Annonce
Faaborg-Midtfyn

Faaborg Kirke: Nej tak til Lyngvilds billeder

Inden menighedsrådsmødet hørte en propfuld Faaborg Kirke på Jim Lyngvilds fortælling om skabelsen af billederne. Foto: Bent Warncke
Med stemmerne otte imod og fem for takker menighedsrådet ved Faaborg Kirke mandag aften nej til at overtage ejerskabet til Lyngvilds store bibelske billeder.
Annonce

Faaborg: - Nu melder jeg mig sgu ud af Folkekirken. Det gider jeg ikke betale til sådan noget der. Så sparer jeg da de penge i kirkeskat.

Sådan lød den spontane kommentar fra en af de borgere, der mandag aften havde overværet menighedsrådsmødet i Det Ny Hospital ved Faaborg Kirke.

På mødet skulle det besluttes, om Faaborg Kirke ville tage ejerskab til den serie af store bibelske fotografier, som Jim Lyngvild har skabt, og som kirken har fået tilbudt at overtage kvit og frit af Ole Billum, der har finansieret produktionen.

En snes tilhørere lyttede på, mens menighedsrådets 13 medlemmer tog billeddebatten som punkt 1 på dagsordenen. Efter en debat på en halv times tid, blev der stemt - otte stemte nej tak til at modtage gaven, mens fem stemte for.

Debatten havde tydeligvis mest rituel karakter. Det virkede, som om alle var fuldstændig afklarede, da de ankom til mødet, og ingen ændrede standpunkt undervejs.

Annonce

Et kæmpe aktiv

Sognepræst Lene Matthies valgte at støtte formand Thomas Patrick Ingemansen, der har været en varm fortaler for, at kirken skulle modtage gaven - vel at bemærke uden at forpligte sig til, om - og hvordan - billederne skal bruges fremover.

Lene Matthies mente, at det vil være et sørgeligt signal at sende, hvis man ikke tør tage imod denne gave og hænge billederne op i kirken i ny og næ.

- Jeg vil komme til at savne de billeder. Jeg synes, de er et kæmpe aktiv. Jeg er med på, at nogen mener, det er en hadegave, og de skal ikke op at hænge permanent, men jeg har oplevet meget positivt i forbindelse med de billeder, sagde hun blandt andet.

Provst Lars Ole Jonssen var i den anden lejr. Han frygtede, at menighedsrådet (læs: menighedsrådsformanden, red) var i gang med at splitte sognet, fordi han ikke ville respektere afstemningen, der i sidste uge mundede ud i et 7-5-flertal for, at billederne ikke skal op at hænge igen, når kirken genåbner som færdigrenoveret i december 2021.

Lars Ole Jonssen hæftede sig blandt andet også ved, at Jim Lyngvild havde antydet, at billederne skulle brændes, hvis de ikke skulle op at hænge igen.

- Lyngvild burde sig tak for, at han i en periode har kunnet bruge Faaborg Kirke som sit personlige galleri. Vi har ikke tradition for i Faaborg Kirke at sige ja til at modtage ting som gaver, og der skal være plads til andre kunstnere og andre udstillinger, sagde provsten.

Menighedsrådsformand Thomas Ingemansen måtte erkende, at han ikke kunne få flertallet af menighedsrådet med på at overtage billederne. Arkivfoto: Torsten Cilleborg

Formand Thomas Ingemansen pointerede i den forbindelse, at der jo var tale om en gave, der var lavet specifikt til Faaborg Kirke.


...hvis vi ikke kan hænge sådan nogle billeder op i en kirke, så kan vi lige så godt lukke den.

Menighedsrådsmedlem Frank Dibbern


- Billederne har skabt en interesse for Faaborg Kirke, som vi ikke har set før, og det synes jeg er positivt og noget, man skal tage med i betragtning, sagde Thomas Ingemansen.

Annonce

Åbner en ladeport

Kirkens anden sognepræst Henrik Nedergaard var på linje med provsten. Han mente, at det kunne skabe præcedens, hvis man accepterede at modtage billederne.

- Det åbner for en ladeport, hvis vi begynder at tage ejerskab til ting. Kan vi dog ikke spørge, om vi kan låne dem igen på et eller andet senere tidspunkt, lød det fra Henrik Nedergaard.

Den tidligere mangeårige menighedsrådsformand Erik Buch var også på nej-fløjen.

- Jeg synes, det vil være synd at hænge de billeder op i en nyrenoveret kirke, lød det fra ham.

Efter mødet talte vi med menighedsrådsmedlem Frank Dibbern, der stemte ja til, at kirken skulle tage imod gaven.

Alle corona-foranstaltninger i Faaborg Kirke var sat på stand-by for at få plads til de mange, der ville høre Jim Lyngvild fortælle om sine billeder. Foto: Bent Warncke

- Vi har tidligere fået gaver og har accepteret gaver. Nu får man så, hvad, jeg mener, er en storslået gave, og så siger man bare nej. Personligt synes jeg, det er nogle fantastiske billeder - de er nutidige, og jeg er lige ved at sige, at hvis vi ikke kan hænge sådan nogle op i en kirke, så kan vi lige så godt lukke den, lød det fra Frank Dibbern.

Annonce

Der er en mening

Jim Lyngvild underholdt inden mødet en propfuld Faaborg Kirke med fortællingen om, hvordan billederne blev skabt. Han valgte dog ikke at være til stede til det åbne møde i menighedsrådet. Men efter mødet stod han klar til en kommentar.

Hvad skal der nu ske med de billeder? Har du overvejet at tilbyde dem, til andre kirker?

- Nu skal de foreløbig hænge der frem til 1. september. Hvad der skal ske med dem efter det, må jeg tage stilling til derefter. De er jo lavet til Faaborg Kirke med lokale borgere på en strand i Faaborg. Så der er noget Faaborg-historik i dem. Men herrens veje er uransalige. Hvis jeg begynder at være bitter over det her, så ville jeg jo slet ikke have forstået den fantastiske opbakning, der har været, og det er det, jeg er allermest taknemmelig over. Mennesker i tusindtal har stemt og liket på sociale medier. Hvor tit sker det, at der rejses sådan en stemning om noget så usexet som kirkekunst? Det, synes jeg, er interessant: At folket har krævet deres kirke tilbage, og de har krævet, at deres stemme blev hørt, siger Jim Lyngvild.

Du har tidligere "truet" med at brænde dem af på Svelmø?

- Det var sagt i et øjebliks kådhed. Det ville være ganske blasfemisk at afbrænde Jesus, selvom mange er blevet brændt i hans navn i middelalderen. Jeg er sikker på, at de her billeder får det liv, de skal have. Jeg tror faktisk på, at ting sker af en årsag. Der må være en mening med, at det er blevet stemt ned i dag, siger han.

Sagen Kort

I november 2019 præsenterede den asatro multikunstner Jim Lyngvild, at han skulle udsmykke Faaborg Kirke med store fotoværker med bibelske motiver.

Billederne blev taget i lokalområdet og med flere lokale modeller. Billederne har bibelske motiver som fx horen, der stenes, Daniel i løvekulen og Jesus på korset.

DR har fulgt processen og sender en række tv-programmer om kirkekunsten i sensommeren.

De færdige billeder blev præsenteret ved et arrangement i Helligåndskirken i marts 2020.

Aftalen var oprindeligt, at billederne skulle hænge i kirken frem til 1. september 2020, hvor kirken lukkes ned for en 14 måneder lang renovering.

Menighedsrådet oprettede på Facebook-siden ”Øhavskirkerne” en vejledende afstemning om, hvorvidt Facebook-følgerne syntes, at Lyngvilds kirkekunst skal op igen, når kirken er renoveret. I skrivende stund har 8200 deltaget i afstemning, hvoraf 97 procent ønsker billederne op igen.

På et menighedsrådsmøde torsdag d. 25. maj blev der så stemt om i menighedsrådet, hvorvidt billederne skal op at hænge igen, når kirken er færdigrenoveret. Syv stemte nej, mens fem stemte ja.

Kort tid efter erklærede formand Thomas Ingemansen afstemningen ugyldig, da Henrik Nedergaard, som officielt stadig er på orlov, havde afgivet sin stemme. En ny afstemning - nu udelukkende om kirken skal takke ja til at få billederne overdraget som gave - blev programsat.

Mandag aften valgte menighedsrådet så - med stemmerne 8 imod 5 - at takke nej til, at Faaborg Kirke skal modtage billederne som en gave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce