Annonce
Langeland

Fjerkræavler efter udbrud af fugleinfluenza: Det er sket før

Der gælder andre krav for opdræt af gråænder til udsætning, end der gør for eksempelvis hønseopdræt.
Opdrætter man fugle som ænder og gæs, kan det være svært at beskytte sig mod fugleinfluenza, mener fjerkræavler Per Skytte, som for nylig fik aflivet 2.200 gråænder. Det er ikke første gang, myndighederne konstaterer sygdommen i hans besætninger.

Illebølle: I forrige uge aflivede myndighederne Per Skyttes gråænder. For at beskytte sine 2.200 fugle havde han fulgt alle sikkerhedsforanstaltninger, fortæller han. Alligevel havde sygdommen spredt sig i besætningen. Det er ikke første gang, det sker.

- Det er aldrig sjovt, men vi kender risikoen. Det er svært at gardere sig mod fugleinfluenza, siger han.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der siden november sidste år blevet aflivet mere end 100.000 fugle på grund af fugleinfluenza. Veterinærchef Birgit Hendriksen har oplyst her i avisen, at forekomsten af fugleinfluenza er normal, men at H5N8, som florerer i år, er særligt aggressiv.

Smittekilden er angiveligt fugle fra Kasakhstan og Rusland, som har fulgt den østlige trækrute over Danmark. For mange fjerkræavlere er løsningen derfor at holde fuglene inden døre. Hos Per Skytte gik ænderne uden for under hegn.

- Vildtfugle som mine ænder må ikke opdrættes indendørs, siger han.

Annonce

Særregler

Birgit Hendriksen bekræfter, at der gælder særregler for opdræt af fugle som ænder, gæs og fasaner til udsætning. Hun siger:

- Den slags opdræt ligger også typisk i nogle områder, hvor der er vand, eller hvor der går en trækrute over. Når de ikke må opdrættes indendørs, vil der altid være en risiko for smitte.

Hun opfordrer til, at man orienterer sig på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Her står blandt andet:

"Der skal være tale om aktive lovlige skræmmemidler, eksempelvis brug af mekaniske fugleskræmsler, blinkende/roterende lys, lydkanoner, jagtregulering, skræmmeskud mv. Midlerne skal benyttes med med passende intervaller, der sikrer, at vilde fugle kontinuerligt skræmmes bort. Det er ejers ansvar, at midlerne er virksomme og lovlige."

Annonce

Kompensation

Fugleinfluenza berettiger Per Skytte til økonomisk kompensation. Han har endnu ikke været i kontakt med myndighederne og kender derfor ikke omfanget af kompensationen. Han tilføjer, at salg af brænde udgør en større del af hans forretning, end fjerkræ gør.

- Jeg er ikke ramt så hårdt økonomisk. Jeg skal nok komme videre. Det er da hårdt lige nu, men det nytter ikke at hænge med mulen, siger han.

Hvorvidt han genoptager fjerkræavl, har han endnu ikke besluttet.

- Det er lidt svært at sige på stående fod, hvad der skal ske nu. Jeg skal lige vende skråen, siger han.

Annonce
Fyn

Flere tog aflyst på Svendborgbanen

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Flere tog aflyst på Svendborgbanen

Annonce