullet allerede i 2022. Den sten er nu ryddet af vejen, konstaterer han.

Også Konservatives rådmand, Søren Windell, er optaget af risikoen for højere varmepriser ved et salg og fremhæver ligesom Lilleholt, at kommunen som ejer nu med kulbeslutningen har vist sit grønne værd.

- Det er dejligt, vi som ejere kan sætte en retning og bestemme, hvad der skal ske, siger Søren Windell.

Kort fortalt om fjernvarmen

  • På et pressemøde tirsdag præsenterede Fjernvarme Fyn planen for, hvordan de i 2022 dropper kullet og dermed reducerer den nationale CO2-udledning med knap en procent.
  • Kul udgør lige nu cirka en tredjedel af varmeforsyningen hos Fjernvarme Fyn, mens resten kommer fra forbrænding af affald, halm og træflis. Fra 2022 skal kullet erstattes af blandt andet varmepumper, elkedler, et såkaldt damvarmelager og et større biomasseanlæg til træflis.
  • Der investeres to milliarder kroner i den grønne omstilling over de næste 10 år, og for både private husholdninger og for gartnerierne, der aftager cirka 16 procent af varmen fra Fjernvarme Fyn, betyder det prisstigninger på højst 3-6 procent. For en gennemsnitlig husstand på 130 kvadratmeter bliver varmeregningen cirka 300 kroner dyrere om året.
  • I efteråret sidste år besluttede et byrådsflertal i Odense at undersøge muligheden for at sælge fjernvarmeselskabet til Energi Fyn for at skabe ét stort, lokalt og forbrugerejet forsyningsselskab. De forhandlinger er lige nu i gang.

Energi Fyn uden kommentarer

Hos Socialdemokratiet, derimod, mener tidligere borgmester og nuværende formand for Fjernvarme Fyn Anker Boye, at de nu vedtagne, kulerstattende teknologier, der blandt andet tæller store eldrevne varmepumper, giver endnu bedre argumenter for at lade Fjernvarme Fyn og Energi Fyn blive til ét forbrugerejet selskab.

- Som den teknologiske udvikling går for sig, vil el og varme i fremtiden være endnu mere forbundet, og derfor synes jeg, det giver god mening at samle de to selskaber, forklarer han.

Til det siger Christoffer Lilleholt:

- Ja, der vil være en synergi, og det er også derfor, at Energi Fyn er den oplagte køber. Men det betyder ikke, at kommunen ikke som ejer kan sikre den grønne omstilling, fastholder han.

Partierne har endnu ikke taget nogen endelig stilling til et fjernvarmesalg og afventer lige nu de igangværende forhandlinger.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har tidligere sagt, at han håber på inden sommerferien at have et oplæg til en salgsaftale, som så skal diskuteres i både byråd og offentlighed.

Og ifølge stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen, der er Odense Kommunes forhandler, ændrer de seneste beslutninger umiddelbart ikke noget.

- Energi Fyn er bekendt med planerne for kulstop i 2022, og det får derfor ingen betydning for salgsprocessen, oplyser han.

- Og i forhold til tidsplanen afventer vi p.t. Energi Fyns oplæg til, hvor lang tid de har brug for for at få dannet sig et overblik over selskabet.

Hos Energi Fyn ønsker bestyrelsesformand Søren Thorsager ikke at fortælle, hvilken betydning de grønne milliardinvesteringer har for selskabets interesse i eventuelt at købe Fjernvarme Fyn.

I en mail skriver han:

- Energi Fyn indgår som bekendt i en proces med Odense Kommune vedrørende et eventuelt køb af Fjernvarme Fyn. Vi har ikke mulighed for at kommentere på sagen midt i processen. Men helt generelt understøtter Energi Fyn den grønne omstilling og dermed kuludfasningen på Fynsværket.

Annonce
Langeland For abonnenter

DF-kandidat tabte lodtrækning: Meldte hele familien ud af partiet

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Efter et halvt år på markedet: Italiensk specialbutik er solgt til kokkepar, der tilbringer alle somre i støvlelandet

Ærø For abonnenter

Tidligere HF-søfartsstuderende taler ud om druk- og narkokultur: - Det ville vi ikke udsætte vores børn for

Faaborg-Midtfyn

Fynsk restauratør frustreret over zig-zag-kurs: - Man kan komme i tvivl, om myndighederne har styr på det her

Ærø

To skoler gennemsøgt i stor narkosag: Mistanke om salg over Snapchat

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flere og flere biler øger presset: Hvor længe skal vi vente på omfartsvejen?

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn

Følg med live: Hjælp journalisterneredaktionsmødet - hvilken historie mangler vi at skrive om Vollsmose?

Svendborg

Video: Store flammer har brændt bygning helt ned - vej spærret af kraftig brand

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Langeland

Vigepligtsuheld i kryds: Person kørt til OUH

Navne For abonnenter

Klar tale: Eva Kristina Mikkelsen fortæller skarpt og skrapt

Faaborg-Midtfyn

Ny trend: Faaborg-ejendomme bliver solgt til yngre og erhvervsaktive

Annonce