Annonce
Navne

Fik eget firma som 22-årig: I tøjmandens hjemland var alle selvstændige

Der er fuld fart på Phi, som startede skofirma som 22-årig og i dag ejer to butikker med eksklusivt tøj. Og måske har han ikke gåpåmodet fra fremmede. Foto: Finn Eriksen
Indehaveren af dame- og herretøjstøjforretningerne Phigo Fine Luxury i Svendborg, Phi Van Nguyen, har været selvstændig, siden han var 22 år, og har trods modgang ikke mistet modet. Selv mener han, at det kan have med hans vietnamesiske rødder at gøre.
Annonce

Svendborg: Hans mor solgte grøntsager på et lokalt marked, og det var på ingen måde enestående.

- Faktisk var stort set alle i Vietnam selvstændige dengang. I den landsby, jeg kommer fra, var der ingen fabrikker med 20 ansatte, så folk solgte mad og grøntsager og kokosolie. De solgte alt muligt, for der var ingen job at søge, siger Phi Van Nguyen.

Vi er på besøg i hans forretning Phigo Fine Luxury i Møllergade, fordi han forleden kunne afsløre, at han har købt en ejendom i Gerritsgade og har droppet alle planer om at flytte forretningerne til Odense.

Det er med andre ord relevant at se nærmere på, hvem han er, og hvad der driver ham. Og det står hurtigt klart, at fundamentet blev lagt ret tidligt.

- Fra jeg var 13 år, var der ikke længere noget, der hed ferie. Ferien var en mulighed for at tjene 400-500 kroner om dagen på at plukke jordbær eller æbler, så hvorfor ikke gøre det? Det kommer nok fra familien, siger 36-årige Phi Van Nguyen, der som barn desuden kørte med aviser og havde job som bydreng og opvasker.

Phi Van Nguyen

Er født i Sydvietnam i 1983.

I 1989 blev blev han og familien familiesammenført med Phis bror, som var flygtet til Danmark nogle år forinden.

Er udlært butiksassistent ved Mr. M. i Svendborg i 2004.

Startede Phigo Sko året efter.

Gik konkurs med virksomheden i 2011.

Startede samme år dametøjsforretningen Phigo Fine Luxury i Vestergade i Svendborg.

Fik herretøj i sortimentet i 2013 og splittede de to forretninger op i 2015 og 2016.

Har købt en ejendom i Gerritsgade og rykker de to butikker ind i den i begyndelsen af 2020.

Bor i Svendborg med hustruen Marianne Ngo.

Parret har to børn - en søn på seks og en datter på otte år.

Annonce

Omvej

Fart har der altid været på, men der har også været omveje undervejs.

Som 15-årig besluttede han, at han ville være mekaniker, men kombinationen af konstant beskidte fingre og kolde scooterture i morgenskumringen til praktikpladsen på et værksted i Skårup fik ham til at hoppe fra uddannelsen.

I stedet tog han både en HH og en HG, hvorefter han kom i lære hos Ole Mortensen i Mr. M. i Møllergade.

Det var sagen. Han slap for beskidte fingre og tidlige scooterture, og han kunne lide at sælge og var så god til det, at han fik tilbudt job efter endt læretid.

Annonce

Ville mere

Det takkede han ja til, men der var et men.

- Jeg kunne mærke, at jeg kunne mere end dét. At jeg havde et drive og havde lyst til at udfordre mig selv og løbe en risiko, fortæller Phi Van Nguyen, der forlod forretningen efter et år - og sammen med kæresten Marianne startede et skofirma med base på Abildvej.

Året var 2005, Phi Van Nguyen var 22 år, og da han satte ordet "go", som jo betyder "gå", på sit fornavn, havde han firmaets navn. Phigo.

Filosofien var, at han selv skulle designe skoene, som så skulle fremstilles at producenter rundt omkring. Og helt skæv var idéen ikke.

- Vi solgte til 72 butikker over hele landet og til syv lande i alt. Det gik godt, fortæller han.

Annonce

Finanskrise

Det varede ikke ved.

Som grossistvirksomhed, hvor producenterne ofte skal have pengene "up front", som det hedder, er det afgørende at have kreditfaciliterne i orden.

Ikke mindst når en finanskrise kommer buldrende, som det skete i 2008.

- Vores branche er det, der hedder en højrisikobranche, og i 2010 lukkede banken for kreditten. Jeg gik rundt til fem-seks andre banker i byen, men fik pænt nej hos dem alle, og så kunne jeg godt se, hvor det bar hen, siger Phi Van Nguyen, som oplyser, at han fik seks måneder til at afvikle sit varelager og aflevere den million kroner, han skyldte i banken. Hvilket han gjorde.

Alligevel endte det hele med, at virksomheden gik konkurs i 2011, fordi han ikke havde afleveret regnskab - men modet havde han ikke mistet.

- Jeg syntes ikke, det var min fejl. Og læren var, at man som selvstændig skal have en økonomi, der er så stærk, at det ikke er banken, der bestemmer, siger han.

Annonce

Comeback

Phi Van Nguyen fik ikke lov at gå ledig længe.

Efter et par måneder blev han kontaktet af sin læremester, Ole Mortensen, og så blev han førstemand i Mr. M.

Men han havde mod på mere, og umiddelbart efter tiltrædelsen i Mr. M. åbnede han dametøjsforretningen Phigo Fin Luxury i Vestergade, som hustruen Marianne passede.

Og han havde lært lektien.

- Denne gang havde jeg min familie og svigerfamilie til at bakke mig op, så jeg ikke var så afhængig af banken, siger Phi Van Nguyen, som desuden oplyser, at det egentlig lå i kortene, at han skulle overtage Mr. M. Men at det gik i vasken, da Ole Mortensen valgte at sælge til anden side.

Men det er historie og ikke en, han dyrker i dag - også fordi han har klaret sig alligevel.

I 2013 fik han herretøj ind i sortimentet, og i 2014, inden han rykkede forretningen til to andre adresser i bymidten, kårede Alt for Damerne den til Årets Modebutik på Fyn.

- Vi var faktisk den butik, der fik flest stemmer af alle i Danmark, og det gav os helt sikkert et boost, siger Phi Van Nguyen, der til gengæld er mere usikker på, hvor han har fået sit drive og gåpåmod fra.

- Jeg var seks år, da jeg kom til Danmark, og kan ikke huske tiden i Vietnam overhovedet. Men det med iværksætteriet og fliden er nok alligevel givet videre til mig på en eller anden måde, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce