x
Annonce
Ærø

Fanget i skudårsfælde: Gitte greb sjælden chance og friede til Lasse

Endelig sker det. Efter 12 år og en enkelt skuddag som kærester skal Lasse Mølgaard Pedersen og Gitte Stærke Albertsen snart smedes sammen. Foto: Peter Becher Damkjær
Selvom Lasse havde kigget i kalenderen og taget sine forholdregler, fangede hans kæreste, Gitte, ham alligevel i skudårsfælden og friede til ham på traditionsrig dag.

Marstal: Det er med at være der, når chancen byder sig, og når den kun gør det én gang hvert fjerde år, skal man virkelig gribe den, når den er der.

Og det var den mandag 24. februar, der var skuddag, og som ifølge traditionen er den eneste dag, hvor kvinder må fri. Den mulighed greb Gitte Stærke Albertsen fra Marstal til at falde på knæ for til sin kæreste gennem 12 år, Lasse Mølgaard Petersen.

- Det var faktisk vores datter Theas idé. Hun vil så gerne have, at vi bliver gift, og så havde hun hørt, at når det er skuddag, så må kvinder fri, og hvis de får et nej, skal manden give hende jeg-ved-ikke-hvor-mange hvide handsker. Det havde hun længe gået og fortalt mig, at jeg skulle gøre, fortæller Gitte Stærke Albertsen med et grin.

Og 10-årige Thea fik sin vilje.

- Hun plagede helt vildt, og så måtte jeg jo gøre det.

Var Lasse simpelthen for langsom efter 12 år?

- Ja, det mente Thea i hvert fald. Så det kom til at ske midt i aftensmaden med tre børn og hund omkring os. Lidt noget kaos, men nu er det gjort, fortæller Gitte Stærke Albertsen, der er dagplejemor.

Brudgommen in spe er ikke helt sikker på, at man kan stemple ham som en langsom frier.

- Arj, jeg ved ikke, om jeg har været for langsom, men vi har gået og pjattet lidt med det, og så har vores datter gået og prikket lidt til sin mor, og så røg jeg simpelthen i, fortæller den kommende brudgom Lasse Mølgaard Pedersen, som ellers havde taget sine forbehold for ikke at blive fanget i den ellers sjældent spændte fælde.

- Jeg havde hele tiden gået og tænkt, at det var den 29. februar, der var skuddagen, så jeg havde planlagt en helt masse ting ude af huset, så jeg ikke kunne være hjemme på den dag. Og så viste det sig, at det var den 24. februar, som var skuddagen. Det var jeg sgu ikke lige klar over. Men nu er det sket, og så er der ikke så meget at gøre ved det, siger han med et smil.

Annonce

Frieri på skuddagen

Traditionen med at kvinder har lov at fri på skuddagen, har flere mulige udspring.

En forklaring lyder, at den skulle være indstiftet af den skotske dronning Margaret i 1288.

En anden forklaring stammer fra en irsk legende, der fortæller, hvordan Skt. Brigid af Kildare fortalte Irlands nationalhelgen Skt. Patrick, at de unge kvinder, der blev opdraget i hendes kloster, var kede af, at de ikke havde friere. Efter at Skt. Patrick havde foreslået, at kvinderne kunne fri hvert syvende år, blev de to helgener enige om, at det skulle være i skudår.

Det romantiske frieri hænger herhjemme sammen med den borgerlige kultur, som især udviklede sig op igennem 1800-tallet, hvor det ikke sædvanligt, at en ung kvinde selv skulle foreslå en mand, at de skulle gifte sig.

I Danmark siger traditionen, at den kompensation, manden skal give, hvis han takker nej, er 12 par strømper eller 12 par handsker.

Traditionen har også været kendt i bredere kredse end bare de borgerlige, f.eks. nævner folkemindesamleren Jens Kamp i 1877 at "Naar det er Skudaar, have Pigerne Lov til at bejle".

Kilde: Nationalmuseet

Ding! Ding! Ding!

Det pludselige frieri gav også Lasse, der har eget murerfirma, en ægte ilddåb, når det handler om, hvor hurtigt rygterne løber på de sociale medier.

- Jeg kom på Facebook for første gang her i weekenden, og så spurgte Gitte i går, om hun måtte skrive derinde, at hun havde friet, og at jeg havde sagt ja. Det sagde jeg så ja til, og jeg skal love for, det begyndte at sige Ding! Ding! Ding! Ding! med alle lykønskninger, der væltede ind, fortæller Lasse.

Hvornår brylluppet kommer til at stå, er der endnu ingen nagelfaste planer for.

- Nej, det har vi ikke sat dato på, så langt er vi slet ikke endnu, siger Gitte Stærke Albertsen, men gætter alligevel på, at det bliver inden for et års tid.

- Og det behøver ikke blive det helt store. Bare noget suppe, steg og is uden alt for meget udenoms, lyder den umiddelbare vurdering fra Lasse Mølgaard Pedersen.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Skoler og daginstitutioner åbner torsdag den 16. april: - Det kommer til at være en anden hverdag, end den vi kendte før corona

Læserbrev

Lokaldebat: Åbn bibliotekerne eller udbring bøger

Læserbrev: Genbrugspladsen er genåbnet med restriktioner. Det mener jeg bestemt også, bibliotekerne skal. Jeg anser det for en bunden opgave hurtigst mulig at sikre, at børn og voksne kan få nogle bøger at læse i. Og jeg har et bud på hvordan. De skal kun være åbne, når de er betjente og kun for udlån og nok også aflevering. Altså ingen læsesal eller brug af computere. Som andre steder på øen skal der være begrænsninger for, hvor mange der kan være inde i biblioteket samtidig. Det klarer den ansatte. Og vedkommende skal sikre sig, at alle besøgende sprittes af og afspritte efter hvert udlån/aflevering via maskinen. Alternativt kan det også gøres, som jeg har set det på norsk tv - fra Stavanger. Her skriver man til biblioteket, hvilke type bøger man ønsker. Både børn, unge og voksne. Og så finder en bibliotekar hvis muligt de ønskede bøger og tillægger et par stykker, som han mener, de vil kunne lide. Derefter kører biblioteket ud til lånerne med en pose med bøger og afleverer med afstand. Jeg melder mig gerne til det. Jeg så nogle glade børn og voksne, der opdagede bøger og tegneserier på denne måde. Men det kan også være voksne, der er gået lidt død i lyd- og e-bøger, Netflix og danske corona-medier.

Svendborg

Ambulanceredder i frontlinjen: Skal vi sætte vores eget eller patientens liv først?

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Annonce