x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Faaborgs "dancing queen" vil gøre sin passion til levevej

Emma Helmark i spidsen for pigerne på det ene af de to hold, hun underviser i Faaborg Gymnastikforening. Foto: Palle Søby
Dans er livet for 16-årige Emma Helmark, der underviser fire dansehold i Faaborg og Odense og selv går på danseholdet Unbreakable Wolfpack med tre timers træning i Aarhus hver søndag. Drømmen er at gøre dansen til levevej.

Faaborg: Det er svært ikke at blive imponeret over Emma Helmark, som hun står dér i spejlsalen på første sal i Forum Faaborg. Foran sig har hun 13-14 dansepiger i alderen 13-15 år.

Emma guider og inspirerer pigerne med en blanding af coolness, autoritet, ro, begejstring og livsglæde, som man kun sjældent oplever det hos en 16-årig pige.

Og det gør hun, fordi hun er lige netop dér, hvor hun allerhelst vil være: I en dansesal.

- Dans er mit liv. Når jeg ikke går i skole, laver jeg ikke andet end at danse. Jeg elsker det bare. Det er det, der driver mig. Hvis jeg bliver stresset eller noget, så tænker jeg bare: "Jeg skal til dans - så går det".

- Dans giver mig vildt meget. Venner, noget socialt og helt vildt mange fede oplevelser. For eksempel har jeg været i Belgien og undervist dér, og i næste uge skal jeg være med i en musikvideo.

Annonce
16-årige Emma Helmark har danset, siden hun var fire-fem år. I dag træner hun fire hold i Faaborg og Odense og går selv på holdet Unbreakable Wolfpack i Aarhus. Foto: Palle Søby

Faaborgs dansedronning

Emmas dansetalent er også noget, der bliver lagt mærke til i hjembyen Faaborg. For eksempel var det Emma og hendes dansepiger, kommunen fik fat i til at give en lille opvisning mellem busser, pinger og godtfolk, da byens nye busholdeplads skulle indvies sidste år.

- Det var også lidt vildt og mega fedt, at folk ligesom ved, at man er her. Det er en anerkendelse, siger Emma.

Til daglig går hun i 1.g på Tietgen Handelsgymnasium i Odense.

- Jeg går i en sportsklasse, og det giver mig mulighed for at dyrke min sport og få godkendt fravær eller få udsættelse med en aflevering, hvis jeg er optaget af dans. Og så er det bare så rart, at man har noget, man ligesom deler med de andre.

For et par år siden gav Emma Helmark og veninden Isabella Duus en gevaldig medlemsindsprøjtning til Faaborg Gymnastikforening ved at starte dansehold i foreningens regi. I dag har Emma fortsat to hold under Faaborg Gymnastikforening hver mandag eftermiddag. Først 25 piger i alderen 9-12 år og dernæst 15 piger i alderen 13-15 år.

Derudover har hun to hold, som hun underviser i Odense. Et hold i Komera Neza Studios om tirsdagen og et hold ved navn Lil Beez om torsdagen.

Til Aarhus hver søndag

Men Emma danser også selv på højt plan. Hun er med på det seriøse dansehold Unbreakable Wolfpack, der træner tre timer hver søndag i Aarhus.

- Normalt kører mine forældre mig, og ellers tager jeg bus eller tog. Nogengange har vi også ekstra træning på fem timer om lørdagen, fortæller Emma.

Så det siger sig selv, at der ikke er plads til ret meget andet i Emmas liv lige nu.

- Hvad med en kæreste for eksempel?

- Nej, det er der faktisk ikke tid til. Det ville vist blive lidt stramt, smiler hun.

Selv om Emma Helmark er indpiskeren, der skal få dansepigerne til at gøre det så godt som muligt, er det vigtigt for hende, at hun altid virker glad og smilende, når hun underviser. Foto: Palle Søby

Drøm: Eget dansestudie

Emma har danset det meste af sit liv. Siden hun var fire-fem år. Og drømmen er at gøre dansen til levevej.

- Jeg vil gerne have mit eget dansestudie på et tidspunkt. Jeg vil gerne se, om jeg kan leve af dansen. Det er mit mål, så jeg er i gang med at finde ud af, hvad der ligesom skal til for at kunne leve af det.

Hun bor stadig hos sine forældre i Faaborg, men vil gerne flytte til Odense eller måske Aarhus inden for de nærmeste par år.

Efter gymnasiet vil hun gerne ud og rejse.

- Jeg kunne godt tænke mig at rejse ud i verden, men på en måde, hvor jeg kan danse samtidig og opleve dansekultur fra hele verden, siger hun.

Emma laver selv alle de danse, hun underviser i.

- Det kommer lidt mere naturligt til mig nu end i starten, hvor jeg skulle forberede mig meget. Førhen var jeg mere nervøs. Nu er det mere sådan "det gør jeg bare lige". Jeg underviser rigtig meget, og jeg elsker at kunne give glæden videre. Det skal ikke være sådan, at man virker sur. Man skal bare have det sjovt og hygge sig. Det er det vigtigste.

Emma Helmark elsker at give glæden ved at danse videre til pigerne på holdet. Foto: Palle Søby
Emma og hendes dansepiger i fuld sving på første sal i Forum Faaborg. Foto: Palle Søby
For Emma Helmark er det også et fritidsjob, når hun underviser de to hold i Faaborg Gymnastikforening om mandagen plus to andre hold i Odense tirsdag og torsdag. Foto: Palle Søby
De her fem piger er en del af holdet Lil Beez, som fornylig fik en flot fjerdeplads ved Kaufmann Cup i Horsens. Foto: Palle Søby
Dans er livet for 16-årige Emma Helmark, som håber at kunne gøre dansen til levevej. Foto: Palle Søby
Emma Helmark udvikler selv alle de danse, hun underviser i. Tidligere skulle hun forberede sig meget, men efterhånden er hun blevet så rutineret, så det "bare er noget, hun lige gør". Foto: Palle Søby
Fuld koncentration hos Emma og hendes dansepiger. Foto: Palle Søby
Det vigtigste er at hygge sig og have det sjovt. Foto: Palle Søby
Emma Helmark og hendes dansepiger til træning i Forum Faaborg. Foto: Palle Søby
Emma Helmark og hendes dansepiger til træning i Forum Faaborg. Foto: Palle Søby
Emma Helmark og hendes dansepiger til træning i Forum Faaborg. Foto: Palle Søby
Emma Helmark og hendes dansepiger til træning i Forum Faaborg. Foto: Palle Søby
Emma Helmark og hendes dansepiger til træning i Forum Faaborg. Foto: Palle Søby
Emma Helmark og hendes dansepiger til træning i Forum Faaborg. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Skoler og daginstitutioner åbner torsdag den 16. april: - Det kommer til at være en anden hverdag, end den vi kendte før corona

Svendborg

Ambulanceredder i frontlinjen: Skal vi sætte vores eget eller patientens liv først?

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Annonce