Annonce
Navne

Farligt fænomen ved koncerter: - Arrangørerne skal sætte en stopper for moshpit

Alt for tit kaster koncert- og festivalgæster sig ud i såkaldt moshpit, hvor de rammer hinanden bevidst, og det bør arrangørerne sætte en stopper for, mener Line Braaby Jørgensen. Privatfoto
Et fænomen, hvor koncertgæster danser vildt og rammer hinanden bevidst, har taget overhånd og skal stoppes. Det mener Line Braaby Jørgensen, der har skrevet en klumme om problemet, og som her uddyber sine synspunkter.
Annonce

Sommerhalvåret er som for rigtig mange andre lig med festival og koncertoplevelser for Line Braaby Jørgensen, der er godt i gang med sit andet år på biologi- og kemilinjen Svendborg på Gymnasium, og som har planer om at uddanne sig til tandlæge. Men nogle gange vender den glade stemning og bliver direkte farlig for tilhørerne. Et fænomen, hvor koncertgæster danner en slags arena midt i menneskemylderet for at danse og kaste sig mod hinanden, er nemlig tit med til at ødelægge musikoplevelsen. Fænomenet kaldes moshpit, og selvom Line Braaby Jørgensen altid håber på en festival uden den form for fysisk nærkontakt, har hun flere gange ganske ufrivilligt befundet sig i orkanens øje, når det gik løs. - Jeg har oplevet det på Tinderbox og næsten hver aften i Møllers på Langelandsfestivalen. Det er det er et overset problem, fortæller den 18-årige gymnasieelev, der bor i Rudkøbing, som om nogen by må siges at have festivallivet tæt inde på livet.

Annonce

Pludselig sker det

For sit eget vedkommende har Line Braaby Jørgensen oplevet at blive trampet på, og været vidne til, at koncertgæster et besvimet og er kommet alvorligere til skade, når det går løs. De gange, hun har oplevet fænomenet, er tingene nærmest sket af sig selv uden forvarsel, når folk ved nogle koncerter pludselig trækker ud til siderne for at danne en åben plads eller arena for at gå løs på hinanden. Helt uden varsel sker det dog ikke. Ifølge Line Braaby Jørgensen kan et temposkift i musikken nemlig få folk til at gå amok og kaste sig mod hinanden i kaosset. - Det kan ske midt i en sang, at folk pludselig breder sig ud til siden, og nogle gange er det kunsterne på scenen, der opfordrer til det, siger hun og vurderer, at Møllers på Langelandsfestivalen har en speciel forudsætning for at indbyde til moshpit, fordi det er et afgrænset telt. - Der er ikke ret meget plads i teltet, og det er mest ved koncerter med hård musik, det går mest voldsomt for sig, siger hun.

Annonce

- Arrangørerne skal løse problemet

De voldsomme oplevelser får dog ikke Line Braaby Jørgensen til at droppe festivallivet. Hun vurderer samtidig, at festival- og koncertarrangører og er blevet bedre til at tage hånd om moshpit, men at de skal gøre mere. - For mit eget vedkommende holder jeg mig væk, hvis jeg tror, det vil ske. Og når det sker, forsøger jeg at trække mig tilbage, slutter hun

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Efterlysning: Hvad systuen gemte

Ærø For abonnenter

Turist undrer sig over tætpakkede færger: - Er der fokus på coronasmitte?

Annonce