Annonce
Livsstil

Fire midtjyske steder fortolket i ni tæpper

Badeanstalten midt i Silkeborg er helt unik og bevaret i samme stil, som den blev bygget. Den besøger væveren tit, så den gav også inspiration til tæppe. Foto: Ole Akhøj
Væveren Anne Mette Larsen har brugt bygninger og natur fra Midtjylland som inspiration, da hun skabte sin kollektion Midtjyske Tæpper. De bliver solgt fra gallerier i et begrænset oplag, som var de litografier.

Derhjemme har den midtjyske væver Anne Mette Larsen fire gamle, uopslidelige tæpper. Et, har hun arvet, et lånt, et købt og et stjålet. Jo ældre de bliver, jo kønnere bliver uldtæpperne, der er vævet på en klassisk, nogle ville sige gammeldags, maner.

Inspireret af de fire yndlingstæpper og fire yndlingssteder i det midtjyske har hun skabt sin egen serie af tæpper, der kan holde i generationer.

Det er væverens første produktion. Igennem et helt liv har hun skabt unika-kunstværker. Hun har vævet omtrent en kilometer tekstil, hvis man tæller det hele med fra kludetæpper til kunstværker, vurderer hun.

Hvert tæppedesign bliver vævet i begrænset oplag og sælges på gallerier - lidt ligesom var de litografier. Ligesom litografier bliver der også vævet signatur og nummerering ind i tæpper. Tag med til de fire midtjyske steder, der er blevet til ni farverige tæpper.

Midtjyske Tæpper

Væver Anne Mette Larsen har skabt en serie af ni tæpper, der er inspireret af fire midtjyske steder: Tinnet Krat, Klostermølle, Silkeborg Kurbad og badeanstalten i Silkeborg.

Tæpperne bliver produceret af Røros Tweed i Norge. For selv om Midtjylland tidligere var et centrum for tekstilproduktion, var der ikke nogen væverier i området, der kunne løse opgaven. Det mest lokale, som Anne Mette Larsen kunne finde dengang, var i Norge.

Hvert tæppe bliver vævet i et begrænset oplag. I vævningen er der en mindre markering af, om tæppet hører til produktionen af de første 20, til 21-40, til 41-60 osv.

Tæpperne bliver solgt på udvalgte gallerier: Kunstcenteret Silkeborg Bad, A. Petersen Collection & Crafts i København, Galleri Pagter i Kolding og Galleri Kant på Fanø, samt på Anne Mette Larsens hjemmeside: midtjysktaepper.dk.

Et tæppe koster 3200 kroner, og så får man en bog med om kunstprojektet. Bogen kan købes separat for 200 kroner. Derudover kan man opleve Anne Mette Larsen holde foredrag om tæppe-projektet og de andre kunstneriske tekstiler, hun laver.

Siden de ni midtjyske tæpper blev lanceret, er der kommet to mere til: Datja og Bela fra Hovedvej 13. De fortæller hver en historie om vævning. Se mere om det og væverens andre projekter på annemettelarsen.dk.

1 Tinnet Krat

Hun var 11 år første gang, hun mødte Midtjylland. I 1972 cyklede Anne Mette Larsen sammen med sin mor fra Viborg til grænsen ad hærvejen. Og den tur satte sig som en længsel i hende. Efter at vende tilbage. Efter at vende hjem. Nu bor hun midt i det hele og besøger hvert år Tinnet Krat, som hun vandrede igennem som 11-årig på jagt efter Gudenåens udspring. De fandt det aldrig den sommerdag, fortæller hun. Til gengæld fandt hun noget andet: En inspiration, som har taget år til at forme sig til de vævede kunstværker Midtjyske Tæpper.

Tinnet Krats træstammer og piblende vand har inspireret væveren til et mønster med punkter, gentagelser og forløb. I to dobbeltvævede tæpper har hun skabt forskellige for- og bagsider, der imiterer krattets mønstre. Det ene tæppe i blå, brune, grønne og rødlige nuancer samler både forårets lys, vinterens kulde og efterårets forfald i et.

Det andet tæppe har fået farver efter 1972. Det orange og lilla er Anne Mette Larsens hyldest til den tid, hvor hun og hendes mor første gang besøgte krattet på deres cykeltur.

Annonce

2 Klostermølle

I fugleflugt er der ikke langt fra væverens værksted til Klostermølle. Men tager hun vandvejen i kajak, som hun ofte gør, tager det 50 minutter mod strømmen, 40 minutter med. Klostermølle ligger ved den vestlige ende af Mossø, hvor søen fortsætter i Gudenåen. Her rejser en enorm, sort træbygning sig op mellem rødkalkede murstensbygninger, her lå engang et kloster, men siden slutningen af 1800-tallet og frem til 1980’erne har her været papirproduktion. Den tjæresorte trælade har været tørrelade, og den specielle funktion har givet bygningen sin helt specielle form og udtryk.

Lodrette og vandrette streger tegnet ud fra Klostermølles grundplan er udgangspunktet for tæppernes mønstre. Ikke bare de to, der hører til stedet, for formen har været med i dannelsen af alle de midtjyske tæppers mønstre.

Anne Mette Larsen har ofte brugt bygningers former, facader, grundplaner i sit arbejde. Specielt betonbyggerier fra Østeuropa er hun vendt tilbage til. For bygningerne danner mønstre, der passer til vævens logik.

De to klostermølle-tæppers farver har hun overført nærmest en til en fra bygningerne og fra Mossø.

Klostermølle i baggrunden og tæppet, der er inspireret af bygningens form og dens farver. Foto: Ole Akhøj
Annonce

3 Skovvillaen

Skovvillaen ved Kunstcenteret Silkeborg Bad kender Anne Mette Larsen indgående. Hun ved, hvilke døre der binder, hvor det trækker ind, og koden til døren. I 10 år har hun arbejdet på kunstcenteret som weekendreceptionist ved siden af sit kunstneriske arbejde.

Og denne smukke skønvirkevilla, tegnet af arkitekten Anton Rossen og opført som gæstehus til kurbadet i 1885, har givet inspiration til en stram, enkel komposition: parallelle linjer, der krydser hinanden vinkelret, ligesom de gør det i villaens bindingsværk.

Der er flere mønstre i den arkitektegnede villa: i ornamenteringen, opdelingen af træværket, der er klassisk bindingsværk, men ser alt andet end klassisk ud i de gule, brune og grønne farver. De samme, der går igen i Anne Mette Larsens tæpper.

Anton Rossen var kun 24 år, da han tegnede skovvillaen. Han blev senere en af landets helt store eksponenter for skønvirke i arkitekturen og som kunsthåndværker. Villaen er en af fem arkitekttegnede bygninger i området omkring det gamle kurbad.

Klostermølle har også inspireret til det blå tæppe, der har fået farver efter Mossø og vandet, der passerer møllen. Foto: Ole Akhøj
Annonce

4 Badeanstalten

Den gamle badeanstalt i Silkeborg er væveren helt forelsket i. Silkeborgs absolutte attraktion nummer 1 kalder hun anstalten med kælenavnet Dampen, hvor man kan gå fra dampbad til kolde gys igen og igen. Man er som genfødt, når man kommer ud, mener Anne Mette Larsen.

Den er det fjerde sted i Midtjylland, som hun har omdannet til vævede tæpper.

I år er det hundrede år siden, at bygningen med badeanstalten blev indviet. Den fylder hele kælderetagen i en offentlig bygning, der også rummer byens bibliotek. Selv efter alle de år ser badeanstalten overraskende autentisk ud. Den er en lille tidslomme med gule fliser med grønne fuger, grønmalede dørkarme og terrazzogulv. Der er omklædningsrum og hvilekabiner i lyse, grønne nuancer og hvide fliser på væggene i baderummene. Og man kan stadig skrubbe sig med sæbespåner og træuld, inden eller efter dampbadet.

Der er masser af mønstre sådan et sted, men væveren har især hæftet sig ved et: vandrørenes virvar. I formgivningen af tæpperne har hun brugt en kringlet linje, der bevæger sig fra toppen af tæppet til bunden.

Farverne på det lyse tæppe forholder sig til stedet og til indretningen. Det røde tæppe er inspireret af dampens varme.

Tinnet Krats vandløb og farver har givet væveren inspiration til disse to tæpper. Mønsteret er gentagelser, punkter og forløb, ligesom hvis man så krattet og vandløbene ovenfra. Foto: Ole Akhøj
Skovvillaens skønvirke arkitekur og specielle farvesammensætning har givet væveren idéen til disse tæpper. Foto: Ole Akhøj
Skovvillaen er der blev bygget som en del af Silkeborg Kurbad blev tegnet af skønvirkearkitekten Anton Rossen i slutningen af 1800-tallet. Foto: Ole Akhøj
Badeanstalten midt i Silkeborg er helt unik og bevaret i samme stil, som den blev bygget. Den besøger væveren tit, så den gav også inspiration til tæppe. Foto: Ole Akhøj
Midtjyske tæpper: fra toppen er de to første inspireret af Klostermølle, de to næste af Tinnet Krat, så kommer to, der er inspireret af badeanstalten i Silekborg ogdernæst to, der har farver og mønster efter Skovvillaen. Det nederste tæppe hedder grid. Foto: Ole Akhøj
Badeanstaltens grønne og gule farver er også at finde på tæppet, hvis mønster er inspireret af vandrørernes forløb. Foto: Ole Akhøj
Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Sport

Følg med live: GOG vil sætte østjysk forfølger af i slutspillet

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Livsstil

Sov under stjernerne: Oplev supermåne, lysende natskyer og meteorsværmen Perseiderne

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Holger og konen sagde nej til unionen og gik fra hinanden - nu siger han ja til at forlade sit eget forbehold

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Svendborg

Unge mennesker råbte 'Hvad kigger I på': Så blev der delt knytnæver ud

Annonce