Annonce
Svendborg

Far spottede forskellen: Fem-årig fangede invasiv asiatisk krabbe-art i Ballen

Pensel-klippekrabben, som blev fanget i Ballen Havn. Foto: Rasmus Andersen
Anton Bøgild Baks far kunne se det med det samme. Den lille krabbe med de store overarme på drengens stang var ikke en almindelig krabbe. Og i det har han ret, forklarer biolog fra Fjord & Bælt.
Annonce

Ballen: Rasmus Andersen er en entusiastisk krabbefisker. Eller det vil sige, at det er hans børn - og det giver ham muligheden for at ligge på maven på broen i Ballen Havn i timevis og hive fangster op af vandet.

Det kan man tænke, der er en vis nærmest meditativ forudsigelighed i. Forleden var bare en undtagelse.

- Min dreng fanger en krabbe, og med det samme, jeg ser den, siger jeg bare: Det er satme vildt, Anton. Den krabbe har vi aldrig nogensinde set før.

På krogen hang et lille kræ på størrelse med en mindre cherrytomat.

- Den ligner en ganske almindelig krabbe, og den er brun. Men den har bare så store overarme. Den ligner sådan en Hulk-krabbe, siger Rasmus Andersen.

Med bopæl i Ballen og sin daglige gang på havnen og ved dens nye krabbeanlæg kunne han ganske uden nogen uddannelse i retning af nogen naturvidenskaber spotte, at krabben på krogen måtte være lidt af et fund.

- Jeg kunne huske noget med, at man for nogle år siden fandt en ny invasiv krabbeart i Danmark. Så jeg gik ind på nettet og fandt frem til, at man fandt en ny krabbeart i 2011. Det var vist på Rømø. Og den ligner den her, kunne jeg se på billederne, siger han og bander, mens han beretter direkte fra krabbebassinnet på Ballen Havn.

- Av for satan. Nu bider den. Der står også, den skulle være lidt aggressiv i det.

Den dag fangede han og den fem-årige søn Anton Bøgild Bak to eksemplarer af den fremmede krabbe.

Og nu er han nysgerrig. Det er derfor, han godt vil have sit fund i avisen. For hvad er det for en krabbe? Er det lige så vild en fangst, som han selv tror?

Det var Rasmus Andersens fem-årige søn, der fik den særlige krabbe på krogen. Men de to, de fangede, er langt fra de eneste af deres art i vandet rundt om Fyn. Foto: Rasmus Andersen
Annonce

Højst aktuelt

Det er det. Det synes Ditte Bølle Jespersen, der er biolog ved Fjord & Bælt i Kerteminde i hvert fald.

- Det er sjovt, du ringer netop nu med den her krabbe, siger hun til avisen.

- For det kunne ærligt talt ikke være mere aktuelt. Det er det, der hedder en pensel-klippekrabbe, og det er en asiatisk art, så det er en invasiv art. Den blev første gang observeret ved Vestkysten i 2011, og så ved Als i 2018. Og det vilde er, at vi (Fjord & Bælt og Naturama, red.) i tirsdags åbnede en udstilling om invasive arter, onsdag fandt jeg den her krabbe i Kerteminde for første gang, og nu er den fundet på Sydfyn. Det betyder jo, at den nu er i de indre danske farvande, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Nu er Faaborg Kirke udelukket: Hvor synes du, Jim Lyngvilds kirkekunst bør hænge?

Annonce