Annonce
Kultur

Fire boggaver, der også er smukke, når de er pakket ud

Fotos af bogforsider: Strandberg Publishing. Kollage: Anja Limkilde
De er hårde, firkantede og nemme at pakke flot ind. Men kunstbøgerne er også flotte, når de bliver pakket ud. Og så er de fyldt med historier. Om kvinder, der klarede sig på trods. Om en betydningsfuld billedhugger, hvis efternavn, vi alle kender. Om finsk tekstil, der skulle gøre verden til et gladere sted. Og om den voldsomt populære danske keramik.

Vi guider til fire kunstbøger, der er udkommet i 2021.

1 Den betydningsfulde billedhugger

”Anne Marie Carl-Nielsen” er på 216 sider og er rigt illustreret. Den koster 299,95 kroner og er både lavet i en dansk og engelsk udgave. Foto: Strandberg Publishing

Der bliver fortjent brugt superlativer til at beskrive billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen. Landets mest betydningsfulde kvindelige billedhugger, bliver hun kaldt i bogen ”Anne Marie Carl-Nielsen”, der er redigeret af kurator Emilie Boe Bierlich og museumsinspektør Anne Manly, men som består af flere forskellige bidrag fra kendte kunstnere og forskere.

I bogen bliver historien om den progressive billedkunstner foldet ud. Den handler om både hendes liv og værk. Om hvordan hun voksede op på landet og allerede som 12-årig begyndte at modellere dyr i smør. Hun brugte de materialer, der var for hånden, til at skildre livet omkring sig. På trods blev hun elev ved billedkunstneren August Saabye, selv om hendes far hellere så hende lære husholdning.

Som billedhugger blev hun den første kvinde til at lave en rytterstatue af en konge og bronzeporte til en domkirke. To af fagets mest betydningsfulde opgaver.

Hun blev gift med komponisten Carl Nielsen og fik det efternavn, de fleste danskere kender. Han var både hendes inspiration og modspiller. Men det kan man læse mere om i bogen, der udkom 7. oktober 2021.

”Anne Marie Carl-Nielsen” er på 216 sider og er rigt illustreret. Den koster 299,95 kroner og er både lavet i en dansk og engelsk udgave.

2 Kvinderne i kunsten

Bogen ”Gennembrud” er med til at give en mere nuanceret billede af den danske kunsthistorie. Foto: Strandberg Publishing

Kvindelige kunstnere har været et tema på flere danske kunstmuseer i år. Så det er meget passende, at bogen ”Gennembrud” af Eva Pohl også nåede at udkomme i 2021. Kunsthistorikeren Eva Pohl har skrevet den første bog, der giver overblik over kvinder i dansk kunst fra 1600-tallet og frem til i dag.

Bogen er fyldt med 100 kunstnerportrætter, der handler om kendte navne som Anna Ancher, Dea Trier Mørch og Franciska Clausen, men også de mere ukendte som Edma Frølich Stage, Christine Løvmand og Rita Kernn-Larsen. De sidste tilhører den store gruppe af kvinder i dansk kunst, som har stået i skyggen af deres mandlige kolleger.

”Gennembrud” er altså med til at give en mere nuanceret billede af den danske kunsthistorie. Læs mere om, hvordan de kvindelige kunstnere har været mødt af dårlige uddannelsesmuligheder, manglende accept og fordomsfuld modtagelse af værker i Eva Pohls 416 sider tykke og rigt illustrerede bog.

”Gennembrud” koster 399,95 kroner.

3 70 år med Marimekkos blomster

Unikko-mønstret blev et ikon for Marimekko. Det pryder forsiden af bogen, der er trykt på tekstil og har en helt anden taktil fornemmelse, end bøger normalt har. Foto: Strandberg Publishing

De storblomstrede valmuer, der findes i et væld af farver, er blevet ikon på finsk design og Marimekko. Det er ingen tilfældighed, at valmuemønstret, Unikko, også pryder forsiden på bogen ”Marimekko - kunsten at trykke tekstiler”.

Det er 70 år siden, at tekstilfirmaet blev grundlagt, og i den forbindelse udgiver Strandberg Publishing det første store værk om det verdenskendte brand på dansk. Forfatteren, Laird Borrelli-Persson, som er redaktør på vogue.com, har samlet mere end 100 af de farverige, flagrende stoftryk, som viser en mangfoldighed af farvesammensætninger og anvendelser - fra stribede T-shirts til valmuemønstrede parasoller. Men historien om Mariemekko er mere end design - den handler om en indstilling til livet, hvor frihed, fred, kærlighed og lykke står på dagsordenen.

Det er lige til at blive glad af at bladre igennem de 272 farverige sider, som også indeholder historien om virksomheden, der blev grundlagt af Armi Raita. Efter anden verdenskrigs afslutning opbyggede hun sit firma på værdier som frihed og bæredygtighed og med det formål af skabe frigørende tøj til uafhængige, moderne kvinder. Det tog Jacqueline Kennedy til sig, og hun lod sig i 1960 fotografere til forsiden på Sports Illustrated iført en enkel Marimekko-kjole. Der er nærmest ingen grund til at skrive, hvordan det skubbede til det finske tekstiltryks popularitet.

Bogen udkom i slutningen af oktober 2021. Den koster 399,95 kroner.

4 Dyk ned i keramikkens historie

Der er mere end 150 værker på siderne i bogen ”Keramikkens sprog”. Foto: Strandberg Publishing

Det virker ikke, som om noget kan stoppe dansk keramiks stigende popularitet. Pludselig ville alle have Saxbo eller Arne Bang. Man talte om priserne på Saltos vilde vaser, og danske keramikgenstande gik fra at blive solgt til en tyver på loppemarkeder til at blive vurderet til tusindvis af kroner på etablerede auktioner.

I de år, hvor keramikkens popularitet er blevet markant, har keramiker Peder Rasmussen skrevet flere bøger om den, blandt andet ”Kählers Værk” fra 2002. I hans nyeste bog, ”Keramikkens sprog”, dykker han ned i mange forskellige danske keramikeres og kunstneres tilblivelser. Og han giver læseren et rigt ordforråd til at forstå og beskrive de over 150 værker, så man kan droppe beskrivelser som smuk eller grim, dekorativ eller brugbar.

Bogen er især for keramikinteresserede, som gerne vil nørde mere. Den er delt op i 14 tematiske kapitler, hvor forfatteren beskriver og viser billeder af krukkerne, de excentriske værker, porcelænsfigurer, de frie former, de drejede former, de skulpturelle former og keramik i arkitekturen, for at nævne nogle stykker.

Bogen kigger både tilbage i tiden og på vores nutid, og man vil støde på navne som Axel Salto og Thorvald Bindesbøll, samt Bodil Manz og Claydies.

”Keramikkens sprog” er 328 sider lang og indeholder over 200 fotografier. Den koster 399,95 kroner.

Annonce
Navne For abonnenter

Ene mand på toppen: Simon Sophus Nielsen står på mål for en omdiskuteret industri

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Langeland For abonnenter

Se video: Langeland går mod strømmen, og fjernvarmekunder undgår prisbomber - nogle får endda en lavere regning i 2022

Debat

Læserbrev: Vækst er ikke en lige linje

Sport For abonnenter

Danskerklubben Brentford kan også have et kommercielt motiv - London-klubben har flere motiver til at hente Christian Eriksen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Ærø For abonnenter

Mens landsholdet kæmper om medaljer, savner de håndboldspillere i Marstal: - Det er lidt demotiverende

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Kultur For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Stærkt med nye film- og skatteuddannelser i Svendborg

Ærø For abonnenter

Se video: Ærøskøbing Vandværk graver 43 meter ned i jorden efter mere og bedre vand

Svendborg

Planen var at vente på ophævede restriktioner: Nu genåbner Torvecaféen alligevel

Annonce