x
Annonce
Svendborg

Filippahus-beslutning udskudt: Udvalg vil undersøge alternativ løsning

Beslutningen om Filippahusets fremtid er udskudt, og administrationen skal nu finde ud af, hvad det vil koste kun at rive dele af huset ned og samtidigt renovere resten.
Det er endnu uvist, hvad der skal ske med Filippahuset i Hundstrup. Politikerne i Teknik- og Erhvervsudvalget blev torsdag enige om at undersøge løsning, hvor det kun er dele af huset, der skal rives ned.

Hundstrup: Filippahuset er hverken købt eller solgt, og det er endnu uvist, hvad der skal ske med det i fremtiden.

Der var ellers lagt op til, at Teknik- og Erhvervsudvalget torsdag eftermiddag skulle træffe en beslutning om, hvorvidt huset i Hundstrup skulle rives ned eller renoveres og PCB-saneres.

Beslutningen blev i stedet, at man vil sætte administrationen til at undersøge, hvad det vil koste kun at rive dele af huset ned og samtidigt renovere den resterende del sammenlignet med en total nedrivning, som står i omkring to millioner kroner.

Det forklarer næstformand i udvalget, Per Nykjær Jensen (V), kort efter udvalgsmødets slutning.

- De tal vil vi gerne have, så vi kan træffe en beslutning, som måske er til gavn for alle, siger han.

- Samtidigt skal vi have en samtale med beboerne i Hundstrup om, hvor stor del af den samlede bygningsmasse, de har brug for, og finde ud af om en kombination af renovering og nedrivning lade sig gøre, og hænger det økonomisk sammen, lyder det fra Per Nykjær Jensen.

Det har tidligere været fremme, at det krævede en PCB-sanering for i omegnen af fire millioner kroner for at bevare Filippahuset, hvor der tidligere har været dagsinstitution, og som de senere år er blevet brugt som beboerhus af diverse foreninger, mens en nedrivning altså koster omkring det halve.

Per Nykjær Jensen mener, at man vil nå frem til, at det ikke vil koste meget mere end de to millioner kroner at bevare og renovere en del af huset.

- Teknikken i det er, at dele af af det, der skal gøres ved en renovering, hvor man skal skære fugerne ud og fjerne det nærliggende murværker, der er forurenet, også skal gøres, hvis man vil rive det hele ned. Derfor er der måske et regnestykke, som siger, at det ikke koster meget mere at gøre en del af huset i stand igen, siger Per Nykjær Jensen.

Annonce

Vigtigt for V

I sidste uge meldte Venstres gruppeformand, Mette Kristensen, ud, at hun mente, borgerne i området skulle garanteres et sted at være i uanset Filippahusets fremtid.

Per Nykjær Jensen er ikke ude i nogen garantier, men han er enig i, at det er vigtigt at finde en løsning til gavn for Hundstrup-borgerne.

- Vi vil gerne sikre liv og udvikling i lokalområderne, og så ved vi i Venstre godt, at samlingssteder er en vigtig ting, siger han.

Men er det kommunens opgave at sikre, at samtlige områder og landsbyer har et samlingssted?

- Nej, det er ikke en forpligtigelse, men vi mener heller ikke, at der er grund til at bruge pengene på at rive noget ned, hvis man for næsten samme penge kan lade det forblive.

Samme vilkår

Formand i udvalget, Flemming Madsen (S), siger, at det afgørende i sagen er, om Hundstrup Borgerforening ønsker at bruge huset og i så fald overtage det.

- Vi skal have en melding fra lokalsamfundet derude, om de overhovedet er interesserede i det. For det giver ingen mening at redde noget af det, hvis de ikke vil benytte det. Og hvis de ikke vil, så er der kun vej ud af det, og det er nedrivning, siger han.

- Og så skal de stadig være indstillede på, at det skal være på samme vilkår som tidligere nævnt. Altså når alt er færdigt, så overtager de driften af huset, ligesom man gør alle andre steder, siger Flemming Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kronik

Kronik: Åbent brev til statsministeren og Danmark fra efterskoleleder

Kære Mette, kære Danmark – lad os passe på hinanden og komme styrkede ud på den anden side. Den 2. april påbegyndte Vejstrup Efterskole, som man har kunnet læse i Fyns Amts Avis, et stafetløb. Formålet med stafetløbet er at vise, hvordan man ”kan være sammen hver for sig”. Formen er at løbe en stafet – virtuel naturligvis på grund af smittefaren – fra Vejstrup på Sydfyn til København. I stedet for at løbe med en fysisk stafet, løber man med et billede på sin mobiltelefon, som man sender til den næste løber, to meter før man mødes. Ambitionen er at aflevere stafetten på Christiansborg til statsministeren inden påske. På næsten samme tid, som vi startede stafetten, mødtes jeg med alle elever til fællestime. I fællestimerne synger vi dels et par sange sammen, dels taler jeg om et emne, som kan være med til at ruste dem til at håndtere de udfordringer, de vil møde og have det godt med – det vi på Vejstrup kalder ”væredygtighed”. Alt sammen foregår naturligvis på afstand med et af de medier, der er blevet skolens væsentligste arbejdsredskaber, ”Teams”. Budskabet med stafetten er at minde eleverne og hele Danmarks befolkning om, hvor vigtigt, det er at bakke statsministeren op i at holde afstand i påsken; at man ikke lader sig rive med af det gode vejr, de traditionelle påskefrokoster samt lysten til at være sammen. For man kan frygte, at mange kan have lyst til det, netop som statsministeren har åbnet døren en smule på klem for, at corona-strategien ser ud til at være succesfuld, og at vi kan påbegynde en genåbning af Danmark efter påsken.

Annonce